Στόχος της κυβέρνησης είναι να ολοκληρώσει τουλάχιστον, ώς το τέλος του χρόνου, τη διαπραγμάτευση για τα προαπαιτούμενα του Οκτωβρίου, από τα οποία εξαρτάται η δόση του 1 δισ. ευρώ. Στο θέμα αυτό, μεγαλύτερη εκκρεμότητα παραμένει η αναδιάρθρωση των ΕΑΣ.

Η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει την πρότασή της (12μηνη δοκιμαστική περίοδος με εξαγωγικές δραστηριότητες, 2 εργοστάσια, 340 εργαζόμενοι) και περιμένει την αντίδραση της τρόικας σήμερα στο Eurogroup.

Την ώρα που αυτή είναι η επίσημη διαπραγματευτική στάση της Ελλάδας πληροφορίες τις οποίες δημοσίευσε χθες «Το Βήμα της Κυριακής» αναφέρουν ότι η υφυπουργός Αμυνας Φώφη Γεννηματά ζήτησε καθεστώς προνομιακής μεταχείρισης για τους 700 υπαλλήλους που θα απολυθούν από τα ΕΑΣ, προτείνοντας πρόγραμμα εθελουσίας τύπου Ολυμπιακής Αεροπορίας.

Τέτοιου είδους πληροφορίες προκαλούν την ενόχληση των τροϊκανών και έχουν διαμορφώσει κλίμα καχυποψίας στις σχέσεις των δύο πλευρών.

Επίσης, η τρόικα φέρεται ενοχλημένη και για την καθυστέρηση που σημειώνεται στην εφαρμογή των μνημονιακών δεσμεύσεων της Ελλάδας. Σύμφωνα μάλιστα με σημείωμα που φέρεται να έχει στείλει το ΔΝΤ σε Κομισιόν και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (όπως ανέφερε χθες η «Καθημερινή») η Ελλάδα έχει συμμορφωθεί μόνο με τις 60 από τις 135 δεσμεύσεις της από τον Ιούλιο έως και τον Νοέμβριο.

Τους υπολογισμούς αυτούς, πάντως, διαψεύδουν πηγές του οικονομικού επιτελείου, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα έχει καλύψει το 80% των μνημονιακών δεσμεύσεών της για αυτήν την αξιολόγηση (που, πάντως, δεν περιλαμβάνει το Νοέμβριο). Το ποσοστό αυτό είναι το υψηλότερο από κάθε άλλη φορά και το έχει αποδεχθεί σε πρόσφατη σύσκεψη για το θέμα και η πλευρά της τρόικας, υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές.