Η κυβέρνηση της Αιγύπτου διέγραψε την Τρίτη τη Μουσουλμανική Αδελφότητα από τον κατάλογο με τις αναγνωρισμένες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ), εφαρμόζοντας σχετική απόφαση της δικαιοσύνης, ανακοίνωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Η αιγυπτιακή δικαιοσύνη είχε απαγορεύσει στις 23 Σεπτεμβρίου τις «δραστηριότητες» των Αδελφών Μουσουλμάνων και την δήμευση των περιουσιακών στοιχείων της ισλαμιστικής οργάνωσης, από την οποία προέρχεται και ο ισλαμιστής πρώην πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι, ο οποίος ανατράπηκε από τον Στρατό στις 3 Ιουλίου.

Η απαγόρευση αυτή αφορά τόσο την Αδελφότητα -η οποία δεν έχει κάποια νομική υπόσταση- όσο και την Ένωση των Αδελφών Μουσουλμάνων, μίας ΜΚΟ που δημιουργήθηκε υπό την προεδρία του Μόρσι και η οποία κατηγορείται ότι χρησιμοποιείται ως προκάλυμμα των Αδελφών Μουσουλμάνων, όπως εξάλλου και «όποια οργάνωση προέρχεται, ή χρηματοδοτείται από αυτήν».

Την ίδια στιγμή, ο μεταβατικός πρόεδρος της Αιγύπτου Άντλι Μανσούρ, μετά την συνάντησή του με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα, εξασφάλισε και τις διαβεβαιώσεις του βασιλέα της Σαουδικής Αραβίας Αμπντουλάχ για την στήριξη του Ριάντ στις νέες αρχές του Καΐρου απέναντι στην «τρομοκρατία» και τους «στασιαστές».

Στα πλαίσια της επίσκεψής του στη μοναρχία του Κόλπου, την πρώτη του διεθνή αποστολή αφότου ανέλαβε καθήκοντα, ο Μανσούρ έγινε δεκτός χθες στη Τζέντα, από τον Σαουδάραβα ανώτατο ηγέτη, ο οποίος του επανέλαβε την διάθεση της χώρας του να υποστηρίξει την Αίγυπτο απέναντι στην «τρομοκρατία», «τους στασιαστές και όλους εκείνους που επιδιώκουν να βλάψουν τις εσωτερικές της υποθέσεις».

Η Σαουδαραβική κυβέρνηση είναι ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της νέας κυβέρνησης στην Αίγυπτο, που εγκαταστάθηκε μετά την ανατροπή του Μόρσι.

Το Ριάντ, που είχε αντιδράσει έντονα κατά των Αδελφών Μουσουλμάνων, αμέσως μετά την ανατροπή του Μόρσι είχε ανακοινώσει τη χορήγηση βοήθειας 5 δισεκαττομυρίων δολαρίων στην Αίγυπτο.