Εν πρώτοις, έρχομαι –για να χρησιμοποιήσω μια παλαιά επιστολική διατύπωση –να επισημάνω ότι ζούμε σε μια χώρα στην οποία μια δικαστική διένεξη ανάμεσα σε έναν εν ενεργεία πολιτικό και έναν επιχειρηματία χρειάζεται σχεδόν τέσσερα χρόνια για να καταλήξει σε πρωτόδικη απόφαση. Με ό,τι σημαίνει αυτό για τον πολιτικό, ο οποίος πρέπει να έχει ιώβεια υπομονή για να βρει το δίκιο του.

Ο Νίκος Σηφουνάκης την είχε, και ύστερα από μια περιπετειώδη αναμέτρηση με τον πάλαι ποτέ ισχυρό οικονομικό παράγοντα Ανδρέα Βγενόπουλο δικαιώθηκε από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, το οποίο δέχθηκε ότι ο τότε (και τώρα) μεγαλομέτοχος της Ολυμπιακής Αεροπορίας τον συκοφάντησε και του επέβαλε χρηματικό πρόστιμο 150.000 ευρώ.

Υπενθυμίζω ότι η υπόθεση είχε απασχολήσει επί μακρόν την επικαιρότητα, αμέσως μετά την εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ το 2009. Ως υπουργός Μεταφορών ο Σηφουνάκης είχε σπεύσει, όπως ορίζει το Κοινοτικό Δίκαιο, να απελευθερώσει τη λεγόμενη «επίγεια εξυπηρέτηση» στο αεροδρόμιο, που τη μονοπωλούσε η Ολυμπιακή Αεροπορία του Βγενόπουλου, ο οποίος αντέδρασε ζητώντας την… αντικατάσταση του υπουργού ως ακατάλληλου!

Στη συνέχεια τον κατήγγειλε ότι το 2000, όταν ο Σηφουνάκης ήταν υπουργός Αιγαίου, η εταιρεία του Marfin είχε δώσει στο υπουργείο 50 εκατ. δραχμές για αναδάσωση στη Σάμο, η οποία δεν έγινε ποτέ –ούτε λίγο ούτε πολύ, του προσήπτε κατάχρηση.

Ο Σηφουνάκης, ο οποίος δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί του, αφού τον «καθάρισε» δημοσίως με σκληρές δηλώσεις, προσέφυγε στα δικαστήρια και δικαιώθηκε. Τώρα ο πρώην υπουργός –ο οποίος αυτή την περίοδο αναρρώνει από μια χειρουργική επέμβαση, εξού και δεν θα παραστεί στις επετειακές εκδηλώσεις του ΠΑΣΟΚ την Τρίτη –περιμένει και το Εφετείο.

Ο Στουρνάρας

και ο Λένιν

Προσαρμόζεται όσο πάει στο κοινοβουλευτικό παιχνίδι ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας (φωτογραφία), αν κρίνω από τη χθεσινή παρουσία του στη Βουλή όπου κατέφυγε σε τσιτάτα από τον Λένιν και επικαλέστηκε την… καρδιά του –τη δική του, όχι του Λένιν –για να ενισχύσει την επιχειρηματολογία του, κατά την οποία το πρόγραμμα προσαρμογής πάει καλά.

«Ο λογαριασμός βγαίνει και, το λέω από την καρδιά μου, θα πετύχουμε», είπε καλώντας τους πολίτες «να το πιστέψουν» και «να έχουν ελπίδα». Λίγο παρακάτω προσέφυγε στον αρχηγό των μπολσεβίκων του 1917, κάτι που έχει κάνει και ο Πρωθυπουργός κατά καιρούς στις ομιλίες του –ίσως από εκεί να εμπνεύσθηκε και ο υπουργός Οικονομικών.

Στη χθεσινή ομιλία του ο Στουρνάρας είπε κάποια στιγμή ότι μόνο οι διεθνείς «σορτάκηδες» θέλουν να αποτύχει η Ελλάδα. Και μετά προσέθεσε ότι το ίδιο θέλουν και οι εγχώριοι «πρόθυμοι ηλίθιοι» –φράση την οποία απέδωσε στον Λένιν. Αυτό είναι μόνο εν μέρει ορθό, καθώς η φράση που αποδίδεται στον Λένιν είναι «χρήσιμοι ηλίθιοι» –αν και πολλοί λένε ότι δεν του ανήκει ούτε αυτή η διατύπωση.

Πάντως, και στις δύο περιπτώσεις για ηλιθίους πρόκειται, οπότε αυτό που ήθελε να πει ο υπουργός προέκυψε. Φυσικά δεν το είπε για να ενισχύσει τη θέση του με τη λενινιστική λογική –δεν θα του πήγαινε καθόλου άλλωστε. Νομίζω ότι το ευφυολόγημα είχε στόχο τις κομμουνιστικές καταβολές ενός τμήματος του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Διαμαντοπούλου μαζεύει υπογραφές

Στις αρχές του μήνα η αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έκανε δεκτή την πρόταση του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη –φορέα που, ως γνωστόν, έχει ιδρύσει η Αννα Διαμαντοπούλου –για τη συγκέντρωση ενός εκατομμυρίου υπογραφών από ευρωπαίους πολίτες με αίτημα να μην υπολογίζονται οι δαπάνες για την Παιδεία στο έλλειμμα των κρατικών προϋπολογισμών. Για την Ελλάδα κάτι τέτοιο θα σήμαινε αύξηση των εκπαιδευτικών δαπανών έως και 50%. Πρόκειται για εφαρμογή του θεσμού Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών που δίνει στους ευρωπαίους πολίτες τη δυνατότητα να εισηγούνται πολιτικές και μέτρα με τη συλλογή υπογραφών. Τις επόμενες ημέρες το Δίκτυο θα δώσει λεπτομέρειες. Μια ανάλογη προσπάθεια συλλογής υπογραφών είχε κάνει ο Γ. Παπανδρέου, αλλά δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.

Πού ανήκει η Λούκα;

Θα με σκάσουν: εντάχθηκε ή δεν εντάχθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ η πρώην υπουργός Λούκα Κατσέλη; Δεν το λέω τυχαία. Η απορία μου γεννήθηκε από έναν διάλογο που είχαν χθες στη Βουλή ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος (φωτογραφία) από το ΠΑΣΟΚ και ο Νίκος Βούτσης από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αγορεύοντας ο πρώτος είπε κάποια στιγμή: «Κύριε Βούτση, εγώ είχα πολιτική διαφωνία με την κυρία Κατσέλη, την οποία φιλοξενείτε στο κόμμα σας… Τη φιλοξενείτε;». «Μη μιλάτε απαξιωτικά για συντρόφους σας», είπε ο συριζαίος. Αντε τώρα να βγάλω συμπέρασμα.