Σε κατάσταση επιφυλακής ενόψει μιας στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία βρίσκεται η κυβέρνηση, η οποία κινείται με αποκλειστικό στόχο να παραμείνει σε απόσταση ασφαλείας από το πεδίο πυρός και να διαφυλάξει τη θέση της ως παράγοντος σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ. Το μήνυμα αυτό εξέπεμψε χθες και ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, κατά την επίσκεψή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ζήτημα της Συρίας κυριάρχησε κατά τη μεταξύ τους συζήτηση, ενώ ο κ. Παπούλιας ενημερώθηκε και για την προετοιμασία της κυβέρνησης ενόψει της νέας αξιολόγησης από τους εκπροσώπους της τρόικας.

Ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για «ανησυχητικές εξελίξεις στην περιοχή μας» κατά την αποχώρησή του από το Προεδρικό Μέγαρο, δίνοντας το στίγμα της συζήτησης που είχε προηγηθεί. Παράλληλα, κατέστησε σαφές ότι η νέα διαπραγμάτευση με τους δανειστές οδηγεί και σε ένα κρας τεστ στο εσωτερικό, το οποίο δεν πρέπει να τραυματίσει την ελληνική κοινωνία, καθώς πρόσθεσε πως «η Ελλάδα αναδεικνύεται σε παράγοντα περιφερειακής σταθερότητας προς τα έξω, γι’ αυτό και πρέπει να ενισχύσουμε την εσωτερική μας σταθερότητα ώστε να μην πάνε χαμένες και οι τεράστιες θυσίες και αγώνες του ελληνικού λαού».

Κυβερνητικές πηγές διαμηνύουν ότι η χώρα μας θα αποφύγει κάθε ενεργό συμμετοχή σε μια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία –συνεπώς, δεν πρόκειται να συνδράμει μια διεθνή δύναμη κινητοποιώντας τις ένοπλες δυνάμεις. Πάντως όπως και στο παρελθόν (Λιβύη), οι ίδιες πηγές άφηναν να εννοηθεί ότι θα παραχωρήσει για ανεφοδιασμό στις συμμαχικές δυνάμεις τη βάση της Σούδας. Από το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Εθνικής Αμυνας τονιζόταν ότι τουλάχιστον προς το παρόν δεν έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα από αμερικανικής πλευράς.

Στο κυβερνητικό επιτελείο δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο τα ελληνικά σύνορα να δεχθούν την πίεση μεγάλου μεταναστευτικού κύματος έπειτα από μια επέμβαση στη Συρία, ιδίως εφόσον αυτή δεν αποδειχθεί «χειρουργική» και περιορισμένης κλίμακας. Ωστόσο, αναγνωρίζεται χωρίς περιστροφές ότι η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να παραμείνει απαθής μπροστά στη μαζική εξόντωση ανυπεράσπιστων πολιτών με τη χρήση χημικών όπλων.

Ο ΦΟΒΟΣ. Η ανησυχία της Αθήνας συνδέεται και με το ενδεχόμενο η επέμβαση στη Συρία να προκαλέσει γενικότερη ανάφλεξη στο λεγόμενο αραβικό τόξο, το οποίο ήδη αποτελεί διακεκαυμένη ζώνη λόγω των αναταραχών στην Αίγυπτο. Τις συνθήκες που διαμορφώνονται στην Αίγυπτο, εξάλλου, θα διερευνήσει –και για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως αναφέρουν από το επιτελείο του –ο Βαγγέλης Βενιζέλος, ο οποίος μεταβαίνει 5 Σεπτεμβρίου στο Κάιρο.

Ο κ. Βενιζέλος είχε χθες τηλεφωνική συνομιλία με την ύπατη εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ενωσης Κάθριν Αστον, τόσο για τη μετάβασή του στο Κάιρο όσο και για τις εξελίξεις στο μέτωπο στης Συρίας. Με την ίδια ατζέντα, επικοινώνησε ακόμη με τον γάλλο υπουργό Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς και τον βέλγο ομόλογό του Ντιντιέ Ρέιντερς, ο οποίος είχε επισκεφθεί το Κάιρο την προηγούμενη εβδομάδα. Για την κατάσταση στη Συρία και την ανάγκη να προστατευθούν οι χριστιανικοί πληθυσμοί συνομίλησε τηλεφωνικά χθες με τον Πατριάρχη Αντιοχείας κ. Ιωάννη, ενώ σήμερα θα συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Σινά κ. Δαμιανό.