Εκεί που όλα ήταν ήρεμα στις διακοπές του Αντώνη Σαμαρά στην Πύλο, από το απόγευμα του Δεκαπενταύγουστου άρχισαν τα μπουρίνια. Ο Πρωθυπουργός, επιστρέφοντας για ανάπαυση από τις εκδηλώσεις της ημέρας στις οποίες παρέστη, ενημερώθηκε από συνεργάτη του, ο οποίος παραθερίζει εκεί κοντά λόγω εντοπιότητας, για την τρέχουσα επικαιρότητα. «Φόρτωσε», λοιπόν, όταν διαπίστωσε ότι η κυβέρνηση έχασε την μπάλα και ενώ δέχθηκε αλλεπάλληλα χτυπήματα δεν αντέδρασε. Αμέσως, όπως μου λένε, το πρωθυπουργικό τηλέφωνο πήρε φωτιά προκειμένου να αφυπνισθεί ο κυβερνητικός μηχανισμός που πιάστηκε στον ύπνο και στον επικοινωνιακό τομέα δεν πήρε ούτε τη βάση. Τα θέματα που προκάλεσαν τη μεταστροφή των διαθέσεων του Αντώνη Σαμαρά ήταν τα εξής (τα αναφέρω κατά τη σειρά των παρεμβάσεών του):

Κατ’ αρχάς, το πρόβλημα της Σαντορίνης, το οποίο, όπως φαίνεται, στην αρχή τού μεταφέρθηκε υποτιμημένο, αλλά όταν στη συνέχεια συνειδητοποίησε τον διεθνή απόηχο από τη μεταφορά εικόνας παράλυσης σε έναν από τους πιο διάσημους προορισμούς παγκοσμίως, ζήτησε άμεση κινητοποίηση. Με δική του εντολή έσπευσαν επί τόπου, έστω και καθυστερημένα, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης και η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη.

Το άλλο πρόβλημα, το οποίο επίσης υποτιμήθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου όταν εμφανίστηκε, ήταν ο θόρυβος που προκλήθηκε με τη διάταξη για την πλασματική ασφάλιση βουλευτών και δημάρχων. Λέγεται ότι ο Πρωθυπουργός απόρησε όταν πληροφορήθηκε ότι αυτό το θέμα ήταν για τέσσερις ημέρες στον αέρα χωρίς κυβερνητική αντίδραση και ζήτησε από τον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης Τάκη Μπαλτάκο (φωτογραφία) να επιληφθεί. Ετσι προέκυψε η παρέμβαση του υπουργού Απασχόλησης Γιάννη Βρούτση. Πάντως, από ορισμένους παράγοντες του υπουργείου υπήρχε διάθεση να εμπλακεί και ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος, σε ιδέα του οποίου απέδιδαν τη διάταξη. Αρα θα έχουμε συνέχεια επί του θέματος.

Το δυστύχημα με τον νεαρό στο τρόλεϊ στο Περιστέρι υπήρξε μία ακόμη χαρακτηριστική περίπτωση κυβερνητικής αφασίας και επικοινωνιακού φιάσκου που έφθασε στην Πύλο. Οι αρμόδιοι δεν αντελήφθησαν ότι αυτό το θέμα θα μπορούσε να αποδειχθεί θρυαλλίδα ικανή να οδηγήσει σε κάτι σαν τον Δεκέμβριο του 2008. Ο χειρισμός που έκανε κατ’ αρχάς ο επικεφαλής του ΟΣΥ Γιάννης Οικονόμου θεωρήθηκε «λίγος». Πάλι με παρέμβαση Μπαλτάκου μπήκε στο παιχνίδι η κυβέρνηση –καθυστερημένα –και προέβη σε δήλωση ο υφυπουργός Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος. Και εδώ όμως υπάρχει ενδοκυβερνητική γκρίνια που αφορά την απουσία του υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοΐδη σε αυτό το θέμα.

Αύριο το βράδυ, λοιπόν, ο Πρωθυπουργός αναμένεται στην Αθήνα με διάθεση εντελώς διαφορετική από εκείνη που αναμενόταν έως πριν από δύο ημέρες. Εκτός από τα προαναφερθέντα που μπήκαν αιφνιδίως στην ατζέντα της Δευτέρας, το πρώτο θέμα που θα τον απασχολήσει θα είναι η προετοιμασία για τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το οποίο προγραμματίζεται για τις 23 Αυγούστου. Ο Πρωθυπουργός θα παραστεί ο ίδιος και, σύμφωνα τουλάχιστον με τους αρχικούς σχεδιασμούς, θα προσπαθήσει να κλείσει οριστικά όλες τις συναφείς εκκρεμότητες, με πρώτη φυσικά την κινητικότητα.

Από Δευτέρα αρχίζει επίσης η προετοιμασία για την επίσκεψή του στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης στις 7 Σεπτεμβρίου. Βασικά πρόκειται για μία ομιλία μόνο. Ο ίδιος επιμένει ότι δεν πρόκειται να διαθέσει τίποτε περισσότερο από ένα πρωινό· για την ακρίβεια, θα ανέβει με δύο υπουργούς δίπλα του, θα κάνει τα εγκαίνια και θα επιστρέψει στην Αθήνα. Μαζί του δεν θα βρίσκεται ο αντιπρόεδρος Βαγγέλης Βενιζέλος, ο οποίος την ίδια ημέρα θα επισκέπτεται τη Λιθουανία και θα πάει στην Εκθεση αργότερα με την ιδιότητα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Το ερώτημα, πάντως, με την άνοδο του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη είναι αν θα επαναλάβει και εφέτος την άρνησή του να δώσει την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου.

Στις νεφώσεις που αναμένονται στον νέο κύκλο κυβερνητικής δραστηριότητας από Δευτέρα είναι και το θέμα που εξόργισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την Εύη Χριστοφιλοπούλου λόγω της κάλυψης, ερήμην τους, μιας θέσης σε τομέα ο οποίος επρόκειτο να καταργηθεί. Θεωρείται σίγουρο, επίσης, ότι θα ανοίξει εκ νέου το θέμα της επικοινωνιακής διαχείρισης. Ο Χρύσανθος Λαζαρίδης, ο οποίος είχε αναλάβει προ μηνών την αφ’ υψηλού εποπτεία σε αυτό το θέμα, έχει για πρώτη φορά πρόβλημα –τουλάχιστον αυτό θα θίξουν ορισμένοι κυβερνητικοί παράγοντες.

Ποτέ με γλυκάνισο!

Στο ουζερί Φλοίσβος στο Νυδρί της Λευκάδας, παρέα με τον υφυπουργό Υγείας Αντώνη Μπέζα, τον Μητροπολίτη Λευκάδας και Ιθάκης Θεόφιλο και τοπικούς παράγοντες, κάθησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας μετά τη δοξολογία του Δεκαπενταύγουστου. Αλλά ατύχησε, διότι ο καταστηματάρχης τον πληροφόρησε ότι δεν διαθέτει τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο, όπως ζήτησε. Πιστός στις συνήθειές του, ο Πρόεδρος δήλωσε ότι «τσίπουρο με γλυκάνισο δεν πίνω» και προτίμησε ένα ουζάκι. Στη συζήτηση που ακολούθησε εμψύχωνε τους συνομιλητές του με δυνατή φωνή, για να ακούγεται και στα γύρω τραπέζια, τονίζοντας ότι «στο τέλος θα πάνε καλά τα πράγματα». Πάντως, όσοι κάθονταν στο προεδρικό τραπέζι, όπως μου μετέφερε ωτακουστής, σχολίαζαν με τον κ. Παπούλια και την πώληση του Σκορπιού που βρισκόταν απέναντί τους.