Χάος στο Κάιρο, αστάθεια στην Τύνιδα: η δεύτερη πράξη της Αραβικής Ανοιξης ανησυχεί όλο και περισσότερο τη διεθνή κοινότητα. Τα υψηλού κινδύνου σενάρια που εμφανίζονται στην Τυνησία και την Αίγυπτο –στην πρώτη άρχισαν οι εξεγέρσεις της Αραβικής Ανοιξης και στη δεύτερη σημειώθηκε η πιο εντυπωσιακή ανατροπή καθεστώτος –δείχνουν ότι έπειτα από δεκαετίες αυταρχικής διακυβέρνησης είναι δύσκολο να εγκαθιδρυθεί δημοκρατία σε μερικούς μήνες.

Στην Αίγυπτο συνεχίσθηκαν και χθες οι διαδηλώσεις, με τους υποστηρικτές του έκπτωτου προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι να πραγματοποιούν πορεία από το τέμενος Ραμπάα αλ Ανταΐγα προς το αρχηγείο πληροφοριών του Στρατού. Μάλιστα οι ισλαμιστές της Μουσουλμανικής Αδελφότητας κάνουν έκκληση να πραγματοποιηθεί σήμερα «διαδήλωση ενός εκατομμυρίου ανθρώπων», γεγονός που προκαλεί φόβους για νέα αιματηρά επεισόδια.

Τις επιφυλάξεις του για τη στάση του Στρατού και την πορεία της πολιτικής μετάβασης εξέφρασε χθες για πρώτη φορά το κίνημα Ταμαρόντ, που άρχισε την κινητοποίηση για την απομάκρυνση του Μόρσι από την εξουσία στα τέλη Ιουνίου. «Υποστηρίζουμε τα σχέδια του κράτους για τον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας, όμως δεν δικαιολογούμε τις παραβιάσεις του νόμου ή τα μέτρα που αντιτίθενται στις ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα», δήλωσε ο ηγέτης του Ταμαρόντ Μαχμούντ Μπαντρ. «Δεν θα δεχθούμε ποτέ την επιστροφή των κρατικών μηχανισμών που είχε φτιάξει ο Μουμπάρακ». Μια αντίδραση εναντίον του νέου υπουργού Εσωτερικών Μοχάμεντ Ιμπραήμ, ο οποίος το Σάββατο απέδωσε την έξαρση της βίας «στο κλείσιμο ορισμένων υπηρεσιών μετά τις 25 Ιανουαρίου 2011 και στην ανεπαρκή αναδιάρθρωση της Αστυνομίας (του Μόρσι)», ανακοινώνοντας την αποκατάσταση αρκετών αξιωματικών της Αστυνομίας που είχαν απομακρυνθεί έπειτα από την ανατροπή Μουμπάρακ.

ΝΕΟΣ… ΝΑΣΕΡ. Πολλοί από τους διαδηλωτές που αντιτίθενται στους ισλαμιστές κατεβαίνουν στους δρόμους του Καΐρου κρατώντας πορτρέτα του επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων και υπουργού Αμυνας Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, ο οποίος έχει μετατραπεί σε ένα είδος λαϊκού ήρωα. Δεν λείπουν μάλιστα εκείνοι που συγκρίνουν τον Αλ Σίσι με τον Γκαμάλ Αμπντέλ Νάσερ, τον συνταγματάρχη που ανέτρεψε την μοναρχία το 1952, δημιούργησε ένα στρατοκρατούμενο κράτος και συνέλαβε χιλιάδες ισλαμιστές. Παρότι ο Αλ Σίσι φαίνεται να έχει την υποστήριξη της πλειοψηφίας, οι πολιτικές μανούβρες του Στρατού μαζί με την επιστροφή του παλιού μηχανισμού στις δυνάμεις ασφαλείας δημιουργούν ερωτήματα για το μέλλον της δημοκρατίας στην πολυπληθέστερη αραβική χώρα.

ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ. Οσον αφορά την Τυνησία, ο Πρωθυπουργός της χώρας Αλι Λάραγεντ σε τηλεοπτικό διάγγελμα απέκλεισε χθες το ενδεχόμενο να παραιτηθεί η κυβέρνησή του –στην οποία συμμετέχουν οι ισλαμιστές –και αντιπρότεινε τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 17 Δεκεμβρίου 2013, προκειμένου να δοθεί διέξοδος στην πολιτική κρίση που προκλήθηκε μετά τη δολοφονία ενός εκ των ηγετικών στελεχών της αντιπολίτευσης, του Μοχάμεντ Μπράχμι. Τον Φεβρουάριο η δολοφονία ενός άλλου πολιτικού που αντιμαχόταν τους ισλαμιστές, του Τσόκρι Μπελαΐντ, προκάλεσε μεγάλες διαδηλώσεις και οδήγησε στην παραίτηση της κυβέρνησης.