Με έτοιμη την τελική συμφωνία στα σημαντικά της σημεία αλλά με ανοιχτή ακόμη την διαπραγμάτευση για λεπτομέρειες της, αναχώρησαν το απόγευμα της Κυριακής για τις Βρυξέλλες η τρόικα και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος ελπίζει να αποσπάσει από το Eurogroup το πολιτικό «ναι» για την εκταμίευση της δόσης των 6,3 δισ ευρώ.

Αν όλα πάνε καλά ,αναμένεται να ακολουθήσει και η έγκριση της δόσης του 1,8 δισ ευρώ απο το ΔΝΤ στο τέλος Ιουλίου.

Την αισιοδοξία του ότι το βράδυ της Δευτέρας θα υπάρξει οριστική συμφωνία εξέφρασε μετά από άλλες τρισήμισυ ώρες διαπραγματεύσεων, την Κυριακή το μεσημέρι στο υπουργείο Οικονομικών ο Γιάννης Στουρνάρας, ενώ ο Πολ Τόμσεν περιορίστηκε να πεί ότι «είχαμε πολύ σημαντική πρόοδο» και να εκφράσει την ελπίδα ότι οι δυο πλευρές θα καταλήξουν σε συμφωνία λίγο πριν από το Eurogroup, που θα ξεκινήσει στις 16:00 (ώρα Ελλάδος).

Η πρωϊνή διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες θα διεξαχθεί στο πλαίσιο της συνεδρίασης των εκπροσώπων των υπουργών Οικονομικών, στο EuroWorking Group.

Τα προαπαιτούμενα και η αγωνία του Σεπτέμβρη

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση πρέπει να καταθέσει, πιθανότατα την Τρίτη, νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης. Ανάμεσά τους είναι η πρόωρη επιβολή του φόρου πολυτελείας σε μεγάλα ΙΧ, σκάφη και πισίνες, το κούρεμα των υπερβάσεων στις δαπάνες των ιδιωτικών κλινικών και διαγνωστικών κέντρων κ.α.

Σε κάθε περίπτωση, όλοι περιμένουν ότι εφ΄όσον εγκριθούν τα 8,1 δισ ευρώ,η μεγάλη μάχη για τη συνέχεια της χρηματοδότησης της χώρας, θα δοθεί το Σεπτέμβριο, όταν θα τεθεί το θέμα του χρηματοδοτικού κενού του 2014 και το βέτο του ΔΝΤ σε νέο δάνειο, αν δεν βάλει το χέρι στην τσέπη η Ευρωζώνη. Τότε θα μπεί πιεστικά στο τραπέζι και το θέμα ενός νέου «κουρέματος» του χρέους.

Τι συμφωνήθηκε για την κινητικότητα στο Δημόσιο

Σε ό,τι αφορά το θέμα της κινητικότητας στο Δημόσιο, τρόικα και κυβέρνηση (δια των υπουργών Στουρνάρα και Μητσοτάκη) κατέληξαν σε λύση.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών συμφώνησεαν να δοθεί παράταση ως τον Σεπτέμβριο για την εφαρμογή της διαθεσιμότητας 12.500 δημοσίων υπαλλήλων.

Ώς το τέλος Ιουλίου θα πρέπει να είναι έτοιμη η λίστα με τα πρώτα 5.000 ονόματα. Η λίστα θα περιλαμβάνει 2.500 σχολικούς φύλακες (ανήκουν στο υπουργείο Εσωτερικών), 2.000 εκπαιδευτικούς και 500 υπαλλήλους υπουργείων.

Ανάλογες λίστες θα πρέπει να ετοιμάζονται κάθε μήνα, ώς τα τέλη Σεπτεμβρίου. Από τα υπόλοιπα 7.000 άτομα, οι 3.500 θα είναι οι δημοτικοί αστυνομικοί, οι 1.500 θα είναι εκπαιδευτικοί που δεν ασκούν τα καθήκοντα τους και 2.000 υπάλληλοι από τα υπουργεία και τους δήμους.

Ο χρόνος της διαθεσιμότητας μειώνεται σε 8 από 12 μήνες. Κατά την περίοδο της διαθεσιμότητας, οι υπάλληλοι θα παίρνουν το 75% του μισθού τους, θα αξιολογηθούν και ορισμένοι θα απολυθούν.

Συνολικά, 25.000 υπάλληλοι θα βρεθούν σε αυτό το καθεστώς ώς το τέλος του 2014. Απ’ αυτούς, 4.000 υπάλληλοι θα απολυθούν εφέτος και 11.000 το 2014.

Εάν στο μεταξύ απολυθούν επίορκοι υπάλληλοι, τότε ο αριθμός αυτών θα αφαιρεθεί από τις 15.000 απολύσεις.