Με μια από τις μικρότερες αποστολές των τελευταίων χρόνων, των 105 αθλητών και αθλητριών επιστρέψαμε σε εποχές προ Ατλάντα 1996. Στη Βαρκελώνη είχαμε 72 αθλητές και αθλήτριες και μετά άρχισε η άνοδος. Με 121 στην Ατλάντα (1996), 146 στο Σίδνεϊ (2000), 441 στην Αθήνα (2004) και 156 στο Πεκίνο (2008).

Αν και μικρότερη πάντως, από τη φετινή αποστολή δεν λείπει η ποιότητα που εγγυάται πως θα έχουμε κάποιες σημαντικές διακρίσεις και γιατί όχι να ξεπεράσουμε και τα τέσσερα (2 ασημένια – 2 χάλκινα) μετάλλια του Πεκίνου, το 2008.

Στην κωπηλασία, τη γυμναστική, το τζούντο, το τάε κβον ντο, την κολύμβηση (σε ανοιχτή θάλασσα), την ιστιοπλοΐα, τον στίβο και γιατί όχι και στο ποδήλατο η Ελλάδα είναι ικανή να «χτυπήσει» ακόμα και μετάλλια, αλλά σίγουρα κάποιες σημαντικές διακρίσεις. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν μπορεί να εμφανιστεί και κάποια ευχάριστη έκπληξη από κάποιο άλλο άθλημα.

Θυμίζουμε πως με βάση και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε η ολυμπιακή προετοιμασία των αθλητών μας, δεν είναι αυτοσκοπός μόνο το μετάλλιο.

Το στοιχείο του νερού ήταν πάντα συνδεδεμένο με τη χώρα μας, που είχε μεγάλη ναυτική παράδοση. Ομως και στους Ολυμπιακούς Αγώνες οι διακρίσεις από τα αθλήματα του νερού δεν έλειπαν. Διαχρονικά από την ιστιοπλοΐα, τα τελευταία χρόνια από την κωπηλασία, τις καταδύσεις, ενώ το πόλο παραμένει με διαφορά το κορυφαίο μας ομαδικό άθλημα σε Ολυμπιακούς, όχι μόνο με τις περισσότερες συμμετοχές (άνδρες) αλλά και με το μοναδικό μας μετάλλιο στα ομαδικά (ασημένιο τα κορίτσια το 2004).

Το βαρύ πυροβολικό μας στο Λονδίνο αναμένεται να είναι τα κουπιά. Σε μια πόλη όπου οι κωπηλατικοί αγώνες αποτελούν ιεροτελεστία και είναι από τα κορυφαία αθλητικά γεγονότα για τη χώρα, τα ελληνικά πληρώματα θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν λίγο από την αίγλη των κορυφαίων αγώνων.

Το χρυσό δίδυμο της παγκόσμιας κωπηλασίας (καλύτερο πλήρωμα του κόσμο για το 2011) η Αλεξάνδρα Τσιάβου και η Χριστίνα Γιαζιτζίδου είναι από τα μεγάλα φαβορί για μετάλλιο στο διπλό σκιφ ελαφρών βαρών, ενώ και οι δίδυμοι Απόστολος και Νίκος Γκουντούλας έχουν την ικανότητα να βρεθούν στο βάθρο στη δίκωπο άνευ πηδαλιούχου. Τέλος, την έκπληξη θα επιδιώξουν να κάνουν και τα μέλη της τετρακώπου άνευ πηδαλιούχου (Παπαχρήστος – Τσίλης – Τζιάλας – Χρήστου).

Στην ιστιοπλοΐα είχαμε πάντα μετάλλια και καλά πλασαρίσματα και δεν αποκλείεται να δούμε κάτι ανάλογο και στο Λονδίνο με τον Βύρωνα Κοκκαλάνη να αποτελεί ίσως τη μεγαλύτερη ελπίδα μας (στα RSX) χωρίς να παραβλέπουμε την εμπειρία των Παπαθανασίου – Τσότρα στα Star και των Καμπουρίδη και Παπαδόπουλο στα 470.

Στη κολύμβηση η συμμετοχή αθλητή ή αθλήτριάς μας σε τελικό θα ισοδυναμεί με μετάλλιο, αλλά αυτό για μέσα στην πισίνα, καθώς στην ανοιχτή θάλασσα ο Σπύρος Γιαννιώτης είναι από τα μεγάλα φαβορί για ένα μετάλλιο στα 10 χιλιόμετρα.

Ιδια γεύση και σε κανόε καγιάκ, καταδύσεις και συγχρονισμένη, όπου το ζητούμενο είναι μια όσο το δυνατόν αξιοπρεπέστερη συμμετοχή, αν και το ντουέτο Πλατανιώτη και Σολωμού μπορεί να ονειρεύεται τελικό στη συγχρονισμένη.

Τέλος, το πόλο συνέχισε την παράδοση που το θέλει να δίνει ανελλιπώς το «παρών» (14η συμμετοχή, 9η συνεχόμενη) και ο εφικτός αρχικός στόχος είναι η είσοδος στην καλύτερη οκτάδα του Ολυμπιακού τουρνουά. Από εκεί και πέρα όλα είναι ανοιχτά αφού θα κριθούν σε έναν νοκ άουτ προημιτελικό με τις ομάδες να βράζουν στο ίδιο καζάνι.