Ο οικονομολόγος αναλυτής Νίκος Συμεωνίδης ανακηρύχθηκε φέτος από εκατοντάδες επενδυτές της Γουόλ Στριτ ως ο καλύτερος αναλυτής μετοχών εταιρειών βιοτεχνολογίας. Ο 43χρονος Σίμος Συμεωνίδης γνωρίζει πολύ καλά τι σημαίνει να αξιολογείσαι καθημερινά για τη δουλειά σου: ως φοιτητής Βιολογίας στα έδρανα κορυφαίων πανεπιστημίων των Ηνωμένων Πολιτειών τη δεκαετία του 1990. Ως μεταδιδακτορικός ερευνητής και καθηγητής Πανεπιστημίου στους πάγκους των εργαστηρίων της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ στις αρχές του 2000. Ως οικονομικός αναλυτής στη Γουόλ Στριτ από το 2006. Πρόσφατα, ο όμιλος αξιολόγησης Greenwich Associates ζήτησε από 1.000 εκπροσώπους 216 επενδυτικών εταιρειών να αναφέρουν το όνομα του οικονομικού αναλυτή αλλά και της τράπεζας επενδύσεων που συμβουλεύονται, αναδεικνύοντας τους κορυφαίους αναλυτές για κάθε κλάδο. «Πρόκειται για την υψηλότερη ετήσια διάκριση που μπορεί να λάβει ένας οικονομικός αναλυτής στη Γουόλ Στριτ. Είναι κάτι σαν τα Οσκαρ του επαγγέλματός μας» λέει σε τηλεφωνική επικοινωνία με «Τα ΝΕΑ» ο κ. Συμεωνίδης. Πέρα όμως και πάνω από κάθε διάκριση – συμπληρώνει – η δική του αξιολόγηση συνεχίζεται καθημερινά, όταν χτυπά το καμπανάκι κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του Χρηματιστηρίου. Εκεί ο αυστηρότερος κριτής του είναι η ίδια η αγορά.

Ο κ. Συμεωνίδης μπήκε κάπως ανορθόδοξα στον χώρο των επιχειρήσεων. Γεννήθηκε το 1969 και μεγάλωσε στην Πλατεία Αττικής στην Αθήνα. Στα 16 του – μετά τον θάνατο του πατέρα του – αναγκάστηκε να αναλάβει την οικογενειακή εταιρεία υπηρεσιών κοινοχρήστων. Η δουλειά δεν του ήταν άγνωστη. Για χρόνια ο προγραμματιστής πατέρας του φρόντιζε να τον παίρνει συχνά μαζί του στο γραφείο εξηγώντας του πώς λειτουργεί το σύστημα μηχανογράφησης. Ωστόσο, εκείνη τη χρονική περίοδο ήταν ο ίδιος που έπρεπε να αναλάβει πρωτοβουλίες και να εμπλέξει δημιουργικά στην επιχείρηση τη μητέρα του, Νάνσυ Συμεωνίδη. «Ο Σίμος ανδρώθηκε μέσα σε μια ημέρα» παρατηρεί η ίδια, εξηγώντας πως μέχρι τότε οι αρμοδιότητές της περιορίζονταν στις δουλειές του σπιτιού και τις δημόσιες σχέσεις της εταιρείας. «Για τα τρία επόμενα χρόνια εργάστηκε με μεθοδικότητα. Υπήρξαν φορές που τον έβρισκα να περνά δεδομένα σε ειδικές φόρμες μέχρι τις 2 τα ξημερώματα, ενώ το πρωί έπρεπε να πάει σχολείο» συμπληρώνει.

Στην Αμερική. Το 1988 – έναν χρόνο μετά την αποφοίτησή του από το Λύκειο – βρέθηκε να σπουδάζει Βιολογία στο Πανεπιστήμιο Λογιόλα στο Σικάγο, όπου ζούσαν συγγενείς του ήδη από τη δεκαετία του ’60. Σε μεταπτυχιακό επίπεδο ειδικεύτηκε στη μοριακή βιολογία – με πλήρη υποτροφία – στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κολούμπια στη Νέα Υόρκη, όπου και ολοκλήρωσε και το διδακτορικό του πάνω στη μελέτη των μοριακών μηχανισμών μέσω των οποίων καταγράφεται η μεταγραφική δραστηριότητα μια συγκεκριμένης πρωτεΐνης, η οποία ελέγχει το ανοσολογικό σύστημα. «Ηταν ένας παραγωγικός ερευνητής, που προσέφερε στο εργαστήριο πάντα καινούργιες ιδέες. Δεν απογοητευόταν εύκολα και είχε έφεση στις δημόσιες σχέσεις» λέει ο Δημήτρης Θάνος, επιβλέπων καθηγητής του διδακτορικού του και σημερινός πρόεδρος και διευθυντής του επιστημονικού συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.

Από τη Νέα Υόρκη βρέθηκε στη Βοστώνη για μεταδιδακτορική ειδίκευση στο Χάρβαρντ. Στα πανεπιστημιακά εργαστήρια γνώρισε και τη μηχανικό Βιοϊατρικής Τεχνολογίας σύζυγό του Ελίζα Κονοφάγου, καθηγήτρια σήμερα στη σχολή μηχανικών του Κολούμπια, με την οποία έχουν δύο αγόρια τριών και επτά μηνών. «Ο Σίμος ήταν πάντοτε ανήσυχος. Εψαχνε το κάτι παραπάνω στην επαγγελματική του καριέρα» λέει η μητέρα του. Το 2003 – παρ’ όλο που του είχε ήδη προσφερθεί θέση λέκτορα στο Χάρβαρντ – αποφάσισε να επιστρέψει στα έδρανα ως φοιτητής. Σε ηλικία 34 ετών σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια, αλλάζοντας επαγγελματική πορεία. «Εβλεπα πως η έρευνα που θα έκανα ως καθηγητής ήταν πολύ περιορισμένη. Ωστόσο, πάντα με ενδιέφεραν οι χρηματοοικονομικές αγορές. Ειδικότερα μετά το 2000 οι εταιρείες βιοτεχνολογίας άρχισαν να αναπτύσσονται ταχύτατα, καθώς οι ανακαλύψεις της δεκαετίας του ’70 και ’80 έβρισκαν πλέον εφαρμογή στην αγορά» εξηγεί.

Η νέα του καριέρα. Ξεκίνησε τη νέα του καριέρα ως οικονομικός αναλυτής σε φαρμακοβιομηχανίες και από το 2006 εργάζεται ως αναλυτής μετοχών εταιρειών βιοτεχνολογίας για τράπεζες επενδύσεων. Δουλειά του – λέει ο ίδιος – είναι να μεταφράζει τις ανακαλύψεις σε τιμές μετοχών. «Πιο συγκεκριμένα, προβλέπω τη διακύμανση της τιμής των μετοχών των εταιρειών που μελετώ, πραγματοποιώντας μια πολύ περίπλοκη οικονομική ανάλυση» συμπληρώνει. Στις 7.30 – δύο ώρες πριν από το άνοιγμα του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης – συνομιλεί με τα στελέχη της επενδυτικής τράπεζας στην οποία εργάζεται ενημερώνοντάς τους για το τι πρόκειται να συμβεί στον κλάδο του μέσα στην ημέρα. Παράλληλα, ταξιδεύει συχνά, μελετώντας διεξοδικά εταιρείες βιοτεχνολογίας και το ερευνητικό τους έργο. Συνομιλεί με στελέχη, ερευνητές αλλά και ανθρώπους της αγοράς προσπαθώντας να καταλάβει τις δυνατότητες των φαρμάκων που αυτές παράγουν. Τα Σαββατοκύριακα παρακολουθεί τακτικά ιατρικά συνέδρια και μιλά με γιατρούς, οι οποίοι έχουν γράψει τα φάρμακα των εταιρειών σε ασθενείς τους.

Τελικά, η αναλυτική έρευνά του συμπτύσσεται στην έκθεση που συντάσσει για τους επενδυτές, συνιστώντας τους να αγοράσουν τη μετοχή ή όχι. «Το επάγγελμά μας μοιάζει αρκετά με αυτό του δημοσιογράφου. Ωστόσο, εμείς δεν μεταδίδουμε απλά τα νέα της ημέρας. Προσφέρουμε μια έξυπνη ανάλυση στους πελάτες μας, η οποία βασίζεται στη βαθιά γνώση του κλάδου και της αγοράς» λέει.

Τα μυστικά της επιτυχίας ενός καλού αναλυτή είναι η ταχύτητα, οι διαπροσωπικές σχέσεις, οι γνώσεις και το καλό ένστικτο, εφόδια που – όπως αναφέρει ο κ. Θάνος – ο Συμεωνίδης διέθετε ήδη από τις μεταπτυχιακές του σπουδές.