Μετά τη γέννηση της κόρης μας προ 2 μηνών, η σεξουαλική μας ζωή είναι ανύπαρκτη. Έχω παραιτηθεί από την φροντίδα της σχέσης με τον άντρα μου, από τον εαυτό μου και έχω απουσία ερωτικής διάθεσης.

Οι σωματικές, οι ορμονικές και οι ψυχολογικές ανατροπές στον ψυχισμό μίας γυναίκας μετά την γέννα την καθιστούν λιγότερο «ευδιάθετη» απέναντι στο σεξ στους πρώτους μήνες.

Το άγχος απέναντι στην μητρότητα, ο φόβος των νέων ευθυνών, η περιορισμένη ανεξαρτησία, τα επιπλέον κιλά της εγκυμοσύνης, η σωματική κούραση που φέρνει ο θηλασμός κάτι «κλέβουν» από τον γυναικείο ερωτισμό.

Φυσιολογική αντίδραση λοιπόν. Ωστόσο αν περάσουν αρκετοί μήνες, τότε ενδέχεται η ανηδονία αυτή να είναι σύμπτωμα δυσλειτουργίας στην σχέση με τον σύντροφο ή σύμπτωμα επιλόχειου κατάθλιψης.

Στην δεύτερη περίπτωση, θα συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα όπως παρατεταμένη θλίψη, ενοχή, διαταραχές στον ύπνο και γενικότερη δυσκολία άντλησης χαράς στην καθημερινότητα.

Δώστε λίγο χρόνο στην βαθύτερη φροντίδα του εαυτού σας. Η κάθε γυναίκα έχει τους δικούς της ρυθμούς και οφείλει να απενοχοποιηθεί από το φορτίο τού να ανταποκριθεί ενστικτωδώς στην σεξουαλική της πλευρά αμέσως μετά την γέννηση του παιδιού της.

Η Μυρσίνη Κωστοπούλου είναι διδάκτωρ Κλινικής Ψυχολογίας-ψυχοθεραπεύτρια, email myrsi@hol.gr