Σε ένα ατόπημα υπέπεσε η ιταλική κρατική τηλεόραση Rai στη χθεσινή βραδιά του β’ ημιτελικού της φετινής Eurovision και τώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο πειθαρχικής δίωξης από την Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU).

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, το κανάλι μετέδωσε καταλάθος τα ποσοστά της ψηφοφορίας, στα οποία μάλιστα φάνηκε το Ισραήλ να προηγείται με ποσοστό 39%.

Όπως τονίζει η ιταλική ημερήσια εφημερίδα «La Repubblica»: «φαίνεται ότι τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν αφορούν μόνο την ιταλική ψηφοφορία, αν και το σημείο αυτό είναι ασαφές». Όμως, τονίζει η ίδια ιταλική εφημερίδα «η μετάδοση των αποτελεσμάτων της τηλεψηφοφορίας απαγορεύεται από τους κανονισμούς της EBU, οπότε η Rai κινδυνεύει με πειθαρχική δίωξη».

Σχετικά με το επίμαχο απόσπασμα, το οποίο από χθες το βράδυ κυκλοφορεί ευρέως στα κοινωνικά δίκτυα, η La Repubblica καταλήγει τονίζοντας πως η Rai θα προβεί σε επίσημη ανακοίνωση σήμερα Παρασκευή 10/05.

Παράλληλα, ο ιστότοπος Eurofestivalnews.com τονίζει πως «οι τηλεοπτικοί σταθμοί επιτρέπεται να φέρουν στη δημοσιότητα τα δεδομένα της τηλεψηφοφορίας μόνο μετά το τέλος του διαγωνισμού» ενώ υπενθυμίζει πως δεν είναι η πρώτη φορά που «λάθη αυτού του είδους» γίνονται από πλευράς της ιταλικής Rai.