«Η Ελλάδα έχει ανάγκη να μειώσει το χρέος της» δήλωσε ο Μάρτιν Μπλέσινγκ μιλώντας στην ταμπλόιντ γερμανική εφημερίδα Μπιλντ.

«Όμως οι περικοπές στο ενεργητικό των τραπεζών (που έχουν δανείσει χρήματα στην Ελλάδα) δεν αρκούν» πρόσθεσε, «η τελευταία συμφωνία ανάμεσα στον πολιτικό και τον ιδιωτικό τομέα δεν έλυσε το πρόβλημα».

Τον Ιούλιο, οι ευρωπαίοι ηγέτες πέτυχαν από ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας, τράπεζες, ασφαλιστές και επενδυτικά ταμεία, να παραιτηθούν εθελοντικά από περίπου το ένα πέμπτο των πιστώσεών τους, τις οποίες κρατούν με τη μορφή ομολόγων του ελληνικού κράτους.

Η συμφωνία αυτή μοιάζει πλέον ξεπερασμένη ενόψει των προβλημάτων της χώρας, σύμφωνα με τον Μπλέσινγκ.

«Κατά τη γνώμη μου, το πράγμα δεν θα δουλέψει σε εθελοντική βάση», δήλωσε ο Μπλέσινγκ, «αλλά μόνον αν η Ελλάδα κηρύξει η ίδια στάση πληρωμών».

«Μια εθελοντική παραίτηση (των πιστωτών από την επιστροφή των χρημάτων τους) χωρίς κήρυξη πτώχευσης θα ήταν επιζήμια για την αξιοπιστία των ομολόγων άλλων χωρών» τόνισε.

«Πρέπει να το πούμε ξεκάθαρα: τα κράτη έχουν επιλογή ανάμεσα σε δύο δυνατότητες, είτε να πληρώνουν τα χρέη τους όπως προβλέπεται είτε να κηρύσσουν πτώχευση» πρόσθεσε ο τραπεζίτης.

Μια πτώχευση της Ελλάδας θα επέφερε ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, πολλές από τις οποίες στην Ευρώπη θα πληγούν, παραδέχεται ο Μπλέσινγκ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, για να αντιμετωπιστεί το γεγονός αυτό, «κάθε τράπεζα θα πρέπει κατ’ αρχάς να προσπαθήσει να βρει μόνη της κεφάλαια» πριν προσφύγει στα δημόσια ταμεία.

Το γερμανικό κράτος είχε προστρέξει σε βοήθεια της Commerzbank στην καρδιά της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 και είχε αναλάβει την εποχή εκείνη το 25% του κεφαλαίου της.