Σε 3.718 υπολογίζονται, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, οι έλληνες πολίτες που «φυγάδευσαν» – μόνο το 2009 – σε τράπεζες του εξωτερικού τουλάχιστον 100.000 ευρώ ο καθένας ενώ εκείνη τη χρονιά δήλωσαν ετήσιο εισόδημα κάτω των 20.000 ευρώ. Την αποκάλυψη αυτή έκανε χθες στη Βουλή ο Ευάγγελος Βενιζέλος, λέγοντας ότι εκείνη τη χρονιά διοχετεύθηκαν σε ξένες τράπεζες συνολικά 5,4 δισεκατομμύρια ευρώ.Πρόσθεσε μάλιστα ότι σε λίγες μέρες το υπουργείο Οικονομικών θα είναι σε θέση να έχει στοιχεία και για τα 2010 και 2011.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτη Κουβέλη, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε ότι το ποσόν των 5,4 δισ. ευρώ αφορά 180.000 συναλλασσόμενους οι οποίοι έκαναν 720.000 συναλλαγές.

Από τους 8.716 φορολογουμένους που έβγαλαν στο εξωτερικό πάνω από 100.000 ευρώ ο καθένας, 3.718 (ποσοστό 42%) δήλωσαν το 2009 πολύ χαμηλό ετήσιο εισόδημα. Συγκεκριμένα, οι 542 εμφάνισαν έσοδα για τη συγκεκριμένη χρονιά κάτω από 1.000 ευρώ, οι 1.143, αντίστοιχα, έως 10.000 ευρώ και 2.033 κάτω από 20.000 ευρώ!

Μάλιστα ο Ευ. Βενιζέλος ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών θα έλθουν σε επαφή με συνομολόγους τους στην Ελβετία προκειμένου να αντιμετωπισθεί το θέμα της φορολόγησης των καταθέσεων από έλληνες πολίτες, στα πρότυπα της Γερμανίας και της Βρετανίας.

Πάντως, αίσθηση προκάλεσε επίσης η αποκάλυψη του αντιπροέδρου της κυβέρνησης ότι, έπειτα από έλεγχο που διενεργήθηκε στα μητρώα του ΟΑΕΔ, βρέθηκε ότι επιτήδειοι έπαιρναν επίδομα ανεργίας μολονότι διέθεταν ακίνητη περιουσία αξίας ώς και 4 εκατ. ευρώ ενώ ακόμη περισσότεροι λάμβαναν το ίδιο επίδομα έχοντας ακίνητη περιουσία τουλάχιστον ενός εκατ. ευρώ από την οποία εισέπρατταν εισοδήματα σε μηνιαία ή ετήσια βάση!

Ο ίδιος γνωστοποίησε ακόμη ότι την ερχόμενη εβδομάδα είναι διατεθειμένος, ανεξάρτητα με την εισήγηση της Αρχής Προσωπικών Δεδομένων, να δώσει στη δημοσιότητα τη λίστα με περίπου 9.000 μεγαλοοφειλέτες – φυσικά πρόσωπα – που οφείλουν στο Δημόσιο άνω των 150.000 ευρώ ο καθένας, με το συνολικό ποσό να ανέρχεται περίπου στα 5 δισ. ευρώ ενώ άλλα 32 δισ. ευρώ οφείλουν επιχειρήσεις.

«ΔΥΣΚΟΛΗ ΑΠΟΦΑΣΗ».Για το διπλό χαράτσι ο Ευ. Βενιζέλος αναγνώρισε ότι ήταν δύσκολη απόφαση και το αιτιολόγησε λέγοντας πως οι δανειστές μάς πιέζουν επειδή – όπως είπε – δεν πιστεύουν ότι θα τους δώσουμε αυτά που τους υποσχεθήκαμε και ότι κάθε φορά που ακούν για απεργίες και καταλήψεις μάς ζητούν επιπλέον εγγυήσεις και μέτρα.

Οταν ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης υποστήριξε ότι ο «καπετάνιος – εννοώντας τον Πρωθυπουργό – έχει οδηγήσει το σκάφος στην ξέρα επειδή απέτυχε να εφαρμόσει το Μνημόνιο», ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αντέτεινε πως «το σκάφος δεν έχει βυθιστεί ούτε έχει πέσει σε ξέρα αλλά πλέει υπό πάρα πολύ δύσκολες συνθήκες, με πάρα πολλά μποφόρ». Και συμπλήρωσε: «Είμαστε σε τρικυμία ενώ εσείς έχετε πάθει κάποια μικρή ναυτία. Βοηθήστε, σας το έχει πει ο κυβερνήτης του σκάφους, σας το λέει και ο ύπαρχος τώρα…».

Και ενώ ο Φ. Κουβέλης σημείωσε ότι δεν μπορεί το φορολογικό σύστημα να είναι πάντα εις βάρος των οικονομικά αδύνατων στρωμάτων, ο Ευ. Βενιζέλος έκανε γνωστό ότι η κυβέρνηση έχει καλέσει σε διάλογο τους εφοπλιστές «και θα επιβληθούν μέτρα, κι αν θέλουν ν’ αλλάξουν σημαία στα πλοία τους δικαίωμά τους αλλά τώρα θα μετρηθεί ο πατριωτισμός».