«Το πρόβλημα δεν είναι ούτε η κυβέρνηση, ούτε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αλλά η κρίση και πώς θα βγούμε από την κρίση», είπε ο κ. Σαμαράς.

Ο κ. Σαμαράς τάχθηκε υπέρ της συρρίκνωσης του Δημοσίου, αλλά -όπως είπε- η κυβέρνηση απλώς έκανε οριζόντιες περικοπές και δεν συρρίκνωσε τον τομέα.

Τάχθηκε υπέρ των αποκρατικοποιήσεων και της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, αλλά και σε αυτό τον τομέα -όπως τόνισε- η κυβερνητική πολιτική ήταν λάθος εξαρχής και ακύρωνε την όποια προσπάθεια.

Ο ίδιος επανήλθε στο θέμα της αναδιαπραγμάτευσης, αρκεί όπως είπε, να υπάρχει μια σοβαρή και ισχυρή κυβέρνηση.

Άλλωστε, όπως συνέχισε, η αναθεώρηση των στόχων της 21ης Ιουλίου αυτό ακριβώς δείχνει.

Δριμύτατη κριτική άσκησε και στον τρόπο που γίνονται οι κινητοποιήσεις, λέγοντας ότι η ΝΔ δεν στηρίζει σε καμία περίπτωση όσους κατεβάζουν διακόπτες: «Τους το λέω ξεκάθαρα, όσοι θέλουν να προστατεύσουν τα προνόμιά τους, ας μην μας ψηφίσουν».

Τέλος, ξεκαθάρισε ότι το πιο χρήσιμο που μπορούν να κάνουν «όσοι βύθισαν τη χώρα στη μιζέρια και την κατάθλιψη» είναι να φύγουν.

Ακόμα και αν οι ίδιοι δεν θέλουν τις πρόωρες εκλογές, τις θέλει ο λαός, κατέληξε.

Απάντηση Μόσιαλου

Ο υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Ηλίας Μόσιαλος, απαντώντας στα όσα ανέφερε ο Αντώνης Σαμαράς σε ομιλία του στην Εκτελεστική Γραμματεία του κόμματός του, δήλωσε τα εξής:

Ο Α. Σαμαράς συνεχίζει να παριστάνει ότι δεν καταλαβαίνει τις συνθήκες, μέσα στις οποίες κινείται η χώρα μας.

Θέλει να ξεχνά τις βαριές ευθύνες της παράταξης του και του ιδίου προσωπικά, που λιποτάκτησαν εγκαταλείποντας την Ελλάδα στη σημερινή κατάσταση.

Υποβαθμίζει κακόβουλα τα αποτελέσματα των θυσιών του ελληνικού λαού, διαστρεβλώνοντας βάναυσα την πραγματικότητα.

Ασκεί κριτική εκ του ασφαλούς στη σημερινή κυβέρνηση που προσπαθεί, σε εξαιρετικά ρευστό διεθνές περιβάλλον, να διασώσει την οικονομία από τις συνέπειες της αλόγιστης πολιτικής της Ν.Δ.

Επιδιώκει, με περισσή δημαγωγία και λαϊκίστικες «κορώνες», να παραπλανήσει τους πολίτες ότι υπάρχει, τάχα, ένας εύκολος δρόμος διεξόδου από την πολύπλευρη κρίση.

Χωρίς συγκεκριμένες και ρεαλιστικές προτάσεις, προσπαθεί να περιγράψει μια δήθεν «άλλη» πολιτική που κανείς στον κόσμο δεν κατανοεί.

Ισχυρίζεται ότι δεν μπορεί να διαπραγματευθεί η κυβέρνηση, που συνέβαλε στη δημιουργία πρωτόγνωρων μηχανισμών διεθνούς και ευρωπαϊκής βοήθειας και μέχρι τώρα έχει κερδίσει, με σκληρές διαπραγματεύσεις, μείωση των επιτοκίων δανεισμού και επιμήκυνση αποπληρωμής των χρεών της χώρας. Και όλα αυτά τα λέει ο κ. Σαμαράς, ο οποίος δεν έχει καταφέρει να πείσει κανέναν σε διεθνές επίπεδο, ούτε καν τους ομοϊδεάτες του που αποτελούν την πλειοψηφία των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.

Περισσότερη σοβαρότητα και συναίσθηση ευθύνης δεν θα έβλαπτε.