Παράλληλα, προειδοποιεί ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος η κρίση να επιδεινωθεί και να επεκταθεί.

Με την απόφαση της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής στις 21 Ιουλίου, οι ιδιώτες πιστωτές κλήθηκαν να συνεισφέρουν στο δεύτερο σχέδιο βοήθειας της Ελλάδας.

Οι τράπεζες κλήθηκαν να ανταλλάξουν τους τίτλους τους σε ελληνικό χρέος, έναντι νέων ομολόγων μεγαλύτερης διάρκειας, με μείωση της αξίας τους κατά 21%. Στην περίπτωση που αποφασιστεί περισσότερο κούρεμα, θα τις ανάγκαζε να περάσουν νέες απομειώσεις στους λογαριασμούς τους.

Για το λόγο αυτό, οι Ευρωπαίοι ετοιμάζουν σχέδιο ανακεφαλοποίησης των τραπεζών, το περίγραμμα του οποίου ενδέχεται να σχεδιαστεί κατά τη γαλλο-γερμανική Σύνοδο Κορυφής σήμερα στο Βερολίνο, ανάμεσα στη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.

«Θα πρέπει να φροντίσουμε ώστε οι τράπεζες να διαθέτουν αρκετά κεφάλαια» προκειμένου να αποφύγουν τη μόλυνσή τους, προειδοποιεί ο Σόιμπλε.

Παράλληλα, απορρίπτει αντίθετα το ενδεχόμενο να χορηγηθεί τραπεζική άδεια στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Διάσωσης (FESF) που θα του επέτρεπε να αναχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). «Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα να νομισματοποιηθεί το δημόσιο χρέος στην Ευρώπη. Δεν είναι αποδεκτό», είπε.