Στο 4,5%-5,2% ανεβάζουν οι τελευταίες κυβερνητικές εκτιμήσεις το ποσοστό της ύφεσης για το 2011, κάτι που εκτινάσσει την πρόβλεψη για το έλλειμμα στο 8,5% του ΑΕΠ τουλάχιστον, έναντι στόχου για 7,5% του ΑΕΠ, και ανοίγει ξανά το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων πάνω από 2,5 δισ. ευρώ.

Τις ανησυχητικές αυτές προβλέψεις διαβίβασε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου προχθές, προσθέτοντας μάλιστα ότι η εκτίμηση για το έλλειμμα ισχύει υπό την προϋπόθεση ότι θα εφαρμοσθούν τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος που έχουν ήδη ψηφιστεί. Διαφορετικά, η απόκλιση έναντι του στόχου θα είναι μεγαλύτερη και η λήψη νέων σκληρών μέτρων αναπόφευκτη.

Αλλά και από τις Βρυξέλλες οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικα, που ξεκινά διαπραγματεύσεις στην Αθήνα τη Δευτέρα, ενόψει της χορήγησης της επόμενης δόσης του δανείου, σκοπεύει να θέσει στην κυβέρνηση θέμα λήψης πρόσθετων μέτρων, κυρίως περαιτέρω περικοπής δαπανών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αποκλίσεις που προκαλεί η μεγαλύτερη από την αναμενόμενη ύφεση.

Ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών, πάντως, διαμηνύει ότι ακόμη κι αν χρειαστούν πρόσθετα μέτρα αυτά δεν θα θίξουν τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Οπως είπε χθες μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Σκάι, «δεν πρέπει και δεν θα επιβαρυνθούν τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα» και στο θέμα αυτό «βάζω κόκκινη γραμμή». Για την ύφεση, εξάλλου, αναγνώρισε στην ίδια συνέντευξή του ότι θα είναι «πάνω από 4,5% και θα δούμε πού θα σταθεί».

Το ενδεχόμενο να επιδιώξει η κυβέρνηση αλλαγή των στόχων του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, ώστε να γίνει πιο χαλαρό, το απέκλειαν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές, καθώς φοβούνται ότι κάτι τέτοιο θα προκαλέσει σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο στις αγορές και θα το αρνηθεί, σε κάθε περίπτωση, η τρόικα.

Σημειώνεται ότι το έλλειμμα διαμορφώθηκε πέρυσι στο 10,1% του ΑΕΠ, ύστερα από αναθεώρηση του αρχικού στόχου, ενώ για φέτος ο στόχος της κυβέρνησης είναι για 7,5% του ΑΕΠ και η τρόικα το βλέπει στο 8% του ΑΕΠ.

Η αγωνία για την ύφεση συνδέεται βεβαίως όχι μόνο με τους δημοσιονομικούς στόχους, αλλά και με την πραγματική οικονομία και την ανεργία. Η κυβέρνηση θέλει οπωσδήποτε να δημιουργήσει προοπτική εξόδου από την ύφεση το 2012 και επικεντρώνει το ενδιαφέρον της σε αυτό το σημείο. Ετσι, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θέλει να αναθερμάνει τα συγχρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ενωση προγράμματα και έργα, καθώς μάλιστα επικυρώθηκε προχθές η απόφαση του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο να ανεβεί το ποσοστό της κοινοτικής συμμετοχής στις σχετικές επενδύσεις στο 95%.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, η πτώση των δημοσίων επενδύσεων έχει στερήσει από τη χώρα ρυθμό ανάπτυξης 1,4% το πρώτο εξάμηνο, επομένως και μόνο η αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος θα αλλάξει την εικόνα.

Η ΠΡΟΒΛΕΨΗ. Οι Βρυξέλλες πάντως δεν είναι αισιόδοξες και τα στελέχη της που μετέχουν στην τρόικα αναφέρουν ότι ακόμη κι αν όλα πάνε καλά και εφαρμοστεί κατά γράμμα το πρόγραμμα η Ελλάδα θα υποστεί σε διάστημα 4-5 ετών μια συνολική ύφεση της τάξης του 20% και μια μεγάλη εσωτερική υποτίμηση με κατακόρυφη μείωση μισθών και τιμών, κάτι που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους κοινωνικών εντάσεων, αφού θα εκτινάξει την ανεργία για μεγάλο διάστημα στα επίπεδα του 20%.

Εκτός από την ύφεση, το άλλο μεγάλο θέμα που απασχολεί το οικονομικό επιτελείο και συζητήθηκε στη συνάντηση της Πέμπτης μεταξύ του κ. Βενιζέλου και του κ. Παπανδρέου είναι αυτό της ρευστότητας των τραπεζών, αλλά και της επιδείνωσης του διεθνούς περιβάλλοντος.

Οι ελληνικές τράπεζες οδηγούνται στον μηχανισμό έκτακτης παροχής ρευστότητας (ELA) μετά και την απόσυρση 10 δισ. ευρώ του ελληνικού Δημοσίου, προκειμένου να εξοφλήσει ομόλογα που λήγουν ως τη Δευτέρα, την ίδια ώρα που οι διεθνείς αγορές κλονίζονται και τα επιτόκια του διατραπεζικού δανεισμού έφτασαν προχθές στα υψηλότερα επίπεδα από το 2008.