1 Νέο σχέδιο νόμου για τα ζώα. Επρεπε να γίνει;
Οχι, δεν είναι απαραίτητη η δημιουργία νέου νομοθετικού πλαισίου, απλώς η εφαρμογή του ήδη υπάρχοντος με τις κατάλληλες τροποποιήσεις του Ν3170/2003, το οποίο είναι ένα αρκετά σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο αλλά, όπως και οι περισσότεροι νόμοι στη χώρα μας, δεν εφαρμόζεται επαρκώς
2 Ποιο είναι για εσάς το σημαντικότερο άρθρο του;
Δημιουργείται σύστημα επιτήρησης-ελέγχου της ηλεκτρονικής σήμανσης των δεσποζόμενων ζώων και προβλέπονται αυστηρές μη εξαγοράσιμες ποινές σε ό,τι αφορά την κακοποίηση των ζώων.
3 Υπάρχουν παραλείψεις;
Υπάρχουν πολλές παραλείψεις, έχουμε αποστείλει αναλυτικά ανά άρθρο τις προτάσεις μας στον αρμόδιο υπουργό και αναμένουμε συνάντηση
4 Τι θα θέλατε να συμπεριληφθεί;
Τροποποίηση του άρθρου που αφορά τη μεταφορά της Τράπεζας Δεδομένων του συλλόγου στο υπουργείο και τροποποίηση του άρθρου που αφορά τις στειρώσεις ζώων σε κινητές μονάδες από Ελληνες ή αλλοδαπούς. Πουθενά στον κόσμο δεν συμβαίνει μια τόσο σημαντική επέμβαση για την υγεία των ζώων να γίνεται στον «αέρα».
5 Οι περισσότερες ζωοφιλικές οργανώσεις, όμως, αντιδρούν στο μεγαλύτερο μέρος του σχεδίου νόμου…
Αντιδρούν γιατί κάποια άρθρα θεωρούν ότι δεν εξυπηρετούν την προστασία της υγείας και της ευζωίας των ζώων, από τη δική τους πλευρά.
6 Σήμανση και καταγραφή των ζώων, μέτρο που έπρεπε να γίνει...
Καθιερώθηκε με τον Ν3170/2003, ήταν πολύ σημαντική ρύθμιση, αλλά δεν έτυχε της αναμενόμενης επιτυχίας, κυρίως ελλείψει ελεγκτικού μηχανισμού.
7 Ποιος ο ρόλος του κτηνίατρου;
Ο ρόλος στο σύστημα ηλεκτρονικής σήμανσης-καταγραφής είναι καθοριστικός. Στην Τράπεζα Δεδομένων του συλλόγου μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 165.000 ζώα.
8 Τι γίνεται στο εξωτερικό;
Στο εξωτερικό η ηλεκτρονική σήμανση-καταγραφή είναι υποχρεωτική στις περισσότερες χώρες. Τα αδέσποτα περισυλλέγονται από συνεργεία των δήμων, οδηγούνται σε καταφύγια και σε εύλογο χρονικό διάσημα, αν δεν βρεθεί ιδιοκτήτης, γίνεται ευθανασία.
9 Αυξάνονται τα αδέσποτα;
Τα τελευταία χρόνια, παρά τις προσπάθειες όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ο αριθμός των αδέσποτων έχει ελαφρώς αυξηθεί.
10 Οι κυριότερες αιτίες;
Η μη συμμόρφωση των τοπικών ΟΤΑ για την εφαρμογή των προγραμμάτων στείρωσης, η ελλιπής χρηματοδότηση εκ μέρους της πολιτείας για δημιουργία καταφυγίων, αλλά και η έλλειψη παιδείας και υπευθυνότητα από μέρους των ιδιοκτητών ζώων.
11 Τι πρέπει να γίνει για να αλλάξει η κατάσταση;
Θέση του συλλόγου μας είναι το τετράπτυχο ταυτοποίηση-καταγραφή, εφαρμογή σύγχρονου νόμου-πλαίσιου, στείρωση-υγιεινή περιβάλλοντος, εκπαίδευση.
12 Η στείρωση είναι λύση;
Η στείρωση είναι λύση όταν γίνεται σε κτηνιατρεία και κτηνιατρικές κλινικές και όχι σε κινητές μονάδες, σκέψη παράτολμη και επικίνδυνη για την υγεία των ζώων.
13 Είσοδος ζώων συντροφιάς στην Ελλάδα…
Σε ό,τι αφορά την είσοδο των ζώων στην Ελλάδα αυτά πρέπει να έχουν σημανθεί ηλεκτρονικά και κατόπιν να γίνεται η καταγραφή από τον συνάδελφο κτηνίατρο στην Τράπεζα Δεδομένων.
14 ... και παράνομες εξαγωγές αδέσποτων
Για το «καυτό» αυτό ζήτημα η πολιτεία θα πρέπει να επιληφθεί. Είμαστε στο πλευρό της και θα συνδράμουμε.
15 Υιοθεσία ζώων μόνο από φυσικά πρόσωπα. Συμφωνείτε;
Υιοθεσία των ζώων μπορεί να γίνει μόνο από φυσικό πρόσωπο, όπως σαφώς ορίζουν η ελληνική και η ευρωπαϊκή νομοθεσία. Αντίθετα, η υιοθεσία από νομικό πρόσωπο θα διευκολύνει τις αθρόες και παράνομες εξαγωγές.
16 Συνεχίζονται, ωστόσο, οι κακοποιήσεις ζώων…
Καταγράφονται αρκετά κρούσματα. Δεν γνωρίζουμε πόσα είναι αληθινά ή παρουσιάζονται από «κάποιους» δήθεν φιλόζωους, με σκοπό να στέλνουν τα αδέσποτα στο εξωτερικό για υιοθεσίες.
17 Είναι συχνότερο το φαινόμενο στην περιφέρεια;
Οχι δεν θα το υποστηρίζαμε. Είναι θέμα παιδείας και η πολιτεία σε συνεργασία με τον σύλλογό μας πρέπει να ξεκινήσει μαθήματα προώθησης ζωοφιλίας.
18 Πώς μπορούν να αποφευχθούν τα κρούσματα;
Η αυστηροποίηση των ποινών είναι σημαντικό μέτρο, το οποίο από μόνο του δεν θα αποδώσει. Απαιτούνται συντεταγμένες ενέργειες από πλευράς πολιτείας και εκπαίδευση των ιδιοκτητών
19 Είναι θέμα παιδείας;
Προαγωγή ζωοφιλίας μέσω σεμιναρίων σε όλα τα στάδια της εκπαιδευτικής βαθμίδας. Είναι σημαντικό για την επίλυση του προβλήματος.
20 Τέλος και στην εκμετάλλευση ζώων σε τσίρκα και δημόσια θεάματα;
Στο πλαίσιο εφαρμογής της νομοθεσίας, επιτέλους η χώρα μας πρέπει να εναρμονισθεί, βάζοντας τέλος στο αλγεινό θέαμα που αντικρίζουμε και αφορά την εκμετάλλευση των ζώων σε τσίρκα και θεάματα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από