Με τηλεδιάσκεψη – που προγραμματίστηκε για σήμερα το απόγευμα – πρόκειται να δώσουν το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της 5ης δόσης του δανείου των 110 δισ. ευρώ οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, οι οποίοι ακύρωσαν το Eurogroup της Κυριακής.

Η ακύρωση του αυριανού Eurogroup δεν είναι καθόλου τυχαία. Οι υπουργοί – και οι Βρυξέλλες – κατανόησαν ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να συνεδριάσουν κυριακάτικα μόνο και μόνο για να δώσουν το ΟΚ στην Ελλάδα για την 5η δόση -, διότι για οτιδήποτε άλλο δεν είναι έτοιμοι.

Κατά τα φαινόμενα, παρά τις έντονες διεργασίες των τελευταίων ημερών, υπάρχουν αρκετές δυσκολίες για να προχωρήσει άμεσα η διαδικασία συγκρότησης του δεύτερου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα. Ακόμη και στο τακτικό Eurogroup της 11ης Ιουνίου, ουδείς στις Βρυξέλλες αναμένει κάτι περισσότερο από μια πολιτική δέσμευση – και οι αρμόδιοι ήδη μιλούν για τον Σεπτέμβριο ή και αργότερα το φθινόπωρο.

Οπως επισημαίνουν κοινοτικοί εμπειρογνώμονες, είναι προφανές ότι ο στόχος της συγκέντρωσης των 30 δισ. ευρώ στο συνολικό πακέτο των 110 δισ. κάθε άλλο παρά επιτυγχάνεται, δεδομένου ότι η συμβολή του γερμανικού τραπεζικού τομέα περιορίζεται σε περίπου 2 δισ. (το υπόλοιπο 1,5 δισ. είναι από ουσιαστικά κρατικοποιημένες τράπεζες και ως εκ τούτου δεν μπορεί να θεωρηθεί ως συμβολή του ιδιωτικού τομέα).

Στις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι αφού οι Γερμανοί – οι οποίοι και επέμειναν να υπάρξει συμμετοχή των ιδιωτών – δεν μπορούν να πείσουν το δικό τους τραπεζικό σύστημα είναι μάλλον απίθανο οι άλλες χώρες της ευρωζώνης να γίνουν πιο πειστικές στα δικά τους τραπεζικά συστήματα.

Αυτό, όμως, δεν είναι το μόνο κενό στην όλη υπόθεση που λέγεται «συμμετοχή ιδιωτών». Ερωτήματα έχουν προκύψει και για το επιτόκιο των νέων ομολόγων τα οποία θα αντικαταστήσουν αυτά που λήγουν την περίοδο μέχρι και το 2014. Οι τράπεζες συμφώνησαν για μια περίοδο 30 ετών το επιτόκιο να είναι περίπου μεταξύ 5,0% και 5,5%, ενώ εάν υπάρξει πενταετής περίοδος το επιτόκιο θα κυμανθεί περί το 8,0%. Ουσιαστικά πρόκειται για τοκογλυφικά επιτόκια, τα οποία ουδόλως ελαφρύνουν το βάρος της Ελλάδας από το υπέρογκο δημόσιο χρέος της.

Και, βέβαια, τα προβλήματα για τη συγκρότηση του δεύτερου πακέτου βοήθειας για την Ελλάδα δεν σταματούν εδώ, καθώς υπάρχει ολόκληρη λίστα τεχνικών και πολιτικών εμποδίων.