«Φέτος είναι περισσότερα τα κλειστά καταστήματα σε σχέση με πέρσι, αλλά όσα παραμένουν ανοιχτά έχουν φοβερές εκπτώσεις» λέει στα «ΝΕΑ» η κ. Ραχήλ Φλορεντίν, η οποία ζει 25 χρόνια στο Παγκράτι, αλλά συνηθίζει να κατεβαίνει συχνά στο κέντρο της Αθήνας τέτοιες μέρες γιατί είναι ευκολότερη η μετακίνηση από και προς σε αυτό.


«Βλέπω βιτρίνες με τρομερές εκπτώσεις φέτος τον Αύγουστο. Στα ρούχα και τα μαγιό, ακόμα και στα συνοικιακά καταστήματα, υπάρχουν κομμάτια που πωλούνται μισοτιμής ή με προσφορές 60% και 70%. Αρκεί να έχεις χρήματα να αγοράσεις. Δυστυχώς, όμως, η οικονομική κατάσταση του κόσμου δεν είναι καλή και τα μαγαζιά κλείνουν τον Αύγουστο- και για περισσότερες μέρες σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές».

Πιο αισθητή, ωστόσο, τον Αύγουστο είναι η απουσία μποτιλιαρίσματος, θορύβου και ρύπανσης, όπως επισημαίνουν οι περισσότεροι Αθηναίοι που επιλέγουν χρόνια τώρα να μην εγκαταλείψουν ειδικά αυτόν τον μήνα το κλεινόν άστυ.

«Δεν βλέπω μεγάλη διαφορά φέτος σε σχέση με άλλες χρονιές. Προσωπικά, μου αρέσουν καλύτερα τα κλειστά λόγω διακοπών καταστήματα, αλλά και οι άδειες των υπαλλήλων στις τράπεζες. Αφενός είναι πιο δροσερά στους δρόμους για περπάτημα και αφετέρου επιλέγω να κάνω ηλεκτρονικά τις συναλλαγές μου με τις τράπεζες και τις διάφορες δημόσιες υπηρεσίες», λέει ο κ. Κώστας Βλασσόπουλος.

Ωστόσο, οι περισσότεροι επιλέγουν το αυτοκίνητο για τις μετακινήσεις τους, επειδή είναι μειωμένη η κυκλοφορία. Αρκετοί δυσανασχετούν με τα λίγα και ακριβά βενζινάδικα, τα ελάχιστα ανοιχτά πλυντήρια αυτοκινήτων και τις κλειστές αντιπροσωπείες ανταλλακτικών, που αναγκάζουν και τα συνεργεία να δίνουν ραντεβού τον Σεπτέμβριο. «Μπορώ να περπατώ με άνεση»

«Βρήκα κλειστό τον φούρνο. Θα περπατήσω όμως 200 μέτρα και θα βρω κάτι άλλο ανοιχτό, πιο κάτω. Σιγά το πρόβλημα», αντιτείνει ο κ. Γιάννης Πασχαλιάς. «Τον Αύγουστο μπορώ να περπατώ με μεγαλύτερη άνεση στους δρόμους της Αθήνας. Αφήστε που μπορεί ο φούρνος που θα βρω τρία τετράγωνα παρακάτω να μου αρέσει περισσότερο και να ψωνίζω στο μέλ λον από εκεί. Όλα είναι θέμα συνήθειας και δυνατότητας προσαρμογής».

Η αλήθεια είναι ότι σε ορισμένες τράπεζες οι άδειες των υπαλλήλων έχουν δημιουργήσει μεγαλύτερες από τις συνηθισμένες ουρές των ταμείων, ενώ το πιο συχνό πρόβλημα για τους τελευταίους των διακοπών είναι όταν πέφτει ο ήλιος και πληθαίνουν, απογοητευτικά, τα κλειστά περίπτερα και τα βενζινάδικα. «Δεν είναι το ίδιο αν χρειάζεσαι τσιγάρα και δεν υπάρχει ανοιχτό περίπτερο σε ακτίνα αρκετών χιλιομέτρων. Ούτε γιατρό ή φαρμακείο μπορείς να βρεις όταν βραδιάζει τον Αύγουστο και όσοι μένουν στην Αθήνα δεν ξεβολεύονται από τα σπίτια τους», επισημαίνει ο κ. Αλέξανδρος Ρήγας και προσθέτει: «Υπάρχουν και δυσκολίες τον Αύγουστο, διότι έχεις συνηθίσει το ψιλικατζήδικο που αγοράζεις εφημερίδες, περιοδικά, τσιγάρα. Τον φαρμακοποιό, τον κρεοπώλη και τον φούρναρη τους έχεις πλέον φίλους όταν μένεις χρόνια σε μία γειτονιά. Αυτοί οι φίλοι θα μου λείψουν αυτό τον μήνα».

«Κλείνουν τον Αύγουστο τα μαγαζιά τους, επειδή έχουν βγάλει πολλά λεφτά, όχι επειδή δεν βγάζουν», υποστηρίζει ο κ. Μενέλαος Γιαννούλης που μένει 40 χρόνια στην περιοχή των Ιλισίων κι εξηγεί: «Έχουν βγάλει πολλά χρήματα και δεν βγαίνουν έξω για να μην τα χαλάσουν, ούτε πάνε διακοπές επειδή φοβούνται μην τους κλέψουν. Αυτή είναι η αλήθεια».

Δεν μαζεύουν τα σκουπίδια

«Είναι αρκετά τα κλειστά μαγαζιά φέτος και εδώ» λέει η κ. Αλίκη Βορδώνη, που έχει βγάλει για την καθημερινή του βόλτα τον σκύλο της στο Άλσος Παγκρατίου. «Η διαφορά δεν είναι τόσο σημαντική τον Αύγουστο, επειδή υπάρχουν πολλοί οικονομικοί μετανάστες, που λόγω της ανάγκης τους για εργασία μένουν στην Αθήνα όλο το καλοκαίρι. Υπάρχει μεν αρκετός κόσμος, που κυκλοφορεί στους δρόμους, αλλά όχι γείτονες και φίλοι, όπως παλαιότερα. Το σημαντικότερο όμως πρόβλημα που αντιμετωπίζω αυτές τις ημέρες είναι με τα σκουπίδια, και κυρίως αυτά των κάδων ανακύκλωσης που γεμίζουν, ενώ τα ειδικά απορριμματοφόρα περνούν μόνο μία φορά την εβδομάδα και τα κοινά δεν τα μαζεύουν. Μένουν εκτεθειμένα στους δρόμους μαζί με άλλα είδη: στρώματα, κούτες, έπιπλα και ηλεκτρικές συσκευές».

ΚΛΕΙΣΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ

Δεν υπάρχει ανοιχτό περίπτερο σε ακτίνα αρκετών χιλιομέτρων, αλλά ούτε γιατρό ή φαρμακείο μπορείς να βρεις

«Ούτε φούρνο να πάρω ψωμί δεν βρήκα»


«ΔΥΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ που είχα κοντά στο σπίτι μου, στον Χολαργό, έκλεισαν και τώρα έκλεισε και ο φούρνος. Πήγα στο σούπερ μάρκετ για μαγιά, αφού δεν βρίσκω ούτε ψωμί και γύρισα φορτωμένη ψώνια», λέει η κ. Σοφία Τραγανού που διατηρεί ταχυφαγείο στην Αθήνα.

«Οι παραγγελίες έχουν πέσει κατακόρυφα, είτε λόγω κρίσης είτε λόγω διακοπών. Κράτησα ανοιχτό το μαγαζί όλο τον Ιούλιο μήπως και στρώσει η δουλειά. Αλλά και τα περισσότερα μαγαζιά έμειναν φέτος ανοιχτά για τον ίδιο λόγο. Τώρα σκέφτομαι να κλείσω τρεις εβδομάδες τον Αύγουστο για να γλιτώσω τα έξοδα και να ξεκουραστώ».

Για εντελώς διαφορετικούς λόγους δίνει ραντεβού τον Σεπτέμβριο η κ. Φάνια Μηλιωτάκη, που διατηρεί ταβέρνα με κρητική κουζίνα στο Παγκράτι. «Άνοιξα τον περασμένο Δεκέμβριο και μέχρι τώρα πήγα πολύ καλά και έχω ανάγκη να ξεκουραστώ. Πρέπει όμως να πάω στην Κρήτη- στο Ηράκλειο- για να βρω και νέα προϊόντα και συνταγές για το μαγαζί».

«Έρχονται από παντού για να τους κουρέψω»


Ο ΑΚΟΥΡΑΣΤΟΣ κουρέας κ. Στάθης Καρνέζης δέχεται τους πελάτες του στην Αθήνα σχεδόν όλο το καλοκαίρι, οι οποίοι έρχονται ακόμη και από το Σούνιο ή τον Γέρακα. Έξω από τον περιορισμένο κλειστό χώρο υπάρχουν γλάστρες με λουλούδια και μερικές καρέκλες γι΄ αυτούς που περιμένουν τη σειρά τους. «Ήρθα από τον Γέρακα για να κουρευτώ εδώ», λέει ο κ. Νίκος Αξαρλής. «Γνωρίζω τον Στάθη από το 1972, που είχα μακριά τα μαλλιά μου γιατί ήταν τότε στη μόδα. Τότε έμενα στο Γουδή και ερχόμουν σχεδόν καθημερινά, πιο πολύ για παρέα παρά για δουλειά. Τώρα οι περισσότεροι άνδρες πελάτες του, ανεξαρτήτως ηλικίας, κουρεύονται γουλί για να τα δυναμώσουν», συμπληρώνει αστειευόμενος για τη… φαρδιά χωρίστρα του φίλου του.

«Θα κλείσουμε τον Δεκαπενταύγουστο και εμείς για μία εβδομάδα. Όμως, σε αυτή τη γειτονιά ελάχιστα μαγαζιά κλείνουν όλο τον Αύγουστο και όσοι το επιλέγουν το κάνουν για παραθερισμό και όχι από αναδουλειά», υποστηρίζει ο κ. Καρνέζης.