Έρχεται προς ψήφιση τροπολογία μέσω της οποίας αίρεται η απαγόρευση δημοσίευσης δημοσκοπήσεων δεκαπέντε ημέρες προ των εκλογών, περιοριζόμενη μόνο στην προηγούμενη ημέρα των εκλογών!…

Την ενέργεια αυτή έσπευσαν να χαιρετίσουν όλες οι εταιρείες δημοσκοπήσεων και να πανηγυρίσουν την άρση και του τελευταίου περιορισμού, αφού ήδη, έναν χρόνο πριν, η Ν.Δ., με μονομερή νομοθετική πρωτοβουλία, είχε άρει την απαγόρευση διενέργειας δημοσκοπήσεων κατά το τελευταίο δεκαπενθήμερο. Έτσι, μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα η Ν.Δ. έρχεται να κατεδαφίσει μονομερώς μια βασική διάταξη της εκλογικής διαδικασίας, την οποία πριν από 10 χρόνια όλα τα κόμματα, μέσα από ευρύτατη διαβούλευση, είχαν συναποφασίσει.

Η δημοσκόπηση ωθεί τον ψηφοφόρο σε δεύτερη σκέψη, ενδεχομένως όχι στην ψήφο της πρώτης επιλογής. Όσο πιο πλησίον της ημέρας της εκλογής γίνεται, με ακραία δυνατότητα την παραμονή των εκλογών να δημοσιεύονται τα αποτελέσματα έγκυρης δημοσκόπησης, τόσο περισσότερο θα υφίσταται στην πράξη και η «αλλοίωση» αυτής ακριβώς της ελεύθερης βούλησης. Η δεύτερη επιλογή, η «στρατηγική ψήφος», δηλαδή το να θέλω να ψηφίζω έτσι ώστε να είμαι με τον νικητή, σε ό,τι αφορά τη βούληση του ατόμου είναι απόλυτα παραδεκτή. Δεν μπορεί όμως να είναι αποδεκτή από το πολιτικό σύστημα μια τέτοια διαδικασία, που μπορεί με την κατά τεκμήριο εγκυρότητα της δημοσκόπησης μία μέρα πριν από τις εκλογές, να ωθεί προς την αλλοίωση της πρώτης επιλογής των ψηφοφόρων. Από την άποψη δε της ευρύτερης πολιτικής συμπεριφοράς παρωθεί στην ένταση των ποικίλων εκβιασμών, ατόμων ή ομάδων, για την οριακή διαμόρφωση ή αποτροπή τελικού εκλογικού αποτελέσματος.

Η απαγόρευση όμως δεν θα συνεχίσει να παρωθεί σε καταδολίευση της νομοθεσίας; Φυσικά δεν μπορεί να το αποκλείσει κανείς. Θα είναι κακό αναμφισβήτητα να κυκλοφορούν παράνομα για την ελληνική νομοθεσία- είτε στο Διαδίκτυο είτε σε άλλα ΜΜΕ του εξωτερικού- διάφορες διαδόσεις. Όμως καμιά ελληνική εταιρεία δεν θα τολμά, λόγω κυρώσεων, να τις καλύπτει με το όνομά της. Θεωρώ ότι είναι προτιμότερο να αντιμετωπιστούν ως παράνομες και ανυπόστατες, όταν την ίδια στιγμή θα μπορούν να κυκλοφορούν και οι αντίθετές τους, παράνομες πάντα δημοσκοπήσεις- επαναλαμβάνω, ακραία ώς και την τελευταία ημέρα!

Είναι βέβαιο ότι απαιτείται μια νηφαλιότερη και περισσότερο δημόσια συζήτηση. Ο Αύγουστος του 2007 όπως και ο Ιούλιος του 2008 σίγουρα δεν βοηθούν. Πάλι προς τετελεσμένα επιχειρείται να οδηγήσουν…

Ο Δημήτρης Χατζησωκράτης είναι μέλος της ΚΠΕ του Συνασπισμού, γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ