Μαρουλάς όπως… Κουρουπητός: στο σκαμνί του Ευρωδικαστηρίου φέρνει τη χώρα άλλη μία χωματερή της Κρήτης, η οποία έπρεπε να έχει κλείσει από το 1998, αλλά λειτουργεί κανονικά- ενώ εδώ και έξι μήνες εστίες φωτιάς εκδηλώνονται καθημερινά.


«Όποτε φυσάει νοτιοδυτικός άνεμος, μέσα στο σαλόνι του σπιτιού μου φοράω μάσκα σαν αυτές των νοσοκομείων. Όλο το καλοκαίρι κοιμόμασταν με μία βρεγμένη πετσέτα και τα παράθυρα κλειστά», λέει η Κατερίνα Κορρέ, αντιπρόεδρος του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Ρεθύμνου και κάτοικος του οικισμού Μαρουλά.

Και προσθέτει: «Όταν φυσάει βοριάς οι κάτοικοι στον κάμπο των Ποταμών βλέπουν μία πάχνη από σκόνη πάνω στις καλλιέργειές τους». Όπως όμως καταγγέλλουν

ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΑΠΟ ΤΟ 1998

Η παράνομη χωματερή έπρεπε να έχει κλείσει από το 1998 ενώ εδώ και 6 μήνες εστίες φωτιάς εκδηλώνονται κάθε ημέρα

όχι μόνο δεν λαμβάνεται κανένα μέτρο αλλά οι Δήμοι Ρεθύμνου και Αρκαδίου εξακολουθούν να ρίχνουν εκεί τα σκουπίδια.

Τα χέρια ψηλά σηκώνει από την πλευρά του ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης.

«Η απουσία του κράτους δεν είναι μόνο στα Ζωνιανά. Είναι δυνατόν εδώ και δύο χρόνια λίγοι κάτοικοι μιας περιοχής να εμποδίζουν την κατασκευή του νέου ΧΥΤΑ Αμαρίου και να μην επιτρέπουν με τρομοκρατία τον εργολάβο να πλησιάσει;», αναρωτιέται χαρακτηριστικά.

Όπως εξηγεί η μόνη λύση για να σταματήσει η λειτουργία της χωματερής στον Μαρουλά είναι να προχωρήσει το νέο κύτταρο στον ΧΥΤΑ Αμαρίου και το βιολογικό σύστημα. Εκεί είχε προγραμματιστεί να αποτίθενται οι 120 τόνοι σκουπιδιών που παράγονται καθημερινά στον Δήμο Ρεθύμνου, αλλά το έργο αυτό έμενε στα χαρτιά μέχρι το καλοκαίρι του 2007, εξαιτίας αντιδράσεων από κατοίκους.

«Αυτόν τον όγκο σκουπιδιών κάπου έπρεπε να τον πάω. Σε κανένα άλλο σημείο της Κρήτης δεν θα τον δέχονταν νόμιμα. Οπότε καλύτερα στον ληγμένο ΧΥΤΑ Μαρουλά, με λιγότερες προδιαγραφές, παρά ανεξέλεγκτα σε ρέματα ή αλλού», υπογραμμίζει ο κ. Μαρινάκης, σκιαγραφώντας το αδιέξοδο στη διαχείριση των απορριμμάτων που επικρατεί σε όλη τη χώρα.

Έκαψαν και χασίς

«Τον λέγανε ΧΥΤΑ ενώ δεν ήταν», αντιτείνει πάντως η αντιπρόεδρος του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Ρεθύμνου αναδεικνύοντας πως το πρόβλημα κρατάει… χρόνια. Η άδεια λειτουργίας της χωματερής έληξε το 1998 και από το 2003 βρίσκεται στο στόχαστρο της Κομισιόν. Αυτό δεν εμπόδισε τις ελληνικές αρχές τον Μάιο του 2005 στον χώρο της χωματερής να καταστρέψουν με κάθε επισημότητα 9.000 δενδρύλλια, 4,5 κιλά κάνναβης και άλλες ποσότητες ναρκωτικών ουσιών!

«Στις 23 Απριλίου ξέσπασε πυρκαγιά στη χωματερή. Από τότε μέχρι και σήμερα καπνίζει συνεχώς αφού αέρια όπως μεθάνιο βγαίνουν στην επιφάνεια και αναφλέγονται», υποστηρίζει η αντιπρόεδρος του Περιβαλλοντικού Συλλόγου.

«Όλους αυτούς τους μήνες κάποιοι πίνουν γάλα και τρώνε κρέατα από την περιοχή», προσθέτει η κ. Κορρέ, αναφέροντας πως δεν έχουν γίνει ποτέ μετρήσεις για την έκλυση διοξινών από την καιγόμενη χωματερή.

Περιβαλλοντικά μετεξεταστέα η Ελλάδα


ΣΤΟΥΣ «ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ» σε παραβάσεις του περιβαλλοντικού κοινοτικού δικαίου συγκαταλέγεται η Ελλάδα, παρά το τσουχτερό πρόστιμο που έχει εισπράξει για την περίπτωση Κουρουπητού.

Ενδεικτικό είναι πως σύμφωνα με την τελευταία «ετήσια επισκόπηση της εφαρμογής και της επιβολής του περιβαλλοντικού δικαίου της Ε.Ε.» που εκδίδει η Κομισιόν, η χώρα μας καταλαμβάνει την 5η θέση μεταξύ των 25 κρατών- μελών για εκκρεμείς υποθέσεις παραβάσεων.

Η χειρότερη επίδοση της Ελλάδας καταγράφεται σε υποθέσεις μη λήψης των απαραίτητων μέτρων και μη κοινοποίησής τους στην Επιτροπή (βρίσκεται στη 2η θέση) ενώ ακολουθούν η κακή εφαρμογή Οδηγιών που έχουν ενσωματωθεί στο ελληνικό Δίκαιο (φτάνει στην 5η θέση) και τέλος η μη συμμόρφωση σε κοινοτικές επιταγές (η Ελλάδα είναι στην 6η θέση).

27 καταδίκες

Για θέματα περιβάλλοντος η Ελλάδα έχει συνολικά καταδικαστεί ήδη 27 φορές από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Σύμφωνα με το WWF, εκτός από τον Κουρουπητό, οι καταδίκες αφορούν μεταξύ άλλων τη διαχείριση επικίνδυνων αποβλήτων, τη μη μεταφορά Οδηγίας για περιορισμό εκπομπών ορισμένων ρύπων, τη λειτουργία παράνομων χωματερών, τη μη εξασφάλιση επαρκούς συστήματος επεξεργασίας αστικών λυμάτων σε διάφορες πόλεις, αλλά και τις συνθήκες λειτουργίας του εργοστασίου της ΔΕΗ στα Λινοπεράματα Κρήτης, τη ρύπανση στο Θριάσιο Πεδίο, την προστασία της οχιάς της Μήλου και της καρέτα-καρέτα.

Παράλληλα, εκκρεμούν άλλες 6 υποθέσεις στο Ευρωδικαστήριο, ενώ προδικαστική διαδικασία έχει κινηθεί για 17 περιπτώσεις περιβαλλοντικών παραβάσεωνόπως είναι η περίπτωση της χωματερής Μαρουλά στην Κρήτη.