Άνθρακες οι υποσχέσεις της κυβέρνησης για την εξόφληση των υποχρεώσεων του κράτους προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Ενώ η ΓΣΕΕ ζητεί από το κράτος την καταβολή 12,4 δισ. ευρώ για την κάλυψη των υποχρεώσεών του στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες ότι προτίθεται να καταβάλει 3,8 δισ. ευρώ στο ΙΚΑ, από τα οποία 1,5 δισ. ευρώ υπό μορφήν μακροχρόνιων ομολόγων.


Για ρύθμιση-κοροϊδία, παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης, έκαναν λόγο εκπρόσωποι των συνδικάτων των εργαζομένων (ΓΣΣΕ, ΑΔΕΔΥ), οι οποίοι έχουν θέσει ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή τους στον διάλογο την εξασφάλιση της χρηματοδότησης του ασφαλιστικού συστήματος με την παράλληλη καταβολή των οφειλών του κράτους. Έντονες ήταν και οι αντιδράσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης χθες στη Βουλή στο άκουσμα της ανακοίνωσης της ρύθμισης από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργο Αλογοσκούφη. Η κυβερνητική ρύθμιση αποτελεί νάρκη στον διάλογο για το Ασφαλιστικό που ήδη βρίσκεται στον αέρα. Τι οφείλει, τι δίνει

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε χθες ο κ. Αλογοσκούφης, οι οφειλές του κράτους προς το ΙΚΑ της περιόδου 2003-2007, ύψους 1,5 δισ. ευρώ, θα καταβληθούν με τη διάθεση στα Ταμεία «μακροχρόνιων ομολόγων».

Όπως έκανε γνωστό ο υπουργός, οι οφειλές του κράτους προς το ΙΚΑ βάσει του νόμου Ρέππα- να δίδεται από το κράτος το 1% του ΑΕΠ κάθε χρόνο- θα καταβληθούν μέσω ομολόγων 10ετούς ή 20ετούς διάρκειας στο Ταμείο. Για το 2008, όπως είπε, θα διατεθεί το θεσμοθετημένο 1% του αναθεωρημένου ΑΕΠ, που αντιστοιχεί σε 2,3 δισ. ευρώ και έχει εγγραφεί στον προϋπολογισμό.

Η ανακοίνωση του υπουργού προκάλεσε σάλο στους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης που αντέδρασαν δριμύτατα στην προοπτική να «φεσωθούν οι επόμενες γενιές και με τα βεβαιωμένα χρέη του κράτους στο ΙΚΑ», όπως είπαν, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Θόδωρος Πάγκαλος χαρακτήρισε «καραγκιοζιλίκια» τα λεγόμενα του υπουργού! Από την πλευρά του ο κ. Αλογοσκούφης υποστήριξε: «Πρέπει να αντιληφθούν όλοι όμως ότι δεν μπορεί μόνο το κράτος να καλύπτει τα ελλειμματικά Ταμεία. Όπως θα δείτε από τον προϋπολογισμό για όλα τα Ταμεία και τα Νοσοκομεία θα δοθούν πάνω από 16 δισ. ευρώ, δηλαδή το 7,2% του ΑΕΠ». Και πρόσθεσε: «Άμα δίνουμε όλο και περισσότερο από το ΑΕΠ στα Ταμεία, τι λεφτά θα δώσουμε στην Παιδεία, την Υγεία και την Ανάπτυξη;».

Χρέη στα παιδιά μας…

Η αποκάλυψη περί μακροχρόνιων ομολόγων προκάλεσε την έκρηξη όχι μόνο της αντιπολίτευσης, αλλά και αντιδράσεις από τους παρόντες κοινωνικούς εταίρους (ΓΕΣΕΒΕ, ΟΚΕ), καθώς ο διάλογος για το Ασφαλιστικό άρχισε με την απουσία των βασικών εταίρων, δηλαδή της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. «Είστε ο πρώτος εισφοροδιαφυγάς», κατηγόρησε τον Γ. Αλογοσκούφη ο Θ. Πάγκαλος. «Τι μας λέτε δηλαδή σήμερα; Ότι τα χρέη του κράτους θα τα πληρώσουν τα παιδιά μας; Με το ύφος της αφελούς ειλικρίνειας που σας χαρακτηρίζει, είπατε ότι δεν είναι δυνατόν να βγάζουμε τα λεφτά από τη μια τσέπη της κοινωνίας και να τα βάζουμε στην άλλη. Όμως δεν είναι όλες οι τσέπες ίδιες. Βεβαίως και υπάρχουν ανισότητες, όμως εσείς θέλετε να δώσετε μια κατώτατη εθνική σύνταξη εν είδει προνοιακού επιδόματος και από εκεί και πέρα ο καθένας να πηγαίνει στους ιδιώτες για να βγάλει σύνταξη. Εμείς αυτό δεν το δεχόμαστε. Δείτε το πρόγραμμά μας για το Ασφαλιστικό, πάρτε ανάλογης σοβαρότητας θέσεις και τότε να συζητήσουμε».

Ανάγκη για βιώσιμο σχέδιο

Τόσο οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης όσο και εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων υπογράμμισαν ότι το μεγάλο πρόβλημα του ασφαλιστικού συστήματος δεν είναι μόνο οι μη καταβληθείσες κρατικές επιχορηγήσεις. Πρέπει να υπάρξει βιώσιμο σχέδιο χρηματοδότησης του συστήματος για τα επόμενα χρόνια, να εξαλειφθεί η εισφοροδιαφυγή και να εξορθολογιστεί το σύστημα εν γένει.

Την κριτική εκ μέρους της αντιπολίτευσης και των εταίρων ενίσχυσε και ο υπουργός Απασχόλησης Βασίλης Μαγγίνας, ο οποίος δήλωσε πως οι βεβαιωμένες και ανείσπρακτες οφειλές προς το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ μαζί με τα πρόστιμα ανέρχονται σε 3,2 δισ. ευρώ, χωρίς σε αυτό να υπολογίζεται η αδήλωτη εργασία.

Μέτρα κατά της εισφοροδιαφυγής


ΜΕΤΡΑ για την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής (με την ηλεκτρονική διασταύρωση στοιχείων) και την αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων εξήγγειλε χθες στη Βουλή ο υπουργός Απασχόλησης κ. Μαγγίνας, στο πλαίσιο του διαλόγου για το Ασφαλιστικό.

Αναλυτικά ο κ. Μαγγίνας εξήγγειλε τα εξής:

● Σύνδεση με το μητρώο που διαθέτει ο ΟΑΕΕ (Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών) για τις επιχειρήσεις, καθώς και με το ΤΑΧΙS, για διασταύρωση στοιχείων. Με τον τρόπο αυτόν επιτυγχάνεται, σε πρώτη φάση, η καταγραφή των επιχειρήσεων που δεν έχουν απογραφεί στον ΟΑΕΕ και, σε δεύτερη φάση, η γνωστοποίηση στο ΙΚΑΕΤΑΜ του μεγαλύτερου κατά το δυνατόν αριθμού επιχειρήσεων.

● Συστηματικός έλεγχος της ασφαλιστικής τακτοποίησης των εργαζομένων, μέσω ενός ανεξάρτητου από τους ασφαλιστικούς φορείς οργάνου το οποίο θα καλύπτει την έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών και θα αφορά στο σύνολο του ασφαλιστικού συστήματος.

● Άσκηση ελέγχου από την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων (ΥΠΕΕ) του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, είτε αυτοτελώς είτε σε κοινά κλιμάκια με ελεγκτές για τα θέματα κοινωνικών ασφαλίσεων.

● Η σύγχρονη και συνδυασμένη αντιμετώπιση των δύο φαινομένωνφοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής ● πρέπει να στηριχθεί στην ηλεκτρονική διασταύρωση στοιχείων.