Περισσότερο φως στα έθιμα του αρχαίου πολιτισμού των Άνδεων έριξε μια ομάδα Βρετανών επιστημόνων, η οποία ανακάλυψε με τη βοήθεια της «Κόρης» και του «Αγοριού» ότι οι Ίνκας φρόντιζαν να παχύνουν τα παιδιά που προόριζαν για θυσία στους θεούς τους. Οι λόγοι, όμως, δεν ήταν μόνο θρησκευτικοί.


Η μακάβρια απόδειξη ότι οι Ίνκας πάχαιναν τα παιδιά πριν τα θυσιάσουν στους θεούς τους, βρέθηκε στις τρίχες των μαλλιών από δυο μούμιες ηλικίας 500 ετών. Τα λείψανα ενός 15χρονου κοριτσιού γνωστού ως «Κόρη του Τζουτζάιτζακο» και του 7χρονου «Αγοριού του Τζουτζάιτζακο», που πήραν το όνομά τους από το ομώνυμο ηφαίστειο στα σύνορα της Αργεντινής με τη Χιλή, αποκάλυψαν ότι η διατροφή τους είχε αλλάξει σημαντικά τους τελευταίους δώδεκα μήνες της ζωής τους, ρίχνοντας νέο φως στα έθιμα του πολιτισμού των Άνδεων. Προτού επιλεγούν ως θύματα της θυσίας, το κορίτσι και το αγόρι είχαν ακολουθήσει την τυπική αγροτική διατροφή. Αυτή η υπόθεση αυξάνει την πιθανότητα ότι είχαν επιλεγεί από περιοχές που είχαν κατακτήσει οι Ίνκας και ότι θανατώθηκαν όχι μόνο για να εξευμενιστούν οι θεοί, αλλά και για να τρομοκρατηθούν οι κατακτημένοι πληθυσμοί. «Αν και κάποιος θα ευχόταν να εντάξει αυτούς τους μακάβριους θανάτους στο πλαίσιο των θρησκευτικών πεποιθήσεων των ιθαγενών, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι οι Ίνκας ήταν μια ιμπεριαλιστική δύναμη και ότι ο τρόπος που μεταχειρίζονταν αυτά τα παιδιά έχει σχέση με τον έλεγχο που ήθελαν να ασκήσουν σε μακρινές αγροτικές περιοχές», υποστηρίζει ο Τίμοθι Τέιλορ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μπράντφορντ και ένας από τους επικεφαλής της έρευνας.

Στο ηφαίστειο

Τα δύο μουμιοποιημένα σώματα, μαζί με ένα τρίτο που ανήκει σε ένα εξάχρονο κορίτσι, ανακαλύφθηκαν το 1999 στο ηφαίστειο Τζουτζάιτζακο. Η επιστημονική ομάδα πήρε από τις τρίχες των μαλλιών τους ισότοπα άνθρακα, αζώτου, οξυγόνου και υδρογόνου, τα οποία μπορούν να δώσουν πληροφορίες για τις διατροφικές συνήθειες του ανθρώπου. Η έρευνα έδειξε ότι η «Κόρη» και το «Αγόρι» τρέφονταν με τροφές φυτικής προέλευσης, όπως πατάτες, γεγονός που αποδεικνύει ότι είχαν ζήσει σε αγροτικό περιβάλλον. Τους τελευταίους δώδεκα μήνες της ζωής τους, ωστόσο, τρεφόντουσαν συχνά με καλαμπόκι και παστό κρέας (από λάμα), τα οποία περιλαμβάνονταν στη διατροφή των ανώτερων

TA NEA on line

Περιηγηθείτε στο Μουσείο Αρχαιολογίας Μεγάλου Υψομέτρου του Περού όπου φιλοξενούνται οι μούμιες των παιδιών εδώ.

κοινωνικών τάξεων. Τα ισότοπα έδειξαν, επίσης, ότι τα παιδιά ξεκίνησαν το ταξίδι τους για το ύψους 6.739 μέτρων ηφαίστειο τρεις με τέσσερις μήνες πριν από τον θάνατό τους, ξεκινώντας πιθανότατα από την πρωτεύουσα των Ίνκας, Κούσκο. Στη διάρκεια της πορείας έπιναν ένα οινοπνευματώδες ποτό, γνωστό ως τσίκα, ενώ μασούσαν φύλλα κόκας, όχι μόνο για να αντιμετωπίσουν το υψόμετρο, αλλά και το τέλος που τα περίμενε. Μεγαλύτερη συγκέντρωση κοκαΐνης βρέθηκε στα μαλλιά του κοριτσιού. Μάλλον ως μεγαλύτερη είχε καταλάβει καλύτερα από το αγόρι αυτό που έμελλε να της συμβεί.

Αυτοκρατορία του Ήλιου


● Η ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ των Ίνκας αναπτύχθηκε στις αρχές του 13ου αιώνα στην περιοχή Κούσκο του Περού ●ΣΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ διακόσια χρόνια οι Ίνκας κυριάρχησαν στις Άνδεις, κατακτώντας πολλές περιοχές που σήμερα ανήκουν στο Εκουαδόρ, το Περού, τη Βολιβία, την Αργεντινή, τη Χιλή και την Κολομβία ●Η ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ κατέρρευσε τον 16ο αιώνα από τους Ισπανούς κατακτητές που έφτασαν στην περιοχή το 1532 ●Ο ΘΕΟΣ του Ήλιου, Ίντι, ήταν η πιο σημαντική θεότητα των Ίνκας ● ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΘΥΣΙΕΣ, γνωστές ως καπατσόκα, ήταν μέρος των θρησκευτικών τελετουργιών των Ίνκας