ΑΝΤΙ του κουρείου, τώρα σε «καλωσορίζει» ο αστυνομικός που κρατά την τάξη μπροστά στον έλεγχο διαβατηρίων με ένα βλέμμα που θυμίζει το «κάποτε». Αφού περάσεις από τον έλεγχο διαβατηρίων, δεξιά συναντάς ένα γραφείο Εxchange και αριστερά το κιόσκι της ΑΜC που είναι η μεγαλύτερη εταιρεία της κινητής τηλεφωνίας στην Αλβανία, θυγατρική της Cosmote. Τις ημέρες που έμεινα στην Αλβανία, τη συνάντησα σχεδόν παντού, ως χορηγό σε εκθέσεις βιβλίων, θεατρικές παραστάσεις, διαγωνισμούς ομορφιάς. Ήταν επίσημος χορηγός της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Αλβανίας. Φέτος όμως, η σκυτάλη της χορηγίας πέρασε στα χέρια της άλλης εταιρeίας κινητής τηλεφωνίας, της Vodafone.

Δεν περνάει μέρα που ένα από τα πιο δημοφιλή ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια των Τιράνων, το Νews 24, να μην υπερθεματίζει για τα ακριβά τέλη της ΑΜC. Κάνω μια πρόχειρη έρευνα. Ανακαλύπτω ότι η Vodafone είναι ακριβότερη. «Τι συμβαίνει;» ρωτάω έναν Αλβανό δημοσιογράφο. Η δική του ερμηνεία είναι ότι το κανάλι δεν πήρε διαφημίσεις από την ΑΜC και την εκβιάζει. Καλώς ήρθατε λοιπόν στην Αλβανία, τη χώρα των κινητών και του καπιταλισμού α λα βαλκανικά.

Μιλώντας για κινητά, κανείς και πουθενά δεν κλείνει το κινητό του στην Αλβανία. Ούτε καν στην Αλβανική Βουλή. Αρκεί να παρακολουθήσετε στην τηλεόραση μια από τις συνεδριάσεις της. Θα δείτε τους υπουργούς να ανταλλάσσουν ακατάπαυστα SΜS, ακόμα και όταν στο βήμα βρίσκεται ο πρωθυπουργός της χώρας, κ. Σαλί Μπερίσα.

Μιλώντας για καπιταλισμό, το μεγάλο πρόβλημα παραμένει η φτώχεια. Οι νέοι εξακολουθούν να ζητούν το μέλλον τους ως λαθρομετανάστες και μετανάστες σε χώρες της Δύσης. Ο μέσος μηνιαίος μισθός του Αλβανού πολίτη είναι 200 ευρώ. Η μαύρη αγορά και το μαύρο χρήμα ανταγωνίζονται με απόλυτη επιτυχία την υπό συγκρότηση κανονική αγορά. Στην Αλβανία τώρα δημιουργούνται οι οικονομικές τάξεις, μια χρονοβόρος και άκρως επώδυνη διαδικασία. Γι΄ αυτό τον λόγο, η Αλβανία μοιάζει, ταυτόχρονα, με ηφαίστειο. Κάθε στιγμή κάτι αλλάζει.

Και οι αλλαγές εδώ «κάνουν μπαμ».

Τις βλέπεις στον τρόπο ζωής της νεολαίας και στα Ιnternet cafes. Στον οικοδομικό οργασμό και την εσωτερική μετανάστευση. Από 250.000 κατοίκους το 1991 στα Τίρανα, έχουν φθάσει το ένα εκατομμύριο. Οι πολεοδόμοι προβλέπουν ότι σε λίγα χρόνια τα Τίρανα θα ενωθούν με το Δυρράχιο, θυμίζοντας την «ένωση» της Αθήνας με τον Πειραιά. Αν σκεφθείς το σημείο αφετηρίας, μπορείς να πεις ότι μέσα σε δεκαπέντε χρόνια οι άνθρωποι εδώ διήνυσαν δεκαετίες. Με τεράστιο κόστος όμως. Η χώρα συγκαταλέγεται στις πρώτες στην Ευρώπη για λαθρεμπόριο και ανθρωποκτονίες. Όπως και για κατάθλιψη και αυτοκτονίες… Το επόμενο Σάββατο η συνέχεια