Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ένας πρόεδρος που «όλοι μισούν» και η Αμερική είναι μια χώραπου «όλοι αγαπούν». Ο εκκολαπτόμενος φασισμός στην Ευρώπη και οι κοινωνικέςεξεγέρσεις σε διάφορες χώρες θα απασχολήσουν την προεδρία του.

Θα τον απαχολήσουνσαφώς ζητήματα με χώρες όπως: η Συρία, η περιοχή του Κουρδιστάν, η Βενεζουέλα, η

Βόρεια Κορέα… Σε έναν βαθμό ίσως να προκαλέσει ο ίδιος τις φωτιές και τιςαναζωπυρώσεις.

Για μήνες τώρα χύνεται άφθονο μελάνι για τον Ντόναλντ Τραμπ. Ο αρρενωπόςμεγαλοκαπιταλιστής είναι εκκεντρικός και χρησιμοποίησε ακόμη και το «ψέμα» για ναοικοδομήσει με μόχθο το τιτάνιο brand που πλέον συμβολίζει το όνομα Donald J. Trumb.

Ένα όνομα-brand που μπήκε σε ξενοδοχεία, σε αρώματα, σε jockey καπέλα, ακόμη και σεπολυτελή γήπεδα του γκολφ. Ένα brand θέλει πάντα να κυριαρχεί, και το brand είναι αυτόπου υπερίσχυσε και τον έστειλε στον Λευκό Οίκο και στην προεδρία των ΗΠΑ. Αν και ηπολεμοχαρής Χίλαρι Κλίντον έλαβε τρία εκατομμύρια ψήφους περισσότερους.

Πλέονκυβερνάει ένα brand με όρους εμποροδιαφήμισης…

Πολλά μέσα ενήμερωσης ακόμη και σήμερα παρουσιάζουν τον Ντόναλντ Τραμπ ωςημίτρελο, ναρκισσιστή και μεγαλομανή. Έναν πρόεδρο που αρέσκεται να λαμβάνειαποφάσεις χωρίς να εξετάζει τις συνέπειες, εξού και τα πρώτα διατάγματα πουπροκάλεσαν ανησυχία στους πάντες.

Η Δύση έτσι χάνει το κύρος της, και ίσως έχει έρθει ηώρα να μάθουμε να ζούμε σε έναν κόσμο χωρίς αμερικανική ηγεσία.

(Και κανείς δεν θέλεινα φανταστεί τι θα γίνει αν μια μέρα η Γερμανία ή η Κίνα εκλέξει τον δικό της Τραμπ).

Πού είναι το πρόβλημα; Από τον Ντόναλντ Τραμπ δεν κινδυνεύει η Αμερική ούτε και οπλανήτης, παρότι ο ίδιος θεωρεί «την υπερθέρμανση και την κλιματική αλλαγή τουπλανήτη πλάκα των Κινέζων», κινδυνεύει κυρίως η Ευρώπη, διότι μετά τη νίκη του ηΑκροδεξιά στην Ευρώπη σηκώνει κεφάλι και οργανώνεται, ενόψει εκλογών που έγιναν σεΟλλανδία και Γαλλία, και εκλογών που θα λάβουν χώρα σε Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία,Ιταλία και αλλού…

Οι Ευρωπαίοι ακροδεξιοί τρίβουν τα χέρια τους με το στυλ διακυβέρνησης του Τραμπ. Γιατίκινδυνεύει η Ευρώπη; Η Ευρώπη γιγάντωσε στο παρελθόν αυταρχικές φυσιογνωμίες όπωςο Μπενίτο Μουσολίνι, ο Αδόλφος Χίτλερ, ο Ιωσήφ Στάλιν, ο Φρανθίσκο Φράνκο, ο ΓιόζεφΤίτο και άλλα «καλά παιδιά». Και σήμερα, μετά τον αυξανόμενο ευρωσκεπτικισμό, τοBrexit (ενώ όλοι περίμεναν ένα Grexit), το μεταναστευτικό, την τρομοκρατία που χρησιμοποιεί φορτηγά, τις αποτυχίες/αδυναμίες της Αριστεράς στην Ελλάδα, στη Γαλλία(ελπιδοφόρα η εκλογή του Εμμανουέλ Μακρόν) και αλλού, η Ευρώπη έχει περάσει απόμόνη της σε απουσία φρόνησης και έλλογης σκέψης. Η Ευρώπη κατρακυλάει στο σκοτάδι…

Ιστορικά, η Ευρώπη είναι αυτή που μεγαλούργησε πρώτη∙ παντοδύναμο βλαστάρι τηςΕυρώπης είναι η Αμερική. Και επίσης ιστορικά έχει την τάση/ροπή να θρέφει εχθρότητεςμεγάλες μεταξύ των εθνών της και να δίνει μεγάλους καταστροφικούς πολέμους. Άρα, ότανο Τραμπ εξυμνεί ανοιχτά το Brexit ή υποστηρίζει τη Μαρίν Λεπέν, κάνει κακό και

υποθάλπει το μέλλον της Γηραιάς Ηπείρου.

Έτσι, τις μεγάλες αρνητικές επιπτώσεις της προεδρίας του Τραμπ δεν θα τις πληρώσει ηΑμερική αλλά η ίδια η Ευρώπη. Η εκλογή του Τραμπ έσπειρε ανέμους στην άλλη μεριά τουΑτλαντικού, οι θύελλες όμως θα θεριστούν στην Ευρώπη με πόνο, αίμα και δάκρυα.

Το πιοπιθανό σενάριο είναι ότι η Αμερική με τον Τραμπ ούτε θα χάσει ούτε θα κερδίσει τίποτα.

ΗΕυρώπη όμως με τις επιλογές των φτωχοποιημένων πολιτών της κινδυνεύει να χάσει ταπάντα και να πέσει στα γόνατα ‒μέσω της Ακροδεξιάς‒ του νεοφιλελευθερισμού, τουβάρβαρου οικονομικού πολέμου, της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών, αλλά και τουπιθανού μεγάλου πολέμου, που θα είναι καταστροφικός όσο κανένας άλλος στο παρελθόν.

Ούτε η ανερχόμενη Κίνα ούτε η Ρωσία είναι ικανές να ενώσουν και να εκλογικέψουν τηνΕυρώπη.

Την ευκαιρία τη δίνει τώρα ο Ντόναλντ Τραμπ, και οι Ευρωπαίοι πολίτες καιηγέτες πρέπει να πουν με τη σειρά τους: «Make Europe Great Again!» (να απαντήσουν στονΤραμπ με το σύνθημά του). Και οι Ευρωπαίοι πολίτες και ηγέτες δεν πρέπει ναεγκαταλείψουν την Ευρώπη στα χέρια του εκκολαπτόμενου φασισμού, ο οποίος, ανγιγαντωθεί, στο τέλος θα την καταστρέψει ολοκληρωτικά.

*O Δημήτρης Ελέας είναι συγγραφέας και πολιτικός ακτιβιστής.