«Θα είμαστε κλειστά τον Δεκαπενταύγουστο. Η πόλη είναι άδεια». Πού είδαν οι καταστηματάρχες την άδεια πόλη, δεν μπορώ να καταλάβω. Για να κατέβω με το μηχανάκι από το Σύνταγμα την Καραγεώργη Σερβίας μέχρι την Αθηνάς, δηλαδή 300 μέτρα δρόμο, χρειάστηκα 15 λεπτά. Ωστόσο, αφού το επιτάσσει η συνήθεια, τα περισσότερα μπαρ και εστιατόρια του Κέντρου θα παραμείνουν κλειστά μέχρι τις 17 Αυγούστου. Λίγα και καλά, θα σερβίρουν ποτά και ωραία πιάτα σε όλους εμάς τους ουκ ολίγους που παραμένουμε Δεκαπενταύγουστο στη μεγάλη φωτισμένη πολιτεία.
Το School of Pizza Bar (Πλ. Αγίας Ειρήνης 8, τηλ. 210-3251.444) θα σερβίρει από τις 5 το απόγευμα κρύα πιάτα, όπως σαλάτες και ποικιλίες τυριών, αλλά και ζεστά κριθαρότα, πίτσες και πάστα. Και φυσικά δροσερά κοκτέιλ, φρέσκους χυμούς και αναψυκτικά. Τιμή για δύο άτομα περίπου 35 ευρώ.
Στο Μελίλωτος (Καλαμιώτου 19-23, τηλ. 210-3222.498), το μοναδικό ελληνικό εστιατόριο που οι «Νιου Γιορκ Τάιμς» συμπεριέλαβαν σε ειδικό αφιέρωμα με τίτλο «Κρυμμένα διαμάντια της Ευρώπης», η κουζίνα παίρνει φωτιά από τη μία το μεσημέρι. Χορτόπιτα με φρέσκα μανιτάρια, μελιτζάνα Αμοργιανή, ρυζοσαλάτα με καπνιστή πέστροφα, σταβλίσια μπριζόλα, burger με black Angus και για γλυκό τσιζ κέικ καρπούζι. Τιμή για δύο άτομα 35-40 ευρώ.

Από τις 2 μεσημέρι θα είναι ανοιχτή και η κουζίνα του Τρανζίστορ (Πρωτογένους 10, Ψυρή, τηλ. 210-3228.658). Καφέ – μπαρ – εστιατόριο, στο οποίο θα βρείτε από φασολάκια λαδερά και ποικιλία μανιταριών μέχρι τον αγαπημένο μου σολομό τεριγιάκι με 9 ευρώ. Τιμή για δύο άτομα 28-35 ευρώ.
Αν πάλι σας ενδιαφέρει να συνδυάσετε το καλό φαγητό με έναν πολύ ιδιαίτερο χώρο, το Noel (Κολοκοτρώνη 59 Β, 211-2159.534) είναι ό,τι πιο όμορφο στο κέντρο της Αθήνας. Ενα μπαρ – εστιατόριο που άνοιξε πριν από τέσσερις μήνες. Οταν μπαίνεις αισθάνεσαι ότι ο διάκοσμος είναι οπτικοποίηση μπαρ του αμερικανικού Νότου που έχει περιγράψει ο Γουίλιαμ Φόκνερ. Πολύ ιδιαίτερο και ξεχωριστό με την επιμέλεια του Αλεξ Πετράκη, ο οποίος εκμεταλλεύθηκε πλήρως τη θεατρικότητα και την ιστορία της στοάς Κουρτάκη και του αίθριου χώρου.

«Το ονομάσαμε Noel, δηλαδή Χριστούγεννα, διότι θέλαμε έναν χώρο που να θυμίζει καθημερινά την πιο χαρούμενη ημέρα του χρόνου» μου εξηγεί ο υπεύθυνος γεύσεων και αισθήσεων Γιάννης Κοροβέσης. Η κουζίνα ανοίγει στις 6 το απόγευμα και την Κυριακή τα μαχαίρια ακονίζονται από το πρωί για να σερβίρει branch. Το πρώτο μενού το επιμελήθηκε ο σεφ Νίκος Θωμάς και το νέο μενού έχει φτιάξει ο σεφ Γιάννης Καλατζής. Πίτσα, πάστα, αβγά σκραμπλ που μοιάζουν με αφρό κ.λπ. Τιμή για δύο άτομα 30-40 ευρώ. Πάντως, για όσους θέλουν κάτι γρήγορο και οικονομικό, θα υπάρχουν αρκετά γυράδικα και κεμπαπτζίδικα ανοιχτά στο Μοναστηράκι.