Παίρνοντας χθες τον λόγο στο Λίβερπουλ κατά την τελευταία ημέρα του συνεδρίου των βρετανών Εργατικών, ο Κιρ Στάρμερ, ο εκπρόσωπος του κόμματος για θέματα που άπτονται του Brexit, ήταν σαφής: οι Εργατικοί θα καταψηφίσουν οποιαδήποτε συμφωνία κλείσει η πρωθυπουργός Τερίζα Μέι αν αυτή δεν περνάει τα έξι τεστ που έχουν ορίσει, και δη αν δεν εξασφαλίζει στη Βρετανία μια ισχυρή μελλοντική σχέση με την ΕΕ, με τα ίδια οφέλη που απολαμβάνει σήμερα ως μέλος της. Εφόσον η συμφωνία της Μέι καταψηφιστεί στο Κοινοβούλιο ή σε περίπτωση που λήξουν οι διαπραγματεύσεις της με την ΕΕ χωρίς συμφωνία, οι Εργατικοί θα πιέσουν για πρόωρες εκλογές. Αν τυχόν δεν το καταφέρουν, θα ζητήσουν δεύτερο δημοψήφισμα. Και «κανείς δεν αποκλείει το «remain» ως επιλογή». Η τελευταία αυτή δήλωση του Στάρμερ καταχειροκροτήθηκε από τους συνέδρους. Μόνο που δεν περιλαμβάνεται στο κείμενο που τελικά υιοθέτησαν, με συντριπτική πλειοψηφία, διά της ανάτασης της χειρός.

«Αν δεν μπορέσει να εξασφαλίσει γενικές εκλογές, το Εργατικό Κόμμα πρέπει να υποστηρίξει όλες τις εναλλακτικές λύσεις που απομένουν στο τραπέζι, συμπεριλαμβανομένης της διεξαγωγής καμπάνιας για μια δημόσια ψηφοφορία» αναφέρει συγκεκριμένα το κείμενο. Μέχρι εκεί. Η ηγεσία του δεν δεσμεύεται για τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος. Ούτε για τη συμπερίληψη του «remain», της παραμονής στην ΕΕ, στις προτεινόμενες επιλογές. «Δεν μπορώ να απαντήσω σε αυτή την ερώτηση διότι δεν ξέρουμε ποια θα είναι η ερώτηση» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τζέρεμι Κόρμπιν στον δημοσιογράφο του βρετανικού Sky που επέμενε να μάθει τι θα ψήφιζε στην περίπτωση διεξαγωγής δεύτερου δημοψηφίσματος για το Brexit. Γιατί, μπορεί η δημοσκόπηση να έδειξε ότι ένα 86% των ψηφοφόρων των Εργατικών θέλουν μια τέτοια «δημόσια ψηφοφορία», ο επικεφαλής του κόμματος όμως, ένας βετεράνος ευρωσκεπτικιστής, ουδέποτε έκρυψε την επιφύλαξη με την οποία αντιμετωπίζει την προοπτική διεξαγωγής ενός ακόμη δημοψηφίσματος.

Η βάση πιέζει τον Κόρμπιν – γι’ αυτό και εκείνος δεσμεύτηκε να «σεβαστεί την απόφαση του κόμματος». Απέναντι στον Κιρ Στάρμερ, ωστόσο, υπάρχει ένας Τζον ΜακΝτόνελ, το νούμερο δύο των Εργατικών, που επιμένει πως αν οι Εργατικοί ζητήσουν τελικά τη διοργάνωση δεύτερου δημοψηφίσματος, αυτό δεν μπορεί παρά να αφορά τους όρους της αποχώρησης από την ΕΕ και επ’ ουδενί δεν μπορεί να προτείνει στους Βρετανούς παραμονή σε αυτήν. Την ίδια ακριβώς άποψη εξέφρασε και ο Λεν ΜακΚλάσκι, ο επικεφαλής του συνδικάτου Unite, που χρηματοδοτεί το Εργατικό Κόμμα: «Οι ψηφοφόροι έχουν ήδη αποφασίσει». Και μεταξύ των Βρετανών που ψήφισαν υπέρ του Brexit το 2016, ήταν και ένα 37% των ψηφοφόρων του Εργατικού Κόμματος – ιδιαίτερα από τις λαϊκές συνοικίες του αγγλικού Βορρά. Το κείμενο που τελικά υπερψηφίστηκε ενθουσιωδώς στο συνέδριο δεν ήταν παρά ο ελάχιστος κοινός παρονομαστής.

Η θέση των Εργατικών σε ό,τι αφορά το Brexit δεν αποσαφηνίστηκε παρά ελάχιστα στο Λίβερπουλ. Το κεντρικό ερώτημα άλλωστε ήταν άλλο: μπορεί το χάος του Brexit να φέρει το κόμμα στην εξουσία; Ο Κόρμπιν ελπίζει πως η αδυναμία της Τερίζα Μέι να συσπειρώσει τους Συντηρητικούς γύρω από μια συμφωνία με την ΕΕ θα την αναγκάσει να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Και αν τελικά επιτευχθεί μια συμφωνία, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η βρετανίδα πρωθυπουργός θα καταφέρει να την περάσει, το φθινόπωρο, από το Κοινοβούλιο. Εχει πλειοψηφία μόλις 13 εδρών και ένας πρώην υφυπουργός υποστήριξε πρόσφατα πως έως και 80 βουλευτές της είναι έτοιμοι να καταψηφίσουν μια συμφωνία βασισμένοι στο περίφημο πια «σχέδιο Τσέκερς» που έχει εκπονήσει – αν και, ούτως ή άλλως, η ΕΕ αξιώνει σημαντικές διορθώσεις. Οι Εργατικοί σίγουρα δεν θα τη βοηθήσουν.

Η πίεση στη βρετανίδα πρωθυπουργό εντείνεται, το συνέδριο των Συντηρητικών που ξεκινάει το Σάββατο προαναγγέλλεται εκρηκτικό.