Τον περασμένο Μάιο ήταν ο Μπορμπαλάν που επέλεξε η ΚΕΔ για διαιτητή του ντέρμπι ΠΑΟΚ – ΑΕΚ στον τελικό του Κυπέλλου. Εναν ισπανό ρέφερι στα τελειώματά του, με την έννοια πως ήταν 45 ετών.

Τώρα, ξανά ο Περέιρα φέρνει αλλοδαπό για να σφυρίξει ένα ντέρμπι των δύο αυτών αντιπάλων, αλλά οι διαφορές είναι εμφανέστατες: ο φινλανδός διαιτητής Ματίας Γκεστράνιους είναι 40 ετών, έχει βλέψεις να ανελιχθεί και βρίσκεται στην πρώτη κατηγορία της UEFA. Δηλαδή, για να το πούμε απλά, είναι κάτω από τον Σιδηρόπουλο, που την Τρίτη έπαιξε στο Μπαρτσελόνα – Αϊντχόφεν και συμπεριλαμβάνεται στην elite κατηγορία των ευρωπαίων διαιτητών.

Πώς κατέληξε στον Γκεστράνιους η ΚΕΔ; Θεωρείται ξεκάθαρο ότι δεν είναι το ευκολότερο πράγμα του κόσμου, με τα πρωταθλήματα σε πλήρη εξέλιξη, να βρει έναν κατάλληλο ρέφερι για εγχώριο ντέρμπι. Κοιτώντας στον Βορρά, τα πράγματα είναι βατά και τα διαθέσιμα ονόματα περισσότερα.

Αντίθετα, συνεπώς, με τον Μπορμπαλάν της μεσογειακής νοοτροπίας, έχουμε έναν Φινλανδό που σφυρίζει λίγο και διακόπτει ακόμη λιγότερο το κάθε παιχνίδι, με αποτέλεσμα ο ρυθμός να μην κόβεται.

Ο εν λόγω ρέφερι έχει διαιτητεύσει κυρίως ματς Γιουρόπα Λιγκ, άρα δεν μπορεί να ειπωθεί ότι είναι ανάμεσα στις τοπ σφυρίχτρες της UEFA. Απλά, ο Περέιρα και οι συν αυτώ, περισσότερο από τις ικανότητες του εκάστοτε διαιτητή που φέρνουν στα μέρη μας, ποντάρουν στην προσωπικότητά του, στη δυνατότητα που έχει να επιβάλλεται στους ποδοσφαιριστές και στην αύρα που βγάζει. Θέλουν οι υπεύθυνοι οι ξένοι να μη σηκώνουν μύγα στο σπαθί τους. Θα πετύχει ο Γκεστράνιους; Ουδείς μπορεί να το προβλέψει.

Το σίγουρο είναι πως μόλις στην τέταρτη αγωνιστική έχουμε όλο και λιγότερα ονόματα που μπορούν να διαιτητεύσουν έναν αγώνα, απόδειξη πως κάτι δεν πάει καλά.

Ο Κουτσιάφτης έμεινε ξανά εκτός, ένεκα του πέναλτι που έδωσε στο παιχνίδι του ΠΑΟΚ με τον Αστέρα Τρίπολης, το ίδιο και ο Σιδηρόπουλος για τα σφυρίγματά του στον αγώνα της Ξάνθης με τον Παναθηναϊκό, ενώ όσοι επιμένουν ότι ο Παπαδόπουλος ήταν άριστος στην Τρίπολη και στην αναμέτρηση του Αστέρα με την ΑΕΚ, πρέπει να αναρωτηθούν γιατί μένει εκτός ορισμών για ένα ακόμη παιχνίδι.

Το άσχημο δεν είναι πως οι εγχώριοι διαιτητές υποπίπτουν σε λάθη και βλέπουν ό,τι ονειρεύονται κυρίως σε φάσεις πέναλτι και εν πολλοίς κρίνουν αγώνες. Το ακόμη χειρότερο σχετίζεται με το γεγονός ότι οι επικεφαλής της ΚΕΔ έχουν βρεθεί σε αδιέξοδο και σιγά σιγά δεν θα βρίσκουν διαιτητές να φέρουν στην πατρίδα μας για τις λεγόμενες «επικίνδυνες αποστολές»!