Η Μαρία Σαράποβα είχε πάντα τον τρόπο να αναστατώνει τον χώρο του τένις. Είτε με τις νίκες της στα μεγάλα τουρνουά είτε με την εμφάνισή της, που άρεσε στο ανδρικό κοινό. Η ρωσίδα σταρ με τις αναλογίες μοντέλου πρωταγωνιστούσε στα κορτ, στις καλλιτεχνικές στήλες, στο μάρκετινγκ.

Η αναστάτωση που προκάλεσε στο τένις η εμπλοκή της σε υπόθεση ντόπινγκ ήταν ακόμα μεγαλύτερη. Δεν ήταν μόνο η τιμωρία που της στέρησε τη συμμετοχή σε αγώνες για 15 μήνες.

Δέχτηκε έντονη κριτική από αθλητές και αθλήτριες, ενώ δίχασε τον χώρο όταν θέλησε να επιστρέψει και οι διοργανωτές των τουρνουά αποφάσισαν να της δώσουν κάρτα ελεύθερης συμμετοχής.

Η αλήθεια είναι πως η Σαράποβα πέρασε πολλά από εκείνη την ημέρα που η ίδια ανακοίνωσε ότι έχει βρεθεί θετική σε απαγορευμένη ουσία μέχρι την περασμένη Δευτέρα, όταν γεμάτη ευτυχία αποχωρούσε από το κεντρικό γήπεδο των εγκαταστάσεων που διεξάγεται το αμερικανικό Οπεν έχοντας προκριθεί στον δεύτερο γύρο. Ηξερε πως μπορεί να ήταν η στιγμή που έκλεινε ένα άσχημος κύκλος στη ζωή της.

Το περιοδικό «Forbes» τη συμπεριέλαβε πολλές φορές στην κορυφή της λίστας με τις καλύτερα αμειβόμενες αθλήτριες. Ολα ήταν υπέροχα για αυτήν, έως τον Ιανουάριο του 2016 στο Οπεν της Αυστραλίας στη Μελβούρνη. Οταν έμπλεξε με αυτή την «καταραμένη ουσία» (μελντόνιουμ), που μπήκε αιφνιδιαστικά στη λίστα των απαγορευμένων χωρίς να το αντιληφθεί η ίδια, αλλά ούτε και κάποιος άλλος από την ομάδα της. Και να σκεφτεί κανείς ότι η λίστα με τις ουσίες εκτός νόμου ήταν στο e-mail της. Τόσο εύκολο ήταν να ενημερωθεί.

Πολλές φορές η ζημιά έρχεται από μια απλή ενέργεια που δεν έγινε ποτέ. Αν είχε ανοίξει το e-mail… είχε υποστηρίξει η ίδια. Το «αν» όμως είναι η… μεγαλύτερη λέξη στις περισσότερες γλώσσες και η 30χρονη Ρωσίδα γύρισε πολλά χρόνια πίσω, στην εποχή που προσπαθούσε να συμπεριληφθεί στα κυρίως ταμπλό των τουρνουά.

Η χρήση του μελντόνιουμ είχε συνέπεια την τιμωρία της από τη διεθνή ομοσπονδία, αρχικά για δύο χρόνια, ποινή όμως που μειώθηκε στους 15 μήνες. Ενα διάστημα που ήταν αρκετό για να χάσει τα πάντα. Κάποιοι χορηγοί την εγκατέλειψαν, το γόητρό της καταρρακώθηκε καθώς πολλοί την αμφισβητούσαν, ενώ παράλληλα έχασε και όλους τους βαθμούς που είχε στην παγκόσμια κατάταξη.

Οταν θέλησε να αγωνιστεί, άρχισε η διαμάχη. Πρώτη απ’ όλες ξιφούλκησε εναντίον της η Γερμανίδα Αντζελίκ Κέρμπερ με αφορμή τη wild card που πήρε από τους διοργανωτές του τουρνουά της Στουτγάρδης. «Είναι περίεργο. Θα μπορεί να αγωνιστεί από την τρίτη ημέρα της διοργάνωσης. Θα πάρει αυτή την κάρτα και θα μείνει εκτός κάποια από τις γερμανίδες αθλήτριες» είπε. Φυσικά ακολούθησαν κι άλλες…

Τα προβλήματα είχαν γίνει διαφορετικά πλέον για τη Σαράποβα. Είχε εκτίσει την ποινή της, αλλά δυσκολευόταν να βρει τουρνουά. Το Ρολάν Γκαρός ήταν το πρώτο Γκραν Σλαμ που της έκλεισε την πόρτα, για να ακολουθήσει το Γουίμπλεντον.

Αλλα και τώρα, που οι διοργανωτές του αμερικανικού Οπεν την υποδέχτηκαν με προθυμία και αγάπη, υπήρξε αντίδραση. Και μάλιστα από την Κρις Εβερτ, μια από τις κορυφαίες αμερικανίδες πρωταθλήτριες του τένις, κάτοχο 18 τροπαίων Γκραν Σλαμ: «Αν μπει στα προκριματικά, θα προκριθεί σίγουρα στο κυρίως ταμπλό. Θα της κάνει καλό αυτό. Μπορεί να παίρνει wild card σε μικρότερα τουρνουά, όμως τα Γκραν Σλαμ έχουν διαφορετικό στάτους και δεν πρέπει να το κάνουν».

Από την άλλη πλευρά, οι διοργανωτές θεώρησαν ότι πλήρωσε το τίμημα της τιμωρίας της και έπρεπε να τη δεχτούν ως προηγούμενη νικήτρια, όπως είχαν κάνει και με άλλους αθλητές και αθλήτριες.

Εκτός απ’ όλα αυτά, η 30χρονη Ρωσίδα είχε να αντιμετωπίσει και τους τραυματισμούς. Στο ιταλικό Οπεν στη Ρώμη αποσύρθηκε στον 2ο γύρο, κάτι που συνέβη και στην επιστροφή της σε τουρνουά των Ηνωμένων Πολιτειών ύστερα από δύο χρόνια.

Στο Στάνφορντ προκρίθηκε στον δεύτερο γύρο αποκλείοντας την Τζένιφερ Μπράντι, αλλά ένας τραυματισμός στο αριστερό χέρι την υποχρέωσε να αποχωρήσει. Ο φόβος της επιδείνωσης δεν την άφησε να αγωνιστεί στο Σινσινάτι και στο Τορόντο.

Είχε παλέψει σκληρά για να πάρει τη wild card για το Γκραν Σλαμ της Νέας Υόρκης και δεν ήθελε με τίποτα να χάσει αυτή την ευκαιρία. Και στο πρώτο ματς δεν απέκλεισε κάποια τυχαία αθλήτρια, αλλά τη Ρουμάνα Σιμόνα Χάλεπ, Νο 2 στην παγκόσμια κατάταξη!

Η Σαράποβα βλέπει ότι η ζωή αρχίζει πάλι να της χαμογελά. Μια ακόμα κάρτα ελεύθερης συμμετοχής βρέθηκε στα χέρια της και αυτή τη φορά είχε προέλευση το Πεκίνο. Θα αγωνιστεί στο κινεζικό Οπεν που θα αρχίσει στο τέλος του Σεπτεμβρίου.

Στην αυτοβιογραφία της, που θα κυκλοφορήσει σε λίγες ημέρες, θέλησε να αναφερθεί στις σχέσεις της με τη Σερένα Γουίλιαμς, αλλά και στην υπόθεση ντόπινγκ, επιμένοντας ότι το μελντόνιουμ δεν αυξάνει την επίδοση.

Ο,τι και να έχει συμβεί πάντως, η Μαρία Σαράποβα έκανε ένα λάθος και το πλήρωσε. Τιμωρήθηκε και πλέον σε ηλικία 30 χρόνων δείχνει αποφασισμένη να επιστρέψει δυναμικά, αρπάζοντας τη δεύτερη ευκαιρία που έχει στα χέρια της.