«Μπράβο σε όλους τους αξιωματικούς». Ηταν τα πρώτα λόγια του διοικητή της Ασφάλειας Αττικής, υποστρατήγου Χρήστου Παπαζαφείρη, κατά την ενημέρωσή του για την εξιχνίαση των τεσσάρων κλοπών εξειδικευμένου ιατρικού εξοπλισμού από δημόσια νοσοκομεία, αξίας εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Η υπόθεση είχε πάρει μεγάλες διαστάσεις και είχε ασκηθεί έντονη κριτική στις Αρχές. Ωστόσο, σε λιγότερο από έναν μήνα, οι αξιωματικοί της Ασφάλειας κατάφεραν να φτάσουν στα ίχνη των δραστών και να ξεκινήσουν τις διαδικασίες επαναπατρισμού του πανάκριβου εξοπλισμού.

Παρόλο που ο διοικητής της Ασφάλειας Αττικής και η ομάδα του είχαν βγει μόλις νικητές από την αναμέτρηση με τα κολομβιανά καρτέλ, για λογαριασμό των οποίων έκλεβαν τα μηχανήματα οι τέσσερις δράστες, το μυαλό του υποστράτηγου βρισκόταν ήδη στην επόμενη μεγάλη υπόθεση που ήταν σε εξέλιξη. Εξάλλου, όσοι τον γνωρίζουν προσωπικά ξέρουν ότι είναι απόλυτα αφοσιωμένος στη δουλειά του, με αποθέματα αντοχής στα εξαντλητικά ωράρια που απαιτούνται για τον συντονισμό ευαίσθητων αστυνομικών επιχειρήσεων, όπως η πρόσφατη εξάρθρωση σπείρας διακίνησης μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών στην Κω. Οι συνάδελφοι και συνεργάτες του τον χαρακτηρίζουν μεθοδικό και αποφασιστικό. Φαινομενικά είναι απολύτως ψύχραιμος, όμως συχνά τα τσιγάρα από τα «κομμένα» που καπνίζει μαρτυρούν την αγωνία του.

Στα θετικά της θητείας του περιλαμβάνονται οι χειρουργικής ακρίβειας επιχειρήσεις στον ευαίσθητο χώρο των Εξαρχείων για την εξάρθρωση κυκλωμάτων διακίνησης ναρκωτικών, όπου οι αστυνομικοί εργάστηκαν αθόρυβα και αποτελεσματικά στην περιοχή και ολοκλήρωσαν τις επιχειρήσεις χωρίς… παρατράγουδα.

Στην πτυχή όμως που στέκονται περισσότερο είναι στα χρόνια που βρίσκεται στο τιμόνι της Ασφάλειας Αττικής. Πολύ πριν γίνει διοικητής, είχε περάσει απ’ όλα τα πόστα των μάχιμων υπηρεσιών, αποκομίζοντας πολύτιμη εμπειρία και γνωρίζοντας το σύνολο του προσωπικού. «Γέννημα-θρέμμα» της Ασφάλειας.

Ο υποστράτηγος Χρήστος Παπαζαφείρης από τα Τριπόταμα Καλαβρύτων κατετάγη το 1982 στην Αστυνομία Πόλεων και ανέβηκε βήμα βήμα τα σκαλιά της ιεραρχίας, με τα τελευταία τρία χρόνια να υπηρετεί στη Διοίκηση της Ασφάλειας Αττικής.

Από το παλιό κτίριο της Μεσογείων, όπου στεγάζονταν οι υπηρεσίες γενικών και ειδικών καθηκόντων της Ασφάλειας, μέχρι το Αστυνομικό Μέγαρο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, ο δρόμος ήταν μακρύς και ανηφορικός. Το όνομά του ποτέ δεν ενεπλάκη σε κομματικές φράξιες για γρήγορη αναρρίχηση. Χαμηλών τόνων, έγινε γνωστός από τις εξιχνιάσεις και τις δικογραφίες που σχημάτισε για τα κυκλώματα εκβιαστών-μπράβων και για άλλες υποθέσεις του οργανωμένου εγκλήματος.

Τα πρώτα βήματα τα είχε κάνει ως νεαρός αξιωματικός στα τέλη της δεκαετίας του ’80 υπηρετώντας στο Τμήμα Δίωξης Ανθρωποκτονιών. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 1989 οι ανθρωποκτονίες δεν ξεπερνούσαν τις 13, για να παρουσιάσουν τον επόμενο χρόνο αλματώδη αύξηση και να φθάσουν τις 111. Οι ιλιγγιώδεις ρυθμοί αύξησης βρήκαν απροετοίμαστες τις υπηρεσίες και πέντε όλοι και όλοι αξιωματικοί –ανάμεσά τους και ο Χρήστος Παπαζαφείρης –εργάζονταν σκληρά για να φέρουν αποτελέσματα.

Από το Ανθρωποκτονιών, έμπειρος πλέον αξιωματικός, ο Χρήστος Παπαζαφείρης βρέθηκε το 1999 στο Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών. Στη δίνη των σκληρών συμμοριών του υποκόσμου που είχαν μοιράσει σε ζώνες επιρροής ολόκληρες περιοχές και λυμαίνονταν πουλώντας εκβιαστικά «προστασία» τη νυχτερινή ζωή της Αθήνας. Τα «χρυσά νυχτοκάματα» της προστασίας έφεραν συγκρούσεις ανάμεσα σε «φαμίλιες» και ξέσπασε ανελέητος πόλεμος μεταξύ των συμμοριών. Ο Χρήστος Παπαζαφείρης και η ομάδα του με τρεις μεγάλες επιχειρήσεις-σκούπα συνέλαβαν πολλά μέλη των συμμοριών, ακόμα και πρωτοκλασάτα στελέχη, καταφέρνοντας να τους αποσύρουν για μεγάλο χρονικό διάστημα από την πιάτσα.

Ο τρίτος μεγάλος κύκλος για τον Χρήστο Παπαζαφείρη, ως ταξίαρχος και στη συνέχεια υποστράτηγος, άνοιξε την τελευταία πενταετία, όταν τοποθετήθηκε στη Διοίκηση της Ασφάλειας Αττικής, στον 10ο όροφο. Για μία ακόμα φορά ήρθε αντιμέτωπος με νέες προκλήσεις. Πλέον χαρακτηριστική περίπτωση, η συγκρότηση συνδικάτου με διευθυντήριο αρχηγών υποομάδων στη Δυτική Αττική που έγινε γνωστό ως η συμμορία των Ρομά, με τις βίλες και τις Ferrari. Χτυπούσαν κυρίως σπίτια σε ακριβές συνοικίες. Η μαφιόζικη συμμορία που εξαρθρώθηκε, διέθετε ακόμα και δίκτυο κλεπταποδόχων όπως και εκτιμητή για την αξία των κλοπιμαίων, γνωστό γόνο επιχειρηματικής οικογένειας.

Η τελευταία επιτυχία της Ασφάλειας Αττικής ήρθε με την ταυτοποίηση των δραστών κλοπής ιατρικού εξοπλισμού από νοσοκομεία της Αθήνας, του Βόλου και της Λάρισας, ανάμεσά τους και το Νοσοκομείο Αγιος Σάββας. Η ομάδα κρούσης των τεσσάρων Κολομβιανών δρούσε για λογαριασμό κολομβιανού καρτέλ. Την επόμενη εβδομάδα αναμένονται εξελίξεις από την Ιντερπόλ σχετικά με τον εντοπισμό των τεσσάρων Κολομβιανών, που τα τελευταία τέσσερα χρόνια είχαν ρημάξει νοσοκομεία σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες κλέβοντας συγκεκριμένο ιατρικό εξοπλισμό.

Από τις παγίδες στους χιλιανούς πορτοφολάδες στην Ομόνοια μέχρι τις γκετοποιημένες περιοχές των τελευταίων χρόνων, τις συμμορίες με τις δαιδαλώδεις δομές και το διασυνοριακό οργανωμένο έγκλημα, η απόσταση ήταν μεγάλη για έναν αξιωματικό από τα Καλάβρυτα.