Η γερμανική εφημερίδα «Die Welt» δημοσίευσε προ ημερών ένα κείμενο για τον νέο τουρκικό πολεμικό στόλο και τους σχεδιασμούς που αυτός επιτρέπει στην Αγκυρα: περικύκλωση νησιών στο Αιγαίο και ενεργειακών πόρων, προς στιγμήν, στην Κύπρο. Το δημοσίευμα προκάλεσε ένα είδος στιγμιαίου σοκ στην Αθήνα. Δικαίως, λόγω ουσίας. Αδίκως, γιατί όλα αυτά είναι γνωστά από πολύ καιρό. Ομως ουδέποτε ελήφθησαν στα σοβαρά από το πολιτικό σύστημα της χώρας, το «παλιό» και το «καινούργιο» –και όχι μόνον. Με το δημοσίευμα πιστοποιήθηκαν: πρώτον, η γενικευμένη άγνοια και αδιαφορία για ένα θέμα που θα έπρεπε να παρακολουθούμε αγωνιωδώς. Δεύτερον, το πόσο γρήγορα παρόλα αυτά προσπεράστηκε. Και, τρίτον, το κυριότερο: ότι εκ νέου η πολιτική τάξη της χώρας κάθε άλλο παρά έδειξε να ενδιαφέρεται. Κυβέρνηση και Βουλή έκαναν ότι δεν είδαν και δεν άκουσαν.

Η Ελλάδα δεν θέλει να ξέρει τα δύσκολα. Προτιμά να σφυρίζει αδιάφορα και να κοροϊδεύει τον εαυτό της. Το έπαθε με τα δημοσιονομικά και κατέληξε πτωχευμένη υπό διεθνή οικονομικό έλεγχο –ο οποίος κάθε άλλο παρά τελειώνει με την αποχώρηση της τρόικας. Κινδυνεύει να το πάθει, κατά πολύ πιο τραγικό τρόπο, στο Αιγαίο από την όλο και πιο επιθετική, όλο και πιο ισχυρή στρατιωτικά, Τουρκία, που αύριο πάει σε εκλογές με μόνο «κοινό τόπο» κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, που κατά τα λοιπά σφάζονται, την πλειοδοσία σε επιθετικότητα εις βάρος της Ελλάδας. Οπως ένα πρωί η χώρα ξύπνησε και έμαθε ότι είναι πτωχευμένη, κινδυνεύει να ξυπνήσει ένα άλλο και να πληροφορηθεί ότι είναι και ακρωτηριασμένη. Αλλά προδήλως δεν συγκινείται.

Εμεινε για λίγες ώρες… άφωνη μπροστά στη γερμανική «αποκάλυψη» της τουρκικής υπεροχής στη θάλασσα για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία, αν και αυτά ήταν όλα γνωστό ότι θα συμβούν. Καταγεγραμμένα δημοσίως. Παράδειγμα; Στις 14.03.2010, δηλαδή εδώ και… οκτώμισι χρόνια, σε άρθρο στο «Βήμα της Κυριακής» ο υπογράφων ανέφερε μεταξύ άλλων για τη δραματική συνολική απόκλιση στρατιωτικής ισχύος των δύο κρατών: «Με την ολοκλήρωση μετά το 2015 του μεγάλου αεροναυτικού εξοπλιστικού προγράμματός της που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η Τουρκία θα αποκτήσει για πρώτη φορά το αδιαμφισβήτητο πλεονέκτημα στη θάλασσα, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για μια χώρα που δέχεται τόσο έντονη πίεση για κάποιες από τις βραχονησίδες και τις θαλάσσιες περιοχές της […] Στην πραγματικότητα, η Τουρκία δημιουργεί όχι έναν αλλά τρεις τουλάχιστον αυτόνομους στόλους, οι οποίοι θα είναι σύντομα σε θέση να ενεργούν ανεξάρτητα ο ένας από τον άλλον, να προβαίνουν σε αποκλεισμούς θαλάσσιων περιοχών, νησιών και νησίδων και να αποκόβουν θαλάσσιους δρόμους την ίδια στιγμή σε διαφορετικά σημεία του Αιγαίου».

Αυτά, γράφτηκαν ήδη από το 2010. Τώρα, έχουμε 2018 και μας τα φωνάζουν πια και οι Γερμανοί, την ώρα που η χώρα τους πουλάει τα υποβρύχια που μεγιστοποιούν τη θαλάσσια οπλική υπεροχή της Αγκυρας!… Και, φυσικά, την ώρα που ο αλυτρωτισμός των Σκοπίων ήδη ανακάμπτει και ο Ζάεφ βγάζει πύρινους λόγους στον «μακεδονικό» λαό για το «μακεδονικό έθνος» και, βέβαια, τη «Μακεδονία» –όχι τη Βόρεια…

Αξιοι! Της μοίρας μας…