Απέτυχε

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/12/2017 09:52 |

Ο κύκλος των μεγάλων δημοσκοπήσεων για το 2017 ολοκληρώθηκε χθες με τις Τάσεις της MRB.
Λένε όλες τα ίδια πράγματα.
1. Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να ανέβασε οριακά τη συσπείρωσή του μετά το καλοκαίρι αλλά το δημοσκοπικό προβάδισμα της ΝΔ και του Μητσοτάκη παραμένει συντριπτικό.
2. Οι συσχετισμοί εμφανίζονται σχεδόν παγιωμένοι. Είναι εντυπωσιακό ότι η MRB δίνει χθες εκτίμηση ψήφου 35,2% στη ΝΔ, 24,4% στον ΣΥΡΙΖΑ και 11,6 στο Κίνημα Αλλαγής - 10,8 μονάδες υπέρ της ΝΔ.
Ενώ η Metron κατέγραφε προ ενός μηνός 35,6% στη ΝΔ, 24,1% στον ΣΥΡΙΖΑ και 12,5 στο Κίνημα Αλλαγής - 11,5 μονάδες υπέρ της ΝΔ («ΤΑ ΝΕΑ», 25-26/11).
Η Metron έδινε (σχεδόν) τα ίδια και τον Σεπτέμβριο 2016.
Ο,τι κι αν συμβεί, ό,τι κι αν παιανίσει ή καυχηθεί η κυβέρνηση, το ίδιο βγαίνει. Σαν να έχουν προεξοφληθεί από τους πολίτες οι εκλογικοί συσχετισμοί.
3. Η αντεπίθεση του ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε παταγωδώς. Οχι μόνο δεν μπόρεσε να μεταβάλει τους συσχετισμούς ή να δημιουργήσει αίσθηση ανόρθωσης αλλά δεν κατάφερε να αλλάξει ούτε το κλίμα.
Και απέτυχε επειδή το αφήγημα περί «τέλους της κρίσης», επιστροφής στην κανονικότητα και αισιόδοξης προοπτικής δεν πείθει περισσότερο από ένα 10-12% των συμπολιτών μας.
Χωρίς δυναμική και χωρίς αφήγημα, ουδείς μπορεί να προεξοφλήσει το κατώτερο όριο του ΣΥΡΙΖΑ. Διότι όταν μια αντεπίθεση αποτυγχάνει, όταν η κοινωνία δεν σε ακούει καν, τότε η αποσυσπείρωση είναι το επόμενο βήμα.
Ο Τσίπρας ως Μακρόν δεν ενδιαφέρει ούτε τους ψηφοφόρους του.
Συνεπώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπει εκ των πραγμάτων στον πειρασμό να αλλάξει αφήγημα και στρατηγική, αν θέλει να περισωθεί. Με ό,τι κινδύνους αυτό συνεπάγεται.
4. Η ΝΔ κινείται πλέον στα όρια της αυτοδυναμίας. Πράγμα που μπορεί να οδηγήσει τελικά και σε καθαρή αυτοδυναμία.
Υπενθυμίζω ότι με 37-38% η ΝΔ βγάζει 153-157 βουλευτές. Βρίσκεται ήδη πάνω από το 35%.
Εγγύηση εσωκομματικής ηρεμίας.
5. Το Κίνημα Αλλαγής καταγράφεται στο 11-12% και σαφώς τρίτη πολιτική δύναμη σε τέσσερις (πλέον) συνεχόμενες δημοσκοπήσεις.
Δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο. Απλώς μοιάζει λίγο πρόωρο για προγνωστικά.
«Να κατακάτσει ο κουρνιαχτός / να μετρηθεί τ' ασκέρι» έλεγε το δημοτικό του Μπουκουβάλα.  
Συμπέρασμα; Το έχουμε ξαναπεί. Με αυτούς τους διαμορφωμένους συσχετισμούς θα πάμε έως την προκήρυξη των εκλογών - λίγο πάνω, λίγο κάτω...
Λογικό. Οι πολιτικοί συσχετισμοί δημιουργούνται από πολιτικά γεγονότα και το μόνο πολιτικό γεγονός που έχει μείνει πλέον μπροστά μας είναι οι ίδιες οι εκλογές.
Τα υπόλοιπα είναι για να παρηγορούνται οι πονεμένοι ή για να ελπίζουν οι μελλοθάνατοι.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
5
Γιωργος
16/12/2017 00:45
Εγκυρο και αξιοπιστο πραγμα οι δημοσκοπησεις και γιατι να μην ειναι αλλωστε.
zxc
15/12/2017 19:02
Η Νέα Δημοκρατία χτύπησε ταβάνι, ελάχιστα πάνω από το 30%, και μακράν από την εσφαλμένη εκτίμηση ψήφου περί το 35,2%. Απέτυχε να δημιουργήσει συνθήκες ανατροπής των ανερμάτιστων συριζανέλ, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες να πείσει πως δεν είναι πλέον η γνωστή πελατειακή Δεξιά που μας χρεοκόπησε, αλλά ένα νέο μεταρρυθμιστικό φιλελεύθερο κόμμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα παίξει τα ρέστα του προκειμένου να υπάρχει το 2 μπροστά στο ποσοστό του. Το Κίνημα Αλλαγής, μετά την άνετη κατοχύρωση του διψήφιου πλέον ποσοστού του, μετά και το ιδρυτικό Συνέδριο τον Μάρτιο του 2018 θα καλπάζει! Παιχνίδι τώρα για 3 καθώς...Οι πολιτικοί συσχετισμοί δημιουργούνται από πολιτικά γεγονότα και το μόνο πολιτικό γεγονός που έχει μείνει πλέον μπροστά μας είναι οι προγραμματικές θέσεις του Κινήματος Αλλαγής εν όψη των εκλογών, όποτε αυτές γίνουν. Τα υπόλοιπα είναι για να έχουν να γράφουν οι πονεμένοι ή για να ελπίζουν οι γκαλοπολόγοι!
Πάνος
14/12/2017 12:34
Με τo KINHMA της αλλαγής θα πορευτούμε....άλλο τίποτα δεν υπάρχει. Μακάρι οιΈλληνες να το καταλάβουν νωρίς....
Byzantine
16/12/2017 23:07
Μα πως θα πορευτεις Πανο μου; Απουσιαζει ο το ινδαλμα σου ο ΓΑΠ. Η μηπως το Κινημα της 'Αλλαγης" (ε, ρε τον εχουμε φαει στη μαπα αυτον τον αποτυχημενο ορο, αλλα συνεχιζουν να τον χρησιμοποιουν) σταζει αρκετο παλιο, 'βαθυ' Παπανδρεικο ΠΑΣΟΚ ωστε να συνεχιζει να σε ελκυει;
aris
15/12/2017 23:36
εσύ είσαι ΕΛΛΗΝΑΣ η Εβραίος ?