Δεν ήταν αρκετά καλά προετοιμασμένος ο πρόεδρος της ΕΠΟ κ. Βαγγέλης Γραμμένος στην πρώτη του μεγάλη συνέντευξη, αυτή που έδωσε στο Μακεδονία Παλάς, στη Θεσσαλονίκη, τη Δευτέρα το μεσημέρι. Δεν μου κάνει εντύπωση. Ο Γραμμένος έχει εξαιρετικά φιλικό Τύπο –δεν θυμάμαι ποτέ κανέναν να του έχει κάνει κάποια δύσκολη ερώτηση. Τώρα άλλωστε ξεκινά η σοβαρή του παραγοντική καριέρα –όσα έκανε στην Ενωση Μακεδονίας π.χ. ήταν για την κοινή γνώμη μάλλον ασήμαντα. Απλά, οι κάμποσοι διευθυντές επικοινωνίας που πληρώνει η ΕΠΟ θα έπρεπε να τον προετοιμάσουν καλύτερα.

Απόφαση

Είπε ο πρόεδρος ότι «υπάρχει μία απόφαση για ένα πλάνο ανάπτυξης του ελληνικού ποδοσφαίρου και αποφασίστηκε να συγκροτηθεί μία επιτροπή που θα καταθέσει προτάσεις, αφού συνομιλήσει με όλους τους εμπλεκόμενους, το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, τους προπονητές κ.λπ.». Συγγνώμη, αλλά αυτά είναι γενικότητες. Αν θες κάτι να εξαγγείλεις, πρέπει να είσαι σαφής. Αλλιώς δεν λες τίποτα.

Γένια

Δεν μπορεί επίσης να δίνεις απαντήσεις ευλογώντας τα γένια σου. Το να λες ότι υπάρχει βελτίωση στη διαιτησία σε σχέση με το παρελθόν είναι μια κουταμάρα. Την έχουν πει μάλιστα όλοι οι τελευταίοι πρόεδροι: ο Γκαγκάτσης, ο Πιλάβιος, ο Σαρής, ο Γκιρτζίκης, ακόμα κι ο υπηρεσιακός Δρόσος πέρυσι –όλοι –έχουν διαπιστώσει «πρόοδο σε σχέση με το παρελθόν». Οσο μέτραγε η δική τους γνώμη, άλλο τόσο μετράει κι αυτή του Γραμμένου. Διότι αν σε κάτι έχει γίνει πρόοδος, το κρίνει ο κόσμος κι όχι οι επικεφαλής της ομοσπονδίας: αυτοί όταν μιλάνε εκ μέρους του κόσμου απλά προκαλούν γέλιο. Πόσω μάλλον αν τα λόγια τους τα σκεφτεί κανείς μετά τον αγώνα του ΠΑΟΚ με τον Ατρόμητο, που ακολούθησε τη συνέντευξη του προέδρου…

Αγνοια

Ενας πρόεδρος δεν μπορεί να δείχνει άγνοια. Είπε π.χ. ο Γραμμένος ότι αποφάσισε να πάρει την Εθνική από το Καραϊσκάκη γιατί «έτσι θέλει η κοινή γνώμη». Πρώτα πρώτα θα ‘πρεπε να στηρίξει την άποψή του με στοιχεία: τι μαρτυρά τα θέλω της κοινής γνώμης; Η αναφορά ήταν βλακώδης –άλλωστε είναι δικαίωμα της ΕΠΟ να βάλει την ομάδα να παίζει όπου θέλει. Δεν μπορεί, όμως, να καταπιάνεσαι με αυτό και να μην γνωρίζεις τα βασικά: «Θα διαλέξουμε» είπε ο πρόεδρος «τρία γήπεδα». Θα έχει πλάκα να το κάνουμε και να το πούμε στην UEFA. Κυρίως γιατί όλα όσα μπορούμε να δηλώσουμε είναι δύο.

Το πιο ωραίο σημείο ήταν η απάντηση του Γραμμένου για τις προσλήψεις στελεχών στην ΕΠΟ. Αφού δήλωσε αγανακτισμένος από τις κατηγορίες ότι έχει κάνει πολλές προσλήψεις, ρώτησε (!) τον διπλανό του, πόσες προσλήψεις έχουν γίνει και είπε όλος χαρά «μόλις 11». Αναρωτήθηκε μάλιστα γιατί «κανείς δεν ρώτησε πόσοι αποχώρησαν, κανείς δεν ρώτησε τι ωφέλεια είχε η Ομοσπονδία» και ρώτησε «αν θα πήγαινε η νέα διοίκηση με το παλιό δυναμικό;». Συγγνώμη, αλλά σε αυτό το σημείο νόμιζα πως δεν δίνει συνέντευξη ο Γραμμένος, αλλά από κάποιον παίρνει συνέντευξη! Αν είσαι πρόεδρος και νιώθεις ότι σε αδικούν με την κριτική που σου κάνουν, δεν κάνεις μαθήματα δημοσιογραφίας, αλλά παραθέτεις στοιχεία. Λες ποιοι προσελήφθησαν, για ποιο λόγο συνέβη αυτό, τι χρήματα παίρνουν –εκτός αν το πράγμα δεν σε ενδιαφέρει και δεν νιώθεις καμία υποχρέωση να απαντήσεις σε κατηγορίες. Το να πεις «δικό μου είναι το μαγαζί που λέγεται ΕΠΟ και κάνω ό,τι γουστάρω» είναι θεμιτό. Οταν, όμως, ρωτάς «γιατί κανείς δεν ρώτησε ποιο είναι το κέρδος της ομοσπονδίας από τις προσλήψεις», λες απλά κουταμάρες. Αν υπάρχει κέρδος, το εξηγείς: για αυτό άλλωστε κάνεις μια συνέντευξη Τύπου.

Κοντονής

Επί τη ευκαιρία θα ήθελα να μάθω από κάποιον από όσους γνωρίζουν τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Σταύρο Κοντονή ποια είναι η γνώμη του για τους μισθούς όσων τώρα έχουν προσληφθεί στην ομοσπονδία. Μπορεί να μας το πει και ο ίδιος ο Κοντονής –άλλωστε αν κρίνω από τα γεύματα που παραθέτει σε φίλους του αθλητικογράφους, τα ζητήματα του ελληνικού αθλητισμού εξακολουθούν να τον απασχολούν.

Γίνεται

Θέλω να υπενθυμίσω πως στις 10 Απριλίου του 2016 ο Κοντονής μιλώντας στην ΕΡΤ είχε πει το εξής: «Δεν γίνεται να ακούμε τέτοιους μισθούς στην ΕΠΟ. Υπάρχουν διοικητικά στελέχη που αμείβονται με 10.000 ευρώ –μισθό ανάλογο του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αυτά είναι χρήματα που πρέπει να επιστρέφονται στο ποδόσφαιρο για την ανάπτυξή του». Αραγε εξακολουθεί να πιστεύει το ίδιο; Ή δεν αποτελεί πρόβλημα πλέον αυτό, γιατί τα χιλιάρικα τα παίρνουν οι δικηγόροι και οι υπόλοιποι, που έφτασαν στην ομοσπονδία χάρη και στις καλές σχέσεις τους με την κυβέρνηση;

Στεναχωρήθηκε

Από τον υφυπουργό Αθλητισμού κ. Γιώργο Βασιλειάδη δεν περιμένω τίποτα. Ούτε καν να ρωτήσει ποιος πλήρωσε για το τριήμερο πανηγύρι της ομοσπονδίας στο Μακεδονία Παλάς! Δεν τον νοιάζουν αυτά τον υφυπουργό: μάλλον στεναχωρήθηκε που δεν πρόλαβε να πάει…