Την περασμένη εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας και πολλά ακόμα κυβερνητικά στελέχη υπέγραψαν μια συμφωνία με τις ΗΠΑ για (υπερτιμημένη, όπως διαφάνηκε χθες και από τη συζήτηση στη Βουλή) αναβάθμιση των αεροπλάνων F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας. Στόχος, όπως διατείνονται στην κυβέρνηση, είναι η επιχειρησιακή ετοιμότητα των ενόπλων δυνάμεων, μια αξιόπιστη και φτηνή λύση προκειμένου με τα νέα οπλικά συστήματα που αγόρασε η Τουρκία να διαταραχθεί όσο το δυνατόν λιγότερο η ισορροπία δυνάμεων ανάμεσα στις δύο χώρες.

Δεν ξέρω πόσοι στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ συμμερίζονται αυτές τις θέσεις –πόσοι, ιδίως, από εκείνους που συντάσσονταν με τον Αλέξη Τσίπρα όταν αφελέστατα αναρωτιόταν: «έχει σύνορα η θάλασσα και δεν το ξέραμε;». Ούτε ξέρω πώς θα απαντηθούν πειστικά, πρωτίστως στους αριστερούς αντιμιλιταριστές του ΣΥΡΙΖΑ, οι ασαφείς και αντικρουόμενες πληροφορίες για το κόστος της αναβάθμισης και πώς θα διασκεδαστούν οι συνειρμοί όσων, αντανακλαστικά, θα ανακαλούν τον καταδικασθέντα για μίζες Ακη Τσοχατζόπουλο.

Αλλά, ως γνωστόν, η κυβέρνηση αυτή είναι α λα καρτ. Συνομιλεί με διαφορετικά μεταξύ τους ακροατήρια και λέει στον καθένα ό,τι θα ήθελε να ακούσει. Για να ικανοποιήσει τον συνεταίρο του Πάνο Καμμένο, ο Αλέξης Τσίπρας άμα λάχει φοράει και καμιά στολή παραλλαγής. Από την άλλη, βεβαίως, πρέπει να φροντίσει και εκείνους που ανυστερόβουλα και ανιδιοτελώς προσέφεραν τις δυνάμεις τους στις προεκλογικές πολώσεις, στην υλοποίηση του διχαστικού «ή εμείς ή αυτοί». Εκείνους που κρατούν ολόκληρες περιοχές της Αθήνας και άλλων πόλεων, περιοχές κυρίως γύρω από πανεπιστήμια, σε ομηρεία –με την άδεια της Αστυνομίας και, ασφαλώς, του πολιτικού προϊσταμένου της, του Νίκου Τόσκα.

Τέτοιου τύπου κοινό είναι αυτοί που συνάντησαν τρεις πρωτοετείς ευέλπιδες στο Μοναστηράκι και τους έδειραν, όχι επειδή είχαν καμιά διαφορά μαζί τους αλλά επειδή φορούσαν τη στολή τους, επειδή δηλαδή εκπροσωπούν τις ένοπλες δυνάμεις, τις οποίες βάζει μπροστά ο μιλιταριστικός οίστρος των ΑΝΕΛ της κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι ο μηχανισμός που έχει εργαλειοποιήσει τα πάντα. Εργαλείο τα πολεμικά αεροπλάνα, εργαλείο και η ανομία. Εργαλείο η Μακρόνησος, εργαλείο και η εθνική ομοψυχία στα ακριτικά νησιά με τον Καμμένο και τους χρυσαυγίτες. Εργαλείο η Οκτωβριανή Επανάσταση, εργαλείο και ο σοσιαλισμός με ανθρώπινο πρόσωπο.

Ο,τι αρπάξουμε.