Ο Ολυμπιακός αγωνίζεται απόψε κόντρα στην Μπαρτσελόνα στο Καμπ Νου και είναι παράδοξο ότι αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά τα είκοσι τελευταία χρόνια που οι δυο ομάδες βρίσκονται σχεδόν συνεχώς στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Με τον Παναθηναϊκό, για παράδειγμα, η Μπαρτσελόνα έχει βρεθεί αντίπαλος τρεις φορές. Την τραβάει ο οργανισμός του.

Εφιάλτες

Πολλοί θυμούνται το μεγάλο ματς που είχε κάνει ο ΠΑΟ στο Καμπ Νου το 2002, όταν με καλύτερο παίκτη τον Μιχάλη Κωνσταντίνου παραλίγο να αποκλείσει τους Καταλανούς στους 16 του Τσάμπιονς Λιγκ. Η ήττα του με 3-1 ήταν το άδικο αποτέλεσμα ενός πραγματικά επικού ματς. Ομως κακά τα ψέματα, αν πας στο Καμπ Νου να τα βάλεις με την Μπάρτσα, είναι πιθανότερο να σου συμβεί αυτό που έπαθε ο ΠΑΟ τις άλλες δυο φορές που πέρασε από εκεί. Και στις δυο περιπτώσεις δέχτηκε πέντε γκολ χάνοντας με 5-0 τον Νοέμβριο του 2006 και 5-1 τον Σεπτέμβριο του 2010. Τουλάχιστον τα εφιαλτικά αυτά ματς έχουν ωραίες ιστορίες.

Μαλεζάνι

Τον Νοέμβριο του 2006 ο ΠΑΟ είχε προπονητή τον Αλμπέρτο «checazzo» Μαλεζάνι. Ο Μαλεζάνι είχε εντυπωσιάσει τόσο πολύ τον Γιάννη Βαρδινογιάννη το προηγούμενο καλοκαίρι που ο μεγαλομέτοχος τού είχε δώσει το δικαίωμα να ξοδέψει όπως ήθελε ένα σωρό χρήματα για μεταγραφές. Ο Μαλεζάνι είχε αποκτήσει δυο παίκτες με μεγάλα συμβόλαια, τον «φιλόσοφο» Φλάβιο Κονσεϊσάο και τον Κροάτη Ιγκόρ Μπίτσκαν, που το βάδην του άρεσε πιο πολύ από το τρέξιμο. Ο Μαλεζάνι είχε ψηθεί από τον φίλο του προπονητή Ζεράρ Ουγιέ ότι ο Μπίσκαν μπορεί να παίξει, εκτός από αμυντικός χαφ, όπως έκανε στο μάλλον άδοξο πέρασμά του από τη Λίβερπουλ και στόπερ: στο Καμπ Νου τον χρησιμοποίησε ως κεντρικό αμυντικό σε άμυνα ζώνης. Η Μπαρτσελόνα άνοιξε το σκορ στο πρώτο λεπτό (!), προηγήθηκε με 3-0 στο μισάωρο και με 4-0 στο ημίχρονο. Καλύτερος παίκτης του ΠΑΟ ήταν ο τερματοφύλακας και επίσης Κροάτης Μάριο Γκαλίνοβιτς, που έχοντας απαυδήσει τόσο με την εμφάνιση του συμπαίκτη και συμπατριώτη του, στο ημίχρονο παρακάλεσε τον Μαλεζάνι ή ν’ αντικαταστήσει τον Μπίσκαν ή αυτόν γιατί δεν άντεχε άλλο! Ο Ιταλός, ευτυχώς για τον ΠΑΟ, έβγαλε τον Μπίσκαν.

Ονομα

Επειτα από αυτό το ματς και την επιστροφή του ΠΑΟ στην Αθήνα, ένας ποδοσφαιριστής του (δεν γράφω το όνομα γιατί δεν έχει σταματήσει το ποδόσφαιρο…) είχε εξομολογηθεί σε φίλους του πίνοντας καφέ στη Γλυφάδα ότι για πρώτη φορά στη ζωή του κοίταξε στο τριακοστό λεπτό του πρώτου ημιχρόνου το φωτεινό ταμπλό του γηπέδου και τρόμαξε όταν είδε ότι απομένουν εξήντα λεπτά! «Ηταν», είπε, «η μοναδική φορά στη ζωή μου που φοβήθηκα πως μπορεί να δεχτούμε δώδεκα γκολ, έτσι όπως έπαιζαν οι άλλοι!». Σημειωτέων ήταν ένα από τα πρώτα ματς στην ιστορία της Μπάρτσα όπου βρέθηκαν μαζί στην ίδια αρχική ενδεκάδα ο Ροναλντίνιο, ο Ετό και ο νεαρός τότε Λίο Μέσι, που εναντίον του ΠΑΟ πέτυχε και το πρώτο του γκολ στο Τσάμπιονς Λιγκ: κάτι ιστορικό.

Αλκοόλ

Ιστορικά πράγματα είχαν συμβεί και τη δεύτερη φορά που ο ΠΑΟ πήγε στο Καμπ Νου και γύρισε με πέντε γκολ. Ο ΠΑΟ, κόντρα στη ροή του αγώνα που λένε και οι σχολιαστές, άνοιξε το σκορ στο 20′ με τον Γκοβού, που αγαπούσε το αλκοόλ πιο πολύ από το ποδόσφαιρο –ένας συμπαίκτης του είχε πει «ότι θα τον συνελάμβαναν για αλκοτέστ ακόμη κι αν του έκαναν στις 10 το πρωί». Το αβαντάζ του ΠΑΟ κράτησε λιγότερο από δυο λεπτά! Το τελικό 5-1 είναι μάλλον κολακευτικό, αφού η Μπάρτσα είχε τρία δοκάρια κι είχε χάσει κι ο Μέσι πέναλτι –για πρώτη φορά στην ιστορία του στο Τσάμπιονς Λιγκ. Ομως το ματς αυτό είχε ένα από τα πλέον αξιοθαύμαστα στατιστικά στην ιστορία του ποδοσφαίρου: ένας ποδοσφαιριστής της Μπάρτσα, ο δαιμόνιος αρχηγός Τσάβι, είχε δώσει περισσότερες πάσες σε συμπαίκτες από όσες ήταν οι πάσες όλων των παικτών του Παναθηναϊκού στο ματς!

Εφιάλτες (2)

Ο Ολυμπιακός δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία πως θα βρεθεί αντιμέτωπος με διάφορους εφιάλτες κι αυτός απόψε. Η UEFA φοβάται λίγο γιατί το ματς είναι το πρώτο που θα δώσει η Μπαρτσελόνα με κόσμο μετά το «δημοψήφισμα» για την Καταλωνία, τις απειλές του Ραχόι, τις διαδηλώσεις κ.τ.λ. Εχει στείλει δυο παρατηρητές θεωρώντας ότι υπάρχει κίνδυνος διακοπής, «προβοκάτσιας» κ.τ.λ. Δεν έχουν περάσει χρόνια από τη βραδιά που ένας οπαδός της Μπάρτσα δέθηκε με χειροπέδες σε ένα δοκάρι διαμαρτυρόμενος για τη μη ανεξαρτησία της Καταλωνίας.

Θυμώνουν

Τίποτα δεν αποκλείεται. Ωστόσο πιθανότητα να τους προβοκάρει ο Ολυμπιακός, βάζοντας τον Μποτία π.χ. να κάνει τον γύρο του γηπέδου με μια σημαία της Ισπανίας δεν υπάρχει. Θα θυμώσουν πολύ. Είναι καλύτερα αυτό να μη συμβεί, πιστέψτε με…