Ο δημοσιογράφος του «Vanity Fair» είναι κατηγορηματικός. Τις τελευταίες ημέρες, γράφει, έχει μιλήσει με αρκετούς εξέχοντες Ρεπουμπλικανούς και συμβούλους του Τραμπ, που του περιγράφουν έναν Λευκό Οίκο σε κρίση. Μια στρατιά ανθρώπων, λένε, προσπαθεί να συγκρατήσει έναν πρόεδρο που εκνευρίζεται όλο και συχνότερα και χάνει όλο και περισσότερο τη συγκέντρωσή του. «Μισώ τους πάντες στον Λευκό Οίκο!» ακούστηκε να λέει στον υπεύθυνο ασφάλειας. «Υπάρχουν μερικές εξαιρέσεις, αλλά τους μισώ!».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο υπουργός Αμυνας Τζεφ Μάτις και ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Τζον Κέλι έχουν ήδη συζητήσει για το τι θα κάνουν αν ο πρόεδρος διατάξει πυρηνική επίθεση εναντίον του Ιράν. Το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουν είναι ότι θα παίξουν όσο περισσότερη καθυστέρηση μπορούν ώστε να καταστεί δυνατή η αποτροπή της καταστροφής. Ηδη πριν από μερικούς μήνες, ο ακροδεξιός πρώην υπεύθυνος στρατηγικής Στιβ Μπάνον είχε προειδοποιήσει τον Τραμπ ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την προεδρία του δεν είναι η παραπομπή του σε δίκη, αλλά η ενεργοποίηση της 25ης Τροπολογίας, με βάση την οποία η πλειοψηφία του υπουργικού συμβουλίου μπορεί να ψηφίσει υπέρ της αποπομπής του προέδρου. Οταν άκουσε ο Τραμπ για την 25η Τροπολογία, είπε: «Τι είναι αυτό;»

Αυτόν τον άνθρωπο θα συναντήσει ο Αλέξης Τσίπρας την ερχόμενη Τρίτη στον Λευκό Οίκο. Εναν πρόεδρο που κάθε μέρα διαλύει και ένα επίτευγμα του προκατόχου του, από το Obamacare μέχρι τις συμφωνίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και το κλίμα, ενώ αυτή την εβδομάδα απέσυρε τη χώρα του και από την UNESCO. Εναν απρόβλεπτο πολιτικό που, σύμφωνα με τον (Ρεπουμπλικανό) πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας Μπομπ Κόρκερ, απειλεί με τη στάση του να οδηγήσει τον πλανήτη στον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αυτό δεν μειώνει βέβαια τη σημασία της επίσκεψης του έλληνα Πρωθυπουργού. Κάθε συνάντηση έλληνα πρωθυπουργού με ξένο ηγέτη, και πολύ περισσότερο με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, είναι σημαντική. Και η σημερινή αντιπολίτευση δεν διανοείται καν να βγάλει ανακοινώσεις όπως εκείνες του ΣΥΡΙΖΑ πριν και μετά τη συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Μπαράκ Ομπάμα τον Αύγουστο του 2013. Ούτε η δήλωση του τότε αμερικανού προέδρου, ότι η λιτότητα δεν μπορεί να αποτελεί τη μόνη λύση, δεν είχε ικανοποιήσει τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος διακήρυσσε ότι «πρέπει να μπει τέλος στη μνημονιακή καταστροφή» και να αναδειχθεί μια κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας που «θα εφαρμόσει μια αντιμνημονιακή, δημοκρατική, προοδευτική και πατριωτική πολιτική».

Πάνε αυτά, τελειώσανε. Κι αν κρίνουμε από τους θριαμβευτικούς τόνους με τους οποίους το Μαξίμου γνωστοποίησε τον περασμένο Μάιο την ατάκα «Ανακάμπτετε, και είναι εκπληκτικό» που είπε ο Τραμπ σε ολιγόλεπτο τετ α τετ που είχε με τον Τσίπρα στο περιθώριο μιας συνόδου του ΝΑΤΟ, θα πρέπει να περιμένουμε τώρα πανηγυρισμούς που θα κρατήσουν μέχρι τις εκλογές. Εκτός βέβαια αν ο πλανητάρχης έχει εξαναγκαστεί σε παραίτηση νωρίτερα, οπότε θα πρέπει πάλι να αλλάξει το αφήγημα.