Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία που διέπει τις καθημερινές εμπορικές συναλλαγές, όταν μια επιχείρηση παραδίδει σε έναν πελάτη το εμπόρευμα, εντός μηνός πρέπει να κόψει τιμολόγιο. Αν δεν το κάνει έχει ποινικές ευθύνες. Με δεδομένη τη στενότητα της αγοράς, συχνά οι επιχειρήσεις κόβουν τιμολόγια που παραμένουν απλήρωτα για καιρό, εκείνες όμως πρέπει να αποδώσουν αμέσως τον ΦΠΑ. Αλλά αυτή είναι μια στρέβλωση συγγνωστή, κάπως έτσι, με σφιχτή διαχείριση, συνεχίζουν να επιβιώνουν χιλιάδες μικρομεσαίοι.

Αυτό, πάντως, δεν ισχύει στις συναλλαγές επιχειρηματιών με το κράτος. Το οποίο, διά των οργανισμών του, ζητεί από τις επιχειρήσεις που του παραδίδουν προϊόντα να μην κόβουν τιμολόγια πριν ειδοποιηθούν. Γιατί το κράτος επιλέγει να παρανομεί στις συναλλαγές του; Επειδή, έτσι, δεν εμφανίζονται οι οφειλές του προς τους προμηθευτές του Δημοσίου –γεγονός που του επιτρέπει να παραπλανά τους εταίρους που επιβλέπουν τις δαπάνες και να διευρύνει το ποσό που επικαλείται ως πλεόνασμα.

Κάπως έτσι το κράτος συμπεριφέρεται και με τους εκδότες που εκδίδουν βιβλία τα οποία, μέσω του συστήματος Εύδοξος, διανέμονται στην αρχή κάθε εκπαιδευτικής περιόδου στους φοιτητές. Οι εκδότες που παράγουν πανεπιστημιακά συγγράμματα, περί τους διακόσιους συνολικά, διαμαρτύρονται διότι το κράτος τους έχει απλήρωτους, τα φέσια έχουν ξεπεράσει τα 60 εκατομμύρια ευρώ, και αν δεν πληρωθούν απειλούν να μην παραδώσουν συγγράμματα, φέτος, προς διανομή. Ενα ήδη στρεβλό εκπαιδευτικό σύστημα, το σύστημα του ενός συγγράμματος, το σύστημα που δεν έχει φοιτητικές βιβλιοθήκες (ή όπου υπάρχουν δεν επιβάλλει τη χρήση τους), το σύστημα στο οποίο δεν εμπεδώνεται ότι δουλειά του επιστήμονα είναι να διαβάζει, συνεπώς και να αγοράζει βιβλία, κινδυνεύει να μείνει χωρίς κανενός είδους εποπτικό υλικό. Για την ιδέα μιας ανώτατης παιδείας εξαρτημένης από το κράτος-πατερούλη είναι η απόλυτη ήττα.

Βεβαίως, το κράτος-πατερούλης είναι πονηρό. Μετά την απειλή των εκδοτών να χαλάσουν την ευτυχισμένη εικόνα του υπουργού Παιδείας, ο Κώστας Γαβρόγλου, διά των υπηρεσιών του υπουργείου, ανακοίνωσε χθες στους εκδότες ότι εγκρίθηκε το κονδύλι για εξόφληση του παρελθόντος χειμερινού εξαμήνου. Μαθαίνω, όμως, ότι οι βιβλιεκδότες το θεωρούν τυράκι στη φάκα και επιμένουν. Οι εκδότες ελπίζουν να μάθει η τρόικα πώς η κυβέρνηση εμφανίζει υπερπλεονάσματα για να διανείμει βοήθημα τα Χριστούγεννα, προκειμένου να κοροϊδέψει την ευγενή πελατεία της.

Χαρακτηρισμένος Γερμανοτσολιάς, νομίζω, δικαιούμαι να αποκαλύψω στους επιτηρητές το κυβερνητικό κόλπο.