Οταν στα συστήματα εξουσίας συγκρούονται πολλές διαφορετικές ομάδες, νοθεύεται το κεντρικό μήνυμα. Το αποτέλεσμα είναι να μην υπάρχει ενιαία γραμμή και να δημιουργείται εικόνα σύγχυσης. Αυτό σε μεγάλο βαθμό συμβαίνει και με τη σημερινή ηγεσία της ΝΔ καθώς τα περισσότερα αντιπολιτευτικά θέματα που σηκώνει η αξιωματική αντιπολίτευση ελάχιστα απασχολούν τους περισσότερους πολίτες. Την ίδια στιγμή τα πολύ σοβαρά θέματα που αφορούν τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας αναδεικνύονται με λανθασμένο τρόπο. Παράλληλα αναδεικνύεται και διαφορετική προσέγγιση πολλών θεμάτων από σειρά στελεχών. Αυτό έχει ως συνέπεια το μήνυμα να μην φθάνει στον μέγιστο βαθμό στην κοινωνία, στοιχείο που καταγράφεται και στις μετρήσεις.

Μπορεί η ΝΔ να προηγείται αρκετές μονάδες του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά εντούτοις υπάρχει προβληματισμός σε μεγάλο τμήμα της κοινωνίας όχι μόνο για το κυβερνών κόμμα, αλλά και για την αξιωματική αντιπολίτευση. Γιατί δεν φθάνει μόνο να καταγράφεται πρωτιά και, άρα, και ρεύμα νίκης, αλλά πρέπει να αποτυπώνεται και κλίμα αισιοδοξίας για τα μελλούμενα. Και αυτό δεν αποτυπώνεται στις μετρήσεις, αφού πάρα πολλοί συμπολίτες μας δεν βλέπουν φως στο τούνελ. Ειδικά για τη ΝΔ, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ κυβερνάει και, άρα, κρίνεται καθημερινά με αρνητικό πρόσημο από μεγάλο αριθμό πολιτών, πρέπει να γίνει επαναξιολόγηση της στρατηγικής της. Και αυτό διότι η ατζέντα που έχει πολλές φορές φαίνεται ότι δεν απασχολεί τους περισσότερους.

Υπάρχει ένα βασικό ζήτημα που αφορά την υπεροψία πολλών στελεχών της σε συνδυασμό με την απόσταση που έχει πάρει, όχι λεκτικά αλλά επί της ουσίας, από τον Ελληνα και την Ελληνίδα των 360-400-500 ευρώ. Η ΝΔ πάντα στηριζόταν και στο λαϊκό της στοιχείο και αυτό που αγνοούν πολλοί σήμερα είναι ότι ο μέσος ψηφοφόρος δεν είναι ούτε οι γιατροί, ούτε οι πανεπιστημιακοί, ούτε οι δικηγόροι, ούτε οι μεσαίοι και μεγάλοι επιχειρηματίες στους οποίους στοχεύουν πολλά κεντρικά στελέχη της όπως προκύπτει από την εκφορά του δημόσιου λόγους τους. Εάν δεν αλλάξει άμεσα η ατζέντα της ΝΔ και δεν επιδειχθεί προγραμματικό ενδιαφέρον, και όχι μόνο στα λόγια, για τους εργαζόμενους της ζώνης των 400 ευρώ, τους χαμηλοσυνταξιούχους, θα έχει σημαντικό πρόβλημα που θα της στερήσει κρίσιμους πόντους στην προσπάθειά της για αυτοδυναμία. Για να υπάρξει όμως επαναπροσδιορισμός της στρατηγικής της ΝΔ πρέπει να σταματήσει ο εσωτερικός διαγκωνισμός στα υψηλά κλιμάκια της κομματικής ηγεσίας.

Στο παρασκήνιο καταγράφεται έντονη αντιπαράθεση μεταξύ διαφορετικών πολιτικών και επικοινωνιακών κέντρων που δημιουργούν εικόνα Βαβέλ. Και όπως λέει ο λαός «όπου λαλούν πολλά κοκόρια αργεί να ξημερώσει». Και στην περίπτωση της ΝΔ ισχύει στον απόλυτο βαθμό εκτός και αν σύντομα ο πρόεδρός της Κυριάκος Μητσοτάκης αποφασίσει να περιορίσει… τα κοκόρια στις επερχόμενες αλλαγές στο σύστημα εξουσίας της Πειραιώς!