Περί κριτικής

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/09/2017 08:00 |

Το σαββατιάτικο σημείωμα για ό,τι ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου αποκαλεί λογοκρισία, αναφερόμενος στον αποκλεισμό γελοιογραφιών από έκθεση που ο ίδιος φιλοδοξεί να διοργανώσει στο Ευρωκοινοβούλιο, δημιούργησε αντιδράσεις. Ο ίδιος ο ευρωβουλευτής, παλαιός συνάδελφος του Μονταλμπάν, απείλησε να με παραδώσει στη χλεύη των γελοιογράφων, τα σκίτσα των οποίων απορρίφθηκαν. Δεν με απασχολεί, το πολύ πολύ να με ζωγραφίσουν Αρτέμη Μάτσα να τους καρφώνω στον Ναζί Σόιμπλε.
Στη συζήτηση όμως μπήκε και ο (φίλος μου) γελοιογράφος Ανδρέας Πετρουλάκης, ο οποίος (με σημείωμα στο Protagon) θεωρεί ότι η φιλελεύθερη ευρωβουλευτίνα και αρμόδια κοσμήτωρ δεν είχε δικαίωμα να κρίνει. «Η κυρία είναι υπάλληλός μας, των ευρωπαίων πολιτών, και όχι Βασιλική Επίτροπος», σχολιάζει ο Πετρουλάκης. Σύμφωνοι, αλλά η κοσμήτορας έκρινε ακριβώς βάσει των κανόνων της Ευρωβουλής, απέκλεισε σχέδια τα οποία «σε καμία περίπτωση δεν [πρέπει να] είναι προσβλητικά ή εμπρηστικά ή να αντιβαίνουν στις αξίες στις οποίες βασίζεται η Ενωση...».  Μπορεί να μην αρέσει σε Ελληνες που θεωρούν ότι αυτοί είναι το τυπικό δείγμα ευρωπαίου πολίτη, αλλά ο θεσμός έχει προκαθορίσει με ακρίβεια τον κανόνα που ανέθεσε στην κοσμήτορα να ερμηνεύσει και να προασπίσει.
Ο Ανδρέας Πετρουλάκης θεωρεί ότι υπάρχει πρόβλημα ελευθερίας έκφρασης. Ελευθερία έκφρασης είναι να λέει καθένας ό,τι θέλει, όπου θέλει; Αν αυτό επιδιώκει ο Στέλιος Κούλογλου, να βγει με τους αριστερούς φίλους του στην Ευρώπη, να βρουν και τον Πιτέλα και να δηλώσουν ότι δεν θέλουν κοσμήτορα. Η κοσμήτορας «δεν είναι υπεράνω κριτικής», δηλώνει ο Πετρουλάκης. Προφανώς - και γι' αυτό της ασκείται κριτική. Αλλά γιατί ο έλληνας ευρωβουλευτής διεκδικεί η κριτική του να έχει αξιωματική ισχύ, ενώ είναι κακό να ασκεί κανείς κριτική σε ό,τι λέγει αυτός; Αυτό είναι η ελευθερία έκφρασης;

Τα τελευταία λόγια αυτού του σημειώματος επιτρέψτε μου να τα διαθέσω στον αγαπημένο Κώστα Μητρόπουλο, ο οποίος με χειρόγραφο μήνυμα που μου έστειλε, αναδεικνύει μια άλλη διάσταση του θέματος:
«Ο Κούλογλου πήρε 28 σκίτσα από την έκθεσή μας στο Σύνταγμα [...]. Εκεί η περί ης ο λόγος κοσμήτωρ έκοψε τα 12. Ο Κούλογλου λέει λογοκρισία, η κυρία λέει επιλογή, εσύ λες απόρριψη κι εγώ - αν μου επιτρέπετε - λέω πλάκα. Γιατί; Διότι ο Κούλογλου για να πάει εκεί τα 28 σκίτσα έκοψε, απέρριψε ή λογόκρινε - όπως θες πες το - όχι 12 αλλά 122! Η έκθεση των γελοιογράφων στην Αθήνα είχε 150 σκίτσα! Ωραίο ε;».  

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
1
Κουσούρια
21/09/2017 01:20
Φίλος ο Πετρουλάκης, φίλτατος της αλήθειας ο Μητρόπουλος. Εύγε Κανέλλη! Το χούι των "αριστερών αντανακλαστικών" δύσκολα φεύγει. Θυμάμαι εκείνην την πρωταθλήτρια με τα αφρικανικά κουνούπια και την αντίδραση που είχε προκαλέσει στις τάξεις της ΔΗΜΑΡ το "θα αισθάνονται σαν στο σπίτι τους". Τη χαρίσανε στα χρυσαύγουλα, την κόψανε απ' τους ολυμπιακούς. Όλα κι όλα, η "ηθική", ηθική, οι ποσωστώσεις, ποσοστώσεις, και τα "αριστερά" αντανακλαστικά, συχνά, ο φερετζές. Μετά, ήπιανε τον Κουβέλη, με την ημιπαραίτηση. Σόρι, δεν ξέρω ποιο είναι χυδαιότερο απ' όλα. Πάντως όχι το "ήπιανε" που λέω. Όταν λείπει η πολιτική, σαπίζουμε στο "ηθικό πλεονέκτημα", με τα γνωστά αποτελέσματα.