Τι ήταν πάλι αυτό με τα «νεύρα» που επικαλέστηκε ο Πρωθυπουργός; Σε μια κορυφαία στιγμή κοινοβουλευτικού διαλόγου –το νομοσχέδιο για την παιδεία –ο Αλέξης Τσίπρας αντέτεινε στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι έχει πολλά νεύρα. Ειδικά από τη στιγμή που έκλεισε η αξιολόγηση, σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, οπότε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητάει εξεταστικές επιτροπές. «Μία για τον Καμμένο –δεν ξέρω αν επιμένετε αλλά τη ζητήσατε -, μία για τον Βαρουφάκη ξανά, ενώ η πρότασή σας είχε απορριφθεί σε προγενέστερη φάση, και τώρα για τον Μαδούρο της Βενεζουέλας».

Σε μια κορυφαία στιγμή, λοιπόν, μέσα στο Κοινοβούλιο ο Πρωθυπουργός επιστράτευσε μια κουβέντα από αυτές που συνήθως ρίχνουν το επίπεδο μεταξύ δύο ισότιμων πλευρών. Ακούστηκε σαν χαλαρός τηλεθεατής που κατσαδιάζει τους γύρω του πως του αποσπούν την προσοχή. Το σχέδιο, ωστόσο, για την παιδεία του μέλλοντος απαιτεί καθαρά επιχειρήματα –όχι τσιτάτα, ειδικά όταν συνιστούν φροϊδισμό τρίτης κατηγορίας. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που ο Πρωθυπουργός ψαρεύει στα θολά της δήθεν λαϊκότροπης γλώσσας για να αντικρούσει επιχειρήματα από την άλλη πλευρά. «Μπορεί τώρα να του αρέσει να δοξάζεται δημοσκοπικά, όταν όμως έρθει η στιγμή να αποφασίσουν αυτοί που για τους δημοσκόπους είναι αόρατοι, ο κ. Μητσοτάκης θα μείνει με τις δημοσκοπήσεις στο χέρι» δήλωνε σε συνέντευξη τον περασμένο Μάρτιο προκαλώντας μάλλον ηδονικά ρίγη στη μεγάλη του Πολάκη σχολή.

Κι όμως, μέσα στο αυτοεπιβεβαιωτικό εύρημά του ο Πρωθυπουργός αυτοβιογραφήθηκε. Πώς ακριβώς συμπύκνωσε το ψυχόδραμα μιας ολόκληρης χώρας στη Λατινική Αμερική; Ο «Μαδούρο της Βενεζουέλας». Χωρίς άλλο –επιθετικό ή όχι –χαρακτηρισμό. Θεσμοποιώντας τη σιωπή του ΣΥΡΙΖΑ για τις κραυγές του εξεγερμένου πλήθους. Δεν είναι υπερβολή να υποθέσει κανείς ότι, σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, οι αρχηγοί της αντιπολίτευσης, τη σύλληψη των οποίων διέταξε ο Μαδούρο, υπέφεραν από νεύρα. Πολλά νεύρα.