Το πρόσφατο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης αποτέλεσε ένα σταθερό και αποφασιστικό βήμα για τη δημιουργία της μεγάλης Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης, άνοιξε νέες προοπτικές και προσέδωσε δυναμική στο εγχείρημα για τη σύγχρονη Kεντροαριστερά.

Με εμπιστοσύνη στις δυνατότητες της χώρας, με συγκεκριμένη στρατηγική και διακριτό πολιτικό στίγμα, με σύγχρονες πολιτικές και προγραμματικές θέσεις, με έντιμες και καθαρές σχέσεις μεταξύ των στελεχών, αποφεύγοντας άγονες διαιρέσεις, αφαιρώντας λάθη, αδυναμίες και υπέρμετρες προσωπικές φιλοδοξίες και προσθέτοντας δυνάμεις, είναι πλέον φανερό ότι μπορούμε να πολλαπλασιάσουμε τις δυνατότητες της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Μετά το Συνέδριο και με βάση το θετικό κλίμα που δημιουργήθηκε, μπορούμε να αισιοδοξούμε ότι βρισκόμαστε στον σωστό δρόμο, ότι μπορεί να επιτευχθεί ο βασικός στόχος που είναι η ενίσχυση των δεσμών με την κοινωνία και τους πολίτες, ώστε η μεγάλη Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη να μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην προσπάθεια της χώρας για έξοδο από την κρίση.

Υστερα από τη μακροχρόνια κρίση και τις αιματηρές θυσίες, στις Ελληνίδες και τους Ελληνες αξίζει μια καλύτερη προοπτική, μια καλύτερη ζωή.

Είναι σαφές από την απόφαση του Συνεδρίου ότι οι πόρτες παραμένουν ανοιχτές για όσες και όσους στην πορεία θα ξεπεράσουν αναστολές και αμφιβολίες και θα ενώσουν τις δυνάμεις τους μαζί μας.

Η έμφαση της Φώφης Γεννηματά στην ανάγκη ενότητας και στη δημιουργία κλίματος συνεννόησης, εμπιστοσύνης και σύνθεσης στη λήψη των αποφάσεων αποτελεί πολύ κρίσιμο παράγοντα και για τη συνέχεια.

Είναι προφανές ότι και περαιτέρω εμβάθυνση των πολιτικών θέσεων και μεγαλύτερη εξειδίκευση των προγραμματικών θέσεων θα πρέπει να γίνει με τη συμμετοχή της κοινωνίας.

Είναι επίσης προφανές ότι χρειάζεται περισσότερη συζήτηση για να προσδιοριστούν με μεγαλύτερη σαφήνεια τα επόμενα βήματα και ο οδικός χάρτης μέχρι το ιδρυτικό συνέδριο του νέου φορέα. Υστερα από τη συμφωνία στις πολιτικές και προγραμματικές θέσεις κρίσιμο ζήτημα που μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη μετεξέλιξη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης σε μεγάλη Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη θεωρείται η εκλογή του επικεφαλής από τη βάση.

Η μεγάλη συμμετοχή των πολιτών, η απόλυτη διαφάνεια, ο καθορισμός και η τήρηση κανόνων δεοντολογίας αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για την επιτυχία του εγχειρήματος.

Η αποδοχή από τον καθηγητή κ. Αλεβιζόπουλο της πρότασης της Φώφης Γεννηματά να έχει την ευθύνη του επικεφαλής της επιτροπής συντονισμού και εποπτείας των διαδικασιών εκλογής αποτελεί θετικό γεγονός, αποτελεί εγγύηση αξιοπιστίας της εκλογικής διαδικασίας.

Εάν γίνει κοινή συνείδηση, ιδιαίτερα σε όσες και όσους διεκδικούν πρωταγωνιστικό ρόλο, ότι το τρίπτυχο Ενότητα, Διεύρυνση, Ανανέωση πρέπει να προσδιορίζει πολιτικές αποφάσεις, συμπεριφορές και στάσεις ζωής, θα έχουμε κάνει ένα πολύ αποφασιστικό και ελπιδοφόρο βήμα για τη συνέχεια.

Σε κάθε περίπτωση, ύστερα από τη μεγάλη κρίση εμπιστοσύνης των πολιτών προς τα κόμματα, την πολιτική και τους πολιτικούς, ως συνέπεια της μακροχρόνιας κρίσης, που δεν είναι μόνο οικονομική, ο νέος φορέας, η Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών και στις ανάγκες της κοινωνίας που ασφυκτιά, θα πρέπει να παρουσιάσει στην πράξη ένα νέο, σύγχρονο υπόδειγμα για την πολιτική, τα κόμματα και τους πολιτικούς. Από αυτό θα κριθεί το μέγεθος της επιτυχίας του εγχειρήματος της Κεντροαριστεράς.

Ο Βασίλης Εξαρχος είναι διευθυντής της ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ)