Οταν ο Τραμπ μιλούσε για alternative facts (εναλλακτικά γεγονότα) ούτε ο ίδιος δεν θα φανταζόταν πως θα έβρισκε τόσο γρήγορα καλούς μαθητές. Ο λόγος για την προπαγάνδα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και τον τρόπο που ξεδιπλώθηκε με αφορμή την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα. Αν κάποιος διάβαζε χθες τις δηλώσεις ελλήνων κυβερνητικών αξιωματούχων θα νόμιζε πως η χώρα επιστρέφει στην ανάπτυξη, πως πήραμε το χρέος, πως η κοινωνία ανατάχθηκε αυτόματα. Και βέβαια όλα αυτά με τη βοήθεια των καλών δανειστών –αυτών που σφυροκοπούσε μέχρι χθες ο Πρωθυπουργός ως ανάλγητους.

Κι όμως. Ο χθεσινός λευκός καπνός για συνέχιση των διαπραγματεύσεων δεν μπορεί να σκεπάσει το επώδυνο πακέτο μέτρων. Μια σημείωση εδώ που έχει αξία: όχι τυχαία, η κυβέρνηση προέταξε τα αντισταθμιστικά οφέλη από τη συμφωνία. Μα αυτά ακριβώς επιβεβαιώνουν πως οι μειώσεις συντάξεων ή του αφορολογήτου αποτελούν επώδυνες πλευρές της συμφωνίας. Και πολύ περισσότερο συμπιέζουν κι άλλο μια εξαθλιωμένη κοινωνία και μια αγορά σε τέλμα. Ποιος πληρώνει τον βαρκάρη; Αφήνουμε την απάντηση για το προσεχές μέλλον.

Κάτι ακόμη: το αόριστο του χρόνου κλεισίματος της αξιολόγησης είναι ένα ακόμη δεδομένο που αν προστεθεί στην αποσαφήνιση των μέτρων και των επιπτώσεων θα κάνει όλο και λιγότερους να επιχαίρουν και όλο και περισσότερους να βυθίζονται στην απόγνωση. Ας μην είναι βιαστικοί διάφοροι. Και ας θυμούνται πως με δικές τους ευθύνες το τρένο της ποσοτικής χαλάρωσης συνεχίζει να μην κάνει στάση στη χώρα μας.