Τη μια υπολογίζουν ότι οι πασόκοι θα ψηφίσουν την αναλογική για να κατσικωθούν οι ίδιοι στο Μαξίμου –ή ο Λεβέντης ή η Χρυσή Αυγή, όποιος κάτσει…

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγόρησε μάλιστα το ΠΑΣΟΚ ότι επιλέγει τη ΝΔ «αντί να αναλάβει ρόλο στο πλαίσιο του πολιτικού συστήματος».

Είτε τα ελληνικά του είναι περίεργα. Είτε η κυβέρνηση μοιράζει ρόλους κι εγώ θέλω έναν «Ορέστη» για την Επίδαυρο.

Την άλλη παραμυθιάζονται ότι ο Καραμανλής με τον Μεϊμαράκη και τον Παυλόπουλο θα καθαρίσουν τον Κυριάκο διότι πλακώνει τον ΣΥΡΙΖΑ.

Την τρίτη ονειρεύονται να φτιάξουν κάτι μέτωπα του Νότου ή «κατά του νεοφιλελευθερισμού» κι άλλα τέτοια. Τζίφος!

Στο Ευρωκοινοβούλιο, ο Πιτέλα, που παραμυθιάστηκε και τα έσπασε με την Κεντροδεξιά για να γίνει πρόεδρος ο ίδιος, πήγε άκλαυτος. Αναμενόμενο. Πόσο σοβαρός μπορεί να είναι κάποιος που πήρε σοβαρά τον Παπαδημούλη;

Μετά περιμένουν να κλείσουν τις τηλεοράσεις ή να ελέγξουν τις εφημερίδες. Θυμήθηκαν ότι είναι «αντιδεξιοί» –κι όχι αντιμνημονιακοί… Ελπίζουν στον Παπανδρέου μπας και ξαναφέρουν την αναλογική –που δεν είναι καν βουλευτής για να την ψηφίσει!

Ή ποντάρουν σε διάφορους δεξιούς κι αριστερούς νταραβεριτζήδες.

Αδικος κόπος και περιττή φασαρία!

Τίποτα από όλα αυτά δεν λειτούργησε, ούτε πρόκειται να λειτουργήσει. Η κυβέρνηση έχει πρόβλημα με τη χώρα και η χώρα έχει πρόβλημα με την κυβέρνηση. Τόσο απλό.

Κι αυτού του είδους τα προβλήματα δεν λύνονται ούτε με τεχνάσματα ούτε με μηχανορραφίες ούτε με κόλπα και φτηνές συναλλαγές.

Δεν λύνονται με «συστηματάκια» και κομπινούλες.

Οι κυβερνήσεις επιτυγχάνουν ή αποτυγχάνουν με το έργο τους, το οποίο μετριέται καθημερινά στη ζωή των ανθρώπων.

Κι ως εκ τούτου οι πολιτικές εξελίξεις κρίνονται στο επίπεδο της πραγματικής ζωής, όχι σε κουβεντούλες και φαντασιώσεις καφενείου.

Αλλά το πρόβλημα είναι ότι η κυβέρνηση παράγει ατελείωτη κουβεντούλα και καθόλου έργο. Κι ότι η πολιτική δράση της εξαντλείται σε μια βαρετή κι επαναλαμβανόμενη μανούρα κατά πάντων και επί αστειοτήτων.

Το ωραιότερο το είπε προχθές ο Πρωθυπουργός. Οτι ο Μητσοτάκης, λέει, θέλει να αποτύχει η κυβέρνηση για να έρθει αυτός στα πράγματα ώστε να εφαρμόσει μια πιο σκληρή πολιτική –και να τον πάρουν με τις πέτρες, προσθέτω εγώ…

Τρελά πράγματα!

Διότι αν φαντάζονται ορισμένοι ότι θα έρθει να τους σώσει το ιππικό του ΠΑΣΟΚ, ότι θα φιμώσουν όλες τις εφημερίδες κι ότι ο Μητσοτάκης θα αυτοκαταστραφεί καταστρέφοντας μάλλον, πρέπει να έχουν καπνίσει όλο το γκαζόν –ίσως και τη μοκέτα…

Αλλά όταν έρθει ο λογαριασμός, δεν έχεις την πολυτέλεια να διαμαρτύρεσαι πως «για όλα φταίει το γκαζόν»!