Ο ναρκισσισμός κερδίζει στα πρώτα εκατό μέτρα. Η ζωή όμως είναι μαραθώνιος. Οπότε… Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Κρακοβίας μελέτησαν 15 γκρουπ ανθρώπων που μόλις είχαν γνωριστεί. Ανέλυσαν την προσωπικότητα του καθενός ξεχωριστά και στη συνέχεια το πόσο δημοφιλής ήταν στην παρέα. Το αποτέλεσμα των ερευνών δεν ξάφνιασε κανέναν. Οι ναρκισσιστές κατακτούν το ακροατήριο σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Η πορεία που διαγράφουν, ωστόσο, μοιάζει με διάττοντα αστέρα. Με το πέρασμα του χρόνου νικητές στη μάχη της δημοτικότητας και της φιλίας αναδεικνύονται οι άνθρωποι με συναισθηματική νοημοσύνη. Οι ερευνητές σημειώνουν πως οι χαμηλών τόνων και με λιγότερο εγωισμό συνάνθρωποί μας που μπορούν να ελέγχουν τα συναισθήματά τους και να δείχνουν κατανόηση δημιουργούν καλύτερες σχέσεις μακροπρόθεσμα.

Στην παρέα του ποδοσφαίρου ο ναρκισσισμός περισσεύει. Σε αντίθεση ωστόσο με την έρευνα των Πολωνών, τα μέλη της παρέας δεν συναντιούνται για πρώτη φορά. Ολοι γνωρίζονται μεταξύ τους παλαιόθεν. Αρα, ο ναρκισσισμός δεν θα έπρεπε λογικά να υφίσταται και οι σχέσεις να ήταν χτισμένες πάνω στη συναισθηματική νοημοσύνη.

Ο υπερβολικός αυτοθαυμασμός και ο υπερχειλίζων ποδοσφαιρικός λόγος αποτελούν βασικούς πεσσούς σε έναν ναό όπου οι πιστοί προσέρχονται για να προσκυνήσουν εν γνώσει τους χαλκευμένους αγίους. Κανείς, λοιπόν, απ’ αυτούς δεν έχει δικαίωμα να ζητά πίσω τα κέρματα που έριξε στο παγκάρι.