Στις 25 Απριλίου, μια σειρά νεοδημοκράτες βουλευτές, κι ανάμεσά τους ορισμένοι που έχω υπό την προστασία μου (Μάξιμος Χαρακόπουλος, τομεάρχης Παιδείας που αρνούνταν την ένταξη της ηρωικής Φαλάνης στον Καποδίστρια επειδή είχε δικό της νόμισμα στην αρχαιότητα, ο ΜΑΚΘΡΑΚ της καρδιάς μου Θόδωρος Καράογλου, ο Αναστάσιος Δημοσχάκης, αλλά και η Ντόρα Μπακογιάννη) κατέθεσαν ερώτηση προς τους υπουργούς Μπαλτά, Κοτζιά, Κουρουμπλή, ζητώντας τους να καθιερώσουν την 20ή Μαΐου ως Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού. Γιατί ειδικά εκείνη την ημέρα; Επειδή κάποιος τους είπε ότι είναι τα γενέθλια του Σωκράτη (πού ξέρουν πότε γεννήθηκε, το γράφει το facebook;) και ήδη τα γιορτάζει η ομογένεια της Ιταλίας.

Η πλάκα είναι ότι οι ερωτώμενοι υπουργοί πήραν την ερώτηση στα σοβαρά. Και χθες, με σχέδιο νόμου που κατέθεσαν στη διαβούλευση, αφού τονίζουν ότι «ο Ελληνικός Πολιτισμός αποτελεί παγκόσμια κληρονομιά ανεκτίμητης αξίας», ότι η ελληνική γλώσσα «προσδίδει στον Ελληνισμό πανανθρώπινη διάσταση, που τον μετουσιώνει σε οικουμενικό αγαθό» κι ότι αφού «η Ελληνική γλώσσα και ο Ελληνικός Πολιτισμός αποτελούν αδιάψευστη απόδειξη της συνέχειας του έθνους μας», επιτέλους αναλαμβάνουν δράση.

Πιστεύοντας ότι οι υπουργοί συνομιλούν με την Ιστορία μας, και επιδιώκοντας να κρατήσουν ζωντανή τη γλώσσα και να αναδείξουν το μεγαλείο του (να, μα τον Αγιο Λένιν, έτσι το λένε), προτείνουν τη «νομοθετική καθιέρωση της 20ής Μαΐου, ημέρας γέννησης του Σωκράτη, ως Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνοφωνίας και Ελληνικού Πολιτισμού».

Αλλά γιατί ειδικά τα γενέθλια (λέμε τώρα) του Σωκράτη; Διότι «ο Σωκράτης έθεσε την Ελλάδα σε εξέχουσα θέση διεθνώς», αλλά και γιατί, την ίδια ημερομηνία, άρχισε η Οικουμενική Σύνοδος της Νίκαιας, «η οποία λειτούργησε κομβικά για την Ελληνορθόδοξη παράδοση». Ασε που είναι μια μέρα μετά την «ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου» και μια μέρα πριν από την «επέτειο της Μάχης της Κρήτης».

Την πρόταση νόμου υπογράφουν οι υπουργοί Κουρουμπλής, Κοτζιάς, Φίλης, Μπαλτάς. ΜΠΡΟΣΤΑΡΕΙΔΑΙΣ ΤΟΥ ΧΕΛΛΕΝΙΣΜΟΥ. ΦΑΤΑΙ ΤΙ ΣΚΩΝΙ ΜΑΣ ΝΤΩΡΑ ΚΑΙ ΜΑΧΙΜΕ. ΔΙΕΔΟΣΤΑΙ.