Γνώριζα ότι αυτός ο καλός άνθρωπος, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Λεωνίδας Γρηγοράκος εκ Λακωνίας ορμώμενος, είναι γιατρός το επάγγελμα. Τώρα μαθαίνω ότι είναι επίσης εξαιρετικός φωτογράφος. Τραβάει, σου λέει, κάτι φωτογραφίες, μα κάτι φωτογραφίες, που είναι πραγματικά να υποκλίνεσαι μπροστά στο ταλέντο και την οξυδέρκειά του.

Ας πούμε, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που κατήρτισε υπάρχουν τρεις φωτογραφίες από αυτές που παλιά ονομάζαμε «εβδομαδιαίες» (γιατί έπαιρνε καμιά εβδομάδα να εμφανιστούν, προκειμένου στο μεσοδιάστημα ο καλλιτέχνης να μπορέσει να αποδώσει το ταλέντο του).

Οπως με ενημέρωσαν, και με τη σειρά μου ενημερώνω και εγώ τον πρόεδρο Βαγγέλη, διότι φαντάζομαι ότι αγνοεί τις «καλλιτεχνικές» επιδόσεις του ανθρώπου του, ο εν λόγω Γρηγοράκος ενέταξε στο νομοσχέδιο τις εξής φωτογραφίες:

1η: Γιατρός, λέει, που έχει υπηρετήσει 3 χρόνια σε νοσοκομείο του εξωτερικού (αδιάφορο αν αυτό είναι στη Ζανζιβάρη, την Ουζουμπούρου, την Αϊτή ή τη Μολδαβία) μπορεί να επιστρέψει στην Ελλάδα και να διοριστεί στο ΕΣΥ σε προσωποπαγή θέση διευθυντή σε νοσοκομείο της αρεσκείας του. Κουίζ: Για ποιον/α γιατρό «μεριμνά» ο Γρηγοράκος;

2η: Οσοι γιατροί υπηρετούν σε ΜΕΘ (Μονάδα Εντατικής Θεραπείας) –και ο ίδιος έχει υπηρετήσει στη ΜΕΘ του ΚΑΤ –μπορούν να αποκτήσουν ειδικότητα άνευ ετέρας! Κουίζ δεύτερο: Ποιον/α γιατρό βολεύει η συγκεκριμένη διάταξη του κυρ Γρηγοράκου;

3η: Προκηρύσσονται θέσεις συντονιστών νοσοκομείων, αλλά μόνο για τα νοσοκομεία όπου υπηρετούν οι υποψήφιοι. Δηλαδή αν ενδιαφέρεσαι να γίνεις συντονιστής, μπορείς να θέσεις υποψηφιότητα, αλλά μόνο στο νοσοκομείο όπου υπηρετείς, όχι σε άλλο νοσοκομείο. Υποψηφιότητα μπορεί να θέσει κανείς υπό την προϋπόθεση (διαζευκτικά) ή ότι έχει υπηρετήσει έναν χρόνο σε νοσοκομείο του εξωτερικού ή έχει κάνει δέκα εργασίες ή μια διατριβή. Κουίζ τρίτο: Ποιος/α γιατρός έχει αυτά τα προσόντα που για γιατρό θεωρούνται προσόντα Α’ Δημοτικού και πρέπει ντε και καλά να γίνει συντονιστής/στρια;

Απαντήσεις δεν έχω στα κουίζ, φαντάζομαι θα τις έχει όλες αυτός ο δαιμόνιος τύπος που προωθεί τις σχετικές διατάξεις. Αλλά του έχω ένα νέο που δεν θα του αρέσει καθόλου: το νομοσχέδιο δεν πρόκειται να προχωρήσει, όχι μόνο γιατί είναι κακές οι… φωτογραφίες, αλλά και γιατί δεν συμφωνεί ούτε ο υπουργός του Μάκης (Βορίδης) ούτε η Νέα Δημοκρατία. Θα είχε ενδιαφέρον να μαθαίναμε αν συμφωνεί ο πρόεδρος Βαγγέλης πληροφορούμενος τι κάνουν οι δικοί του πίσω από την πλάτη του…

Επρεπε να μοιράζουν μαντίλια

Αφήνω επί του παρόντος τον Γρηγοράκο και τις επιδόσεις του στην τέχνη της φωτογραφίας και μετακομίζω ΣΕΦ. Από όλα όσα υπέροχα συνέβησαν εκεί κατά το 2ο (θα υπάρξει άραγε και… τρίτο;) Συνέδριο του κόμματος «Π. Καμμένος και Σία Ανεξάρτητοι Ελληνες» χθες και προχθές, κρατώ όπως είναι φυσικό τους φλογερούς έως και πύρινους, μπορώ να πω, λόγους του προέδρου Πάνου. Ο άνθρωπός μου σαν άλλος… Παπαφλέσσας, Παλαιών Πατρών Γερμανός, Αθανάσιος Διάκος και δεν ξέρω τι άλλο ανέμισε το φλάμπουρο του αγώνα κατά του ξένου κατακτητή και των ντόπιων υπηρετών του, πράγμα το οποίο ασμένως χαιρετίζω.

Ηταν δε τόσο συγκινητικά τα όσα είπε κατά τις δύο ομιλίες του, που με κόπο συγκράτησα τα δάκρυά μου, αλλά όχι τον κόμπο στον λαιμό ο οποίος με συντρόφευσε καθ’ όλη τη διάρκεια της ανάγνωσης των λόγων του.

Και θέλω να αποκαλύψω ότι ήταν τέτοια η συγκίνησή μου μετά την ανάγνωση, ώστε ανέτρεξα αμέσως στο YouTube για να τον απολαύσω και live. Εκείνο δε το απόσπασμα που με συνεπήρε πραγματικά ήταν αυτό που έλεγε ότι το κόμμα του ξεκινά «ανένδοτο αγώνα που θα τελειώσει όταν φύγουν οι κατακτητές και οι υπάλληλοί τους, όταν φύγουν αυτοί που πρόδωσαν την πατρίδα μας».

(Να προσεχθεί παρακαλώ κατά τη διόρθωση του κειμένου: μίλησε για «ανένδοτο», όχι για… ανέκδοτο, εντάξει; Ανεξαρτήτως του αν έτσι κατά πάσα βεβαιότητα θα καταλήξει…)

Κι όρκο βαρύ σού κάνω…

Το δεύτερο συγκλονιστικό γεγονός του Συνεδρίου του κόμματος «Π. Καμμένος και Σία Ανεξάρτητοι Ελληνες» ήταν ότι ο πρόεδρος Πάνος τρόπον τινά όρκισε (και εξόρκισε) τους βουλευτές του να μην ψηφίσουν για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η πλάκα είναι ότι όλοι, πλην του γιατρού Παναγιώτη Μελά, δέχθηκαν να δώσουν τον… νενομισμένο «όρκο»! Ακόμη και αυτοί, οι τέσσερις-πέντε, οι οποίοι είναι δεδομένο ότι θα ψηφίσουν υπέρ της εκλογής Προέδρου όταν έρθει η ώρα.

Ο δύστυχος πιστεύει ότι με τον τρόπο αυτόν τους δέσμευσε. Οτι θα αποτρέψει το «κακό» που έρχεται. Ενα έχω να πω: δεμένους από το πόδι να τους έχει, θα ψηφίσουν. Και πάω και στοίχημα…

(Μόνο για τον εαυτό του μπορεί να μιλάει. Αντε και για τον Τέρενς. Για κανέναν άλλο…)

Ερωτες που γίναν μίση

Πρόεδρος του καμμενοσυνεδρίου ήταν ο Παναγιώτης Σγουρίδης. Ναι, μάλιστα, πρόκειται για τον ίδιο Σγουρίδη, αντιπρόεδρο της Βουλής επί ΠΑΣΟΚ, επί πολλά χρόνια βουλευτή του κόμματος και στέλεχος του εθνικοπατριωτικού ΠΑΣΟΚ και πιο παλιά, που ήταν της μόδας ο Ακης, με τον Ακη.

Αυτός λοιπόν ο Σγουρίδης από όλη την κρίση που περνάει ο χώρος της Κεντροαριστεράς κατάλαβε ότι πρέπει να πάει με τον… Καμμένο! Κανένα πρόβλημα, αλλά το όλο σκηνικό θυμίζει συμπεριφορά… απογοητευμένου εραστή ύστερα από παράφορο έρωτα: το 2007 ο Σγουρίδης ήταν παθιασμένος… τζιχαντιστής του Βενιζέλου. Τον ακολούθησε ώς τις εκλογές του 2012 με τον φανατισμό νεοπροσήλυτου.

Ο Βενιζέλος όμως, όπως πολύ συχνά κάνει, κατάφερε να τον απογοητεύσει αυτόν τον αγνό άνθρωπο. Και εκείνος μάζεψε τα συντρίμμια του μια μέρα και πήγε… Καμμένο! Για να τιμωρήσει τον Βενιζέλο. Τόσο απλά…

Τέρμα τα περιστέρια

Θα μου πεις, πάλι καλά που σταμάτησε Καμμένο και δεν πήγε παρακάτω, αλλά δεν το κάνω θέμα. Αλλωστε έχω σοβαρότερα θέματα να ασχοληθώ. Λόγου χάρη, με την τρόικα. Η οποία, όπως με ενημέρωσε χθες εγκύρως ο άνθρωπός μου Χρήστος (Πρωτόπαπας), παρέλαβε με τα πρόσθετα στοιχεία που της απέστειλε κυριακάτικα –με e-mail όπως πάντα –ο δημοφιλής Γκίκας (Χαρδούβελης), αλλά επανήλθε και αυτή, διά της ίδιας οδού –με e-mail -, ζητώντας περαιτέρω διευκρινίσεις.

–Συνιστά πρόοδο αυτό; ρώτησα τον άνθρωπό μου.

–Δεν υπάρχει ουσιαστική αλλαγή, η κατάσταση εξακολουθεί να είναι κρίσιμη, μου απάντησε…

Τέλεια!..

Χείρα βοηθείας

Από την πλευρά μου, δεν μπορώ να μη χαιρετίσω τη βοήθεια που παρέχει στην… κυβέρνηση ο πρόεδρος Αλέξης! Χθες, μιλώντας σε κάτι γραμματείς (από αυτούς που ετοιμάζονται για να καταλάβουν με έφοδο τα… χειμερινά ανάκτορα), δήλωσε ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσει καμιά συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα! Που σε απλά ελληνικά σημαίνει ότι «τρόικα, κοίτα τα βρεις με αυτούς, γιατί μαζί μου θα τα βρεις μπαστούνια και επειδή δεν θέλω να χαλάσουμε τις καρδιές μας, σε ενημερώνω εκ των προτέρων».

Κακό δεν το λες…