Η αλήθεια είναι ότι παραξενεύτηκα και εγώ πληροφορούμενος ότι στην προ ημερών συνάντηση του προέδρου Αλέξη με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα συμμετείχε και ο φίλος μου Παναγιώτης Λαφαζάνης (αντιθέτως δεν με εξέπληξε, καθόλου μάλιστα, η παρουσία στη συνάντηση του Γιάννη Δραγασάκη και του Ευκλείδη Τσακαλώτου, οικονομικών εγκεφάλων του κόμματος).

Ρώτησα εδώ, ρώτησα εκεί και στο τέλος… έβγαλα το καπέλο στο αριστερό αγόρι πρόεδρο, διότι η συμμετοχή του Λαφαζάνη ήταν μια δική του πρωτοβουλία και είχε συγκεκριμένο στόχο:

n να έχει ο Παναγιώτης, που ακροβατεί κάθε τόσο μεταξύ δραχμής και μονομερούς διαγραφής του χρέους, μια καθαρή, με στοιχεία, απάντηση από πρώτο χέρι (από τον Στουρνάρα εν προκειμένω) για όσα υποστηρίζει.

Οι πληροφορίες μου λένε ότι την είχε και μάλιστα με όσο πιο αδρά χαρακτηριστικά γινόταν. Εξού και ενώ η συνάντηση Τσίπρα – Στουρνάρα πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, έως χθες το βράδυ που εντρύφησα για πολλοστή φορά στο iskra.gr (το site που τον εκφράζει αυθεντικά) δεν βρήκα τίποτε σχετικό με τη συνάντηση. Τυχαίο; Οχι φυσικά…

Το χάσμα παραμένει

Εγώ παρών στη συνάντηση δεν ήμουν (είχα κάτι άλλες υποχρεώσεις εκείνο το μεσημέρι). Αλλά εάν ήμουν (εάν, λέμε…) θα έκανα τις εξής δύο τρεις ουσιαστικές παρατηρήσεις, για τις οποίες είμαι απολύτως βέβαιος ότι τρελαίνεστε να τις πληροφορηθείτε:

1. Το αριστερό μου αγόρι ήταν πολύ καλά προετοιμασμένο για σχεδόν όλα τα θέματα της οικονομίας και ειδικά εκείνα της μακροοικονομίας αναφορικά με το χρέος και τη διαχείρισή του. Οι ερωτήσεις του στον Στουρνάρα και στους συνοδούς του ήταν καθαρά τεχνοκρατικές και καθόλου λαϊκίστικες.

2. Είχε μια ρεαλιστική προσέγγιση σε αρκετά θέματα που αφορούν την κρίση και τη διαχείρισή της –καμιά σχέση με τη δημόσια ρητορική του.

3. Φάνηκε να δέχεται πως η άποψη του ΣΥΡΙΖΑ ότι τα 11,5 δισ. ευρώ του ΤΧΣ (Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) πρέπει να δοθούν για την «αγορά» των «κόκκινων» δανείων δεν είναι τελικά η λύση, διότι κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε μεγάλους κινδύνους και για τις τράπεζες και για την ελληνική οικονομία…

Τέταρτον δεν έχει. Ηταν ένας μετριοπαθής και (γενικά, μην παίρνουμε και πολύ αέρα) «διαβασμένος» Τσίπρας. Αλλά ακόμη και «πίσω από τις κλειστές πόρτες» χάος τον χωρίζει από την ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική στη διαχείριση της κρίσης…

Επιμονή

Ο Παναγιώτης (Λαφαζάνης) τώρα, ο οποίος, όπως αντελήφθην, δεν το είχε πιάσει το νόημα (του γιατί δηλαδή τον κάλεσε ο Τσίπρας στη συνάντηση με τον Στουρνάρα), ήταν επιθετικός και απαιτούσε απαντήσεις σε ερωτήματα του είδους «γιατί αφού λέτε ότι η οικονομία ισορροπεί και θα πάει καλά, τα spreads ανεβαίνουν;». Ο άλλος, ο Στουρνάρας, απαντούσε γιατί οι αγορές «διαβάζουν» ότι στην Ελλάδα επικρατεί πολιτική αβεβαιότητα που ενδεχομένως θα θέσει σε κίνδυνο τις μεταρρυθμίσεις. Για να θέσει ο δικός μου στο καπάκι το καίριο ερώτημα «μα, πάλι ο ΣΥΡΙΖΑ φταίει;».

Οχι, ρε Παναγιώτη, δεν φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ, έλεος πια…

Οϊμέ!

Αναγκάζομαι να απαντήσω εγώ, αν και δεν είναι της αρμοδιότητός μου το θέμα, διότι δεν γνωρίζω τι απάντησε ο Στουρνάρας. Αυτό που μπορώ να διαβεβαιώσω ότι συναντήσεις όπως της Πέμπτης θα επαναληφθούν και στο μέλλον –το αγόρι δείχνει δίψα για μάθηση…

Αντιθέτως δεν βλέπω να είχε μεγάλη σχέση με τα γράμματα αυτός που συνέταξε χθεσινή ανακοίνωση της Δύναμης Ζωής –για τους αμύητους, πρόκειται για την παράταξη που ανέδειξε κατά τις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές στον θώκο της Περιφέρειας Αττικής την αγαπημένη Αυτής Υψηλότητα Ρένα.

Δεν θέλω να πιστεύω ότι η ανακοίνωση γράφτηκε διά χειρός της Αυτής Υψηλότητος (είναι δυνατόν να καταπιάνεται με κάτι τόσο ευτελή ζητήματα όπως η σύνταξη μιας ανακοίνωσης;). Ούτε διά χειρός του συντρόφου της, «κουμανταδόρου» πλέον στην αυλή της Αυτής Υψηλότητος –διότι με δεδομένο την ηλικία του τα παιδιά «τότε» μάθαιναν γράμματα.

Μεταφέρω μικρό δείγμα αυτής της ανακοίνωσης, για να εξαχθούν τα αναγκαία συμπεράσματα:

«ας γνωρίζουν άπαντες ότι στην Περιφέρεια Αττικής δεν υπάρχουν πια πρόθυμοι ή δεδομένοι εκτελεστές που να λένε «ναι σε όλα». Και αυτό προφανώς ενοχλεί πολλαπλά πολλούς».

Ωχ το μάτι μου (από αυτό το «πολλαπλά πολλούς» το έπαθα, είμαι βέβαιος)!

Σενάρια και αριθμητική

Αλλες, πάλι, έχουν αναλάβει εθελοντική δράση. Αλλά δεν καταλαβαίνω προς τα πού. Για τον καρκίνο του μαστού ή για τη συλλογή των 180 ψήφων για την εκλογή προέδρου από την παρούσα Βουλή; Αναφέρομαι φυσικά στην Ελενα Κουντουρά του κόμματος «Π. Καμμένος και Σία Ανεξάρτητοι Ελληνες». Η συνάντησή της με τον «πιστό» Δημήτρη Σταμάτη πυροδότησε σενάρια. Η ίδια επικαλέστηκε το ζωηρό ενδιαφέρον του Σταμάτη, ευαίσθητου περί αυτά, για την καταπολέμηση της ασθένειας που πλήττει κυρίως τις γυναίκες (αλλά και άνδρες θα ενημερώσω, για όσους κάνουν πλάκα με το θέμα).

Η φίλη μου Ντόρα, μεγαλοστέλεχος της παράταξης που δεν «μασάει» με κάτι τέτοια, είναι βέβαιη ότι η συνάντηση είχε ως θέμα τους 180. Και μάλιστα άθροιζε ήδη την ψήφο τής Κουντουρά στην «προεδρική» πλειοψηφία.

–Και πόσοι είναι τώρα; την ρώτησα.

–Εκατόν εβδομήντα δύο.

–Πόθεν προκύπτει αυτό;

–Εχουμε κάνει, με χαρτί και μολύβι, με φίλο μου, μεγάλη «κουβαρίστρα» της Βουλής, τον υπολογισμό και τους βγάλαμε 172.

–Ψάχνετε για οκτώ ακόμη, παρατήρησα. Εύκολο;

Εκανε μια γκριμάτσα, από την οποία συμπέρανα αυτό που όλοι γνωρίζουμε: δύ-σκο-λο! Πολύ, θα πρόσθετα…

Ο καιρός θα δείξει

Οπως ήταν φυσικό και λογικό (για έναν τύπο όπως εγώ), επικοινώνησα με τον Τέρενς Κουίκ, Τερένσιο Ταχύ για όλους εμάς τους φίλους του. Τον εντόπισα στην Αλεξανδρούπολη –το άτομο γυρίζει σβούρα την Ελλάδα. Σπίτι δεν έχει, ήθελα να ‘ξερα;

Φυσικά δεν του το είπα, ας του το πει η Αντα, η σύζυγός του (και φίλη μου):

–Ηταν εν γνώσει σας η συνάντηση της κυρίας Κουντουρά με τον κ. Σταμάτη;

–Δεν το γνωρίζω, αλλά νομίζω ότι δεν υπάρχει και θέμα. Σε δημόσιο χώρο έγινε η συνάντηση, αποκλείεται να είχε ως θέμα κάτι άλλο από αυτό που ξέρουμε, δηλαδή την ευαισθησία της για την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού.

Μου αποκάλυψε δε ότι αύριο στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιηθεί και σχετική εκδήλωση με αυτό το θέμα και πως ενδέχεται να παρευρεθεί και ο πρόεδρος Πάνος. Και ότι το κόμμα θα κάνει πανελλήνια καμπάνια με δωρεάν εξετάσεις κ.λπ.

Ποιος έχει δίκιο τώρα; Η Ντόρα ή ο Τέρενς; Κοντός ψαλμός (σε τρεις μήνες) νομίζω…