Το γερμανικό ντανταϊστικό κόμμα Die Partie κέρδισε στις πρόσφατες ευρωεκλογές μία έδρα –την πρώτη έδρα σατιρικού κόμματος στην Ευρωβουλή. Τα συνθήματά του ήταν πρωτότυπα: «Η Μέρκελ είναι χαζή» και «Κάτω τα χέρια από τα γερμανικά τσουτσούνια: όχι στη νόρμα της ΕΕ για το πέος». Οπως και οι προτάσεις του για να κτισθεί ένα τείχος γύρω από την Ελβετία, να γίνει εισβολή στο Λίχτεντσαϊν για να επιβληθεί ο εκδημοκρατισμός και να επανοικοδομηθεί το Τείχος του Βερολίνου. Ο πρόεδρος του κόμματος Μάρτιν Σόνεμπορν, πρώην διευθυντής του σατιρικού περιοδικού «Τιτανικός» από το οποίο ξεπήδησε το κίνημα, έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα παραιτηθεί έπειτα από έναν μήνα. «Θα περάσω τις τέσσερις πρώτες εβδομάδες στις Βρυξέλλες προετοιμάζοντας εντατικά την παραίτησή μου» δήλωσε. «Κάθε μήνα θα ορκίζεται και ένας άλλος από τους 60 υποψηφίους μας που έπειτα από 30 ημέρες θα παραιτείται. Είναι άνθρωποι που δεν έχουν κερδίσει ούτε ευρώ στην εσωτερική πολιτική της Γερμανίας. Τώρα είναι η ευκαιρία για όλους…».

Πιστός στη διαρκή προσπάθεια υπονόμευσης της καθεστηκυίας τάξης που ξεκίνησαν οι ντανταϊστές στο καμπαρέ Βολτέρ της Ζυρίχης στις αρχές του 20ού αιώνα, ο Σόνεμπορν προχώρησε προχθές σε άλλη μία σουρεαλιστική πρόταση. Σε μια κίνηση που χαρακτηρίσθηκε ως «πρώτη ήττα των ευρωσκεπτικιστών», η ευρωομάδα που είχαν φτιάξει ο Βρετανός Νάιτζελ Φάρατζ του ξενοφοβικού UKiP και ο ιταλός λαϊκιστής Μπέπε Γκρίλο διαλύθηκε μετά την αποχώρηση της λετονής ευρωβουλευτού της Ενωσης Λετονών Αγροτών. Για τον σχηματισμό ευρωομάδας απαιτούνται 25 ευρωβουλευτές τουλάχιστον επτά χωρών. Με την εξέλιξη αυτή το UKiP χάνει χρηματοδότηση τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου λιρών. Τον Σόνεμπορν λοιπόν, σύμφωνα με δήλωσή του σε γερμανική ιστοσελίδα, προσέγγισαν λίγες ώρες αργότερα εκπρόσωποι του Φάρατζ ζητώντας του να ενταχθεί στην ευρωομάδα τους, για να μη χαθούν τα προνόμια. «Η πρότασή τους ήταν σοβαρή» διευκρινίζει ο 49χρονος Γερμανός. «Και εγώ πολύ σοβαρά τους πρότεινα να φτιάξουμε «μια συμμαχία από ηλιθίους και βλάκες». Ομως δεν μου απάντησαν»…

Σύμφωνα με το Die Partie, που δημιουργήθηκε το 2004, οι στόχοι στην πολιτική είναι υπερεκτιμημένοι. Ζητά τη λαϊκή γνώμη και ψήφο και κατόπιν, μόλις καταλάβει την εξουσία θα κάνει κάτι εντελώς διαφορετικό. «Σ’ αυτό μπορεί να μοιάζουμε με τους άλλους» σχολιάζει σκωπτικά ο Σόνεμπορν. Μήπως όμως τελικά η πολιτική σάτιρα δεν είναι αστεία σε μια περίοδο που η Ευρώπη περνά μια τόσο σοβαρή κρίση και πολιτικοί όπως ο Φάρατζ και ο Γκρίλο ενισχύονται; Ο ντανταϊστής επιμένει: «Ακολουθούμε μια σύγχρονη τούρμπο πολιτική με ιδέες άλλων. Το μανιφέστο μας μπορεί να μην είναι αυθεντικό, αλλά η όρεξή μας για εξουσία είναι».