Ο Τζεφ Μιζάνσκι συνελήφθη στις 18 Δεκεμβρίου του 1993 με δυόμισι κιλά κάνναβης στην κατοχή του. Τα είχε μόλις αγοράσει από δύο άνδρες που είχαν πιαστεί από την αστυνομία την προηγουμένη και εξαναγκαστεί να συμμετέχουν σε μια επιχείρηση με στόχο τη σύλληψη περισσότερων αγοραστών. Μαζί του συνελήφθη ένας ακόμη άνδρας, ο Ατιλάνο Κιντάνα. Ο Κιντάνα δικάστηκε και καταδικάστηκε σε δεκαετή φυλάκιση για «κατοχή με σκοπό την εμπορία». Για το ίδιο ακριβώς αδίκημα, ο Μιζάνσκι καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη χωρίς δυνατότητα αναστολής. Κι αυτό, παρότι δεν είχε ξανακάνει φυλακή, ούτε είχε καταδικαστεί ποτέ για βίαιο αδίκημα, ούτε συνέτρεχαν επιβαρυντικοί παράγοντες, δεν εμπλέκονταν, ας πούμε, ανήλικοι ή κάποιο όπλο. Υπάρχει όμως στο Μιζούρι ένας αρχαϊκός νόμος που επιτρέπει στο δικαστήριο να καταδικάσει κάποιον σε ισόβια εφόσον έχει χρεωθεί τρία αδικήματα που έχουν σχέση με ναρκωτικά, ακόμα και αν κανένα από αυτά δεν ήταν βίαιης φύσης. Και ο Μιζάνσκι είχε συλληφθεί άλλες δύο φορές στο παρελθόν, το 1984 για την πώληση 28 γραμμαρίων κάνναβης σε μυστικό αστυνομικό και το 1991 για την κατοχή 35 γραμμαρίων κάνναβης.

Βρέθηκε λοιπόν καταδικασμένος σε ισόβια. Βρίσκεται στη φυλακή εδώ και 21 χρόνια. Τα πρώτα 20, κανένας πέραν της οικογένειας και των φίλων του δεν είχε ακούσει για την υπόθεσή του. Τελευταία, όμως, αυτό άλλαξε. Σχεδόν 380.000 άνθρωποι έχουν υπογράψει ηλεκτρονικά αίτημα για την αποφυλάκισή του, πολλοί επειδή συμφωνούν με την αποποινικοποίηση της κάνναβης, άλλοι γιατί θεωρούν πως ο Μιζάνσκι έχει ήδη τιμωρηθεί υπεραρκετά για τα λάθη του. Και μία προσπάθεια έχει ξεκινήσει για τη συγκέντρωση, μέσω Ιντερνετ, 21.000 δολαρίων, 1.000 για κάθε χρονιά που έχει περάσει στη φυλακή, τα οποία θα επενδυθούν, ακριβώς, στην καμπάνια για την αποφυλάκισή του.

Περισσότερες από 20 αμερικανικές πολιτείες έχουν επιτρέψει την πώληση, κατοχή και χρήση της ινδικής κάνναβης για ιατρικούς λόγους. Δύο πολιτείες έχουν επιτρέψει την πώληση, κατοχή και χρήση της (και) για ψυχαγωγικούς λόγους. Οι Νιου Γιορκ Τάιμς έγραψαν χθες δημοσιογραφική ιστορία αξιώνοντας την πλήρη αποποινικοποίησή της στις ΗΠΑ με το εξής απλό όσο και ακαταμάχητο επιχείρημα: «η μετριοπαθής χρήση μαριχουάνας δεν φαίνεται να ενέχει κάποιο κίνδυνο για τους υγιείς ενηλίκους». Οταν συγκρίνεις αυτή τη σταδιακή νίκη της λογικής με τον θρίαμβο της χυδαιότητας που ζήσαμε τις τελευταίες ημέρες εδώ στην Ελλάδα, απλώς απελπίζεσαι. Ας τον συγκρίνουμε λοιπόν, καλύτερα, με τον παραλογισμό που επιμένει –και εδώ και στις ΗΠΑ.