Ο Γκαντέρ Γκαλαμέρε είναι Κούρδος του Ιράν. Εγκατέλειψε πριν από χρόνια την πατρίδα του έχοντας βάσιμο λόγο να φοβάται για τη ζωή του. Κατέφυγε στην Τουρκία. Εκεί, η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες του αναγνώρισε το καθεστώς του πρόσφυγα. Επειτα από πέντε χρόνια μάταιων προσπαθειών να βρεθεί μια χώρα να τον δεχθεί, ο Γκαλαμέρε κατάφερε τελικά να φτάσει στη Σουηδία. Ζει ακόμα εκεί, έχει παντρευτεί τη Φατεμέ, νόμιμη κάτοικο Σουηδίας, έχει δύο μικρά παιδιά. Θεωρητικά, δικαιούται πια άδεια παραμονής στη Σουηδία. Μια ιδιοτροπία του νόμου, όμως, ορίζει ότι πρέπει να την αιτηθεί σε άλλη χώρα.

Τη συνέχεια την αφηγείται η Σάνα Βεστίν, πρόεδρος του Σουηδικού Δικτύου Ομάδων Στήριξης Προσφύγων: η αστυνομία κάλεσε τον Γκαλαμέρε να ταξιδέψει στη Νορβηγία ώστε να καταθέσει εκεί αίτηση για σουηδικό διαβατήριο. Επειτα από δύο εβδομάδες, όμως, εκείνος επέστρεψε με άδεια χέρια. Και τότε του είπαν πως το ταξίδι του είχε αποδείξει ότι τα παιδιά του μπορούσαν να επιζήσουν εν τη απουσία του. Η σουηδική Υπηρεσία Μετανάστευσης διέταξε την απέλασή του. Την περασμένη Πέμπτη, λοιπόν, ο Γκαλαμέρε οδηγήθηκε στο αεροδρόμιο του Εστερσουντ ώστε να ταξιδέψει για Στοκχόλμη –με τελικό προορισμό το Ιράν. Τον συνόδευαν, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, φίλοι και οικείοι του. Φτάνοντας στην αίθουσα επιβίβασης, άρχισαν να εξηγούν στους άλλους επιβάτες την κατάσταση. Και όταν ήρθε πια η ώρα να δέσουν τις ζώνες τους, πολλοί από αυτούς αρνήθηκαν να το κάνουν. Η ιδιότυπη αυτή μορφή διαμαρτυρίας δεν επέτρεψε την απογείωση του αεροσκάφους. Ο Γκαλαμέρε μεταφέρθηκε σε ένα κέντρο κράτησης μεταναστών και ξεκίνησε απεργία πείνας. Η υπόθεσή του έχει πια γίνει γνωστή σε όλους.

Μακρύ υστερόγραφο: Η Σουηδία έγινε τον περασμένο Σεπτέμβριο η μόνη χώρα της ΕΕ που προσφέρει μόνιμη κατοικία στους Σύρους που εγκαταλείπουν την αιματοκυλισμένη πατρίδα τους. Το αποτέλεσμα ήταν όμως να αυξηθούν κατακόρυφα οι αιτήσεις ασύλου. Οι Αρχές εκτιμούν ότι θα φτάσουν τις 59.000 φέτος, οι 23.000 από Σύρους. Στο μεταξύ, Ελλάδα και Ιταλία εκτιμούν ότι πέρυσι εισήλθαν στην ΕΕ από τα σύνορά τους 20.000 Σύροι. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν, όμως, μόνο 1.100 από αυτούς αιτήθηκαν ασύλου στις δύο αυτές χώρες. Ελλάδα και Ιταλία έλαβαν πέρυσι από την ΕΕ, με στόχο τη συγκρότηση μιας σοβαρής μεταναστευτικής πολιτικής, 230 εκατομμύρια ευρώ. Η Σουηδία έλαβε 31 εκατομμύρια ευρώ. Ετσι, για να καθαρίζει λίγο η εικόνα.